Maand: september 2023

Van Sardinië naar Sicilië. Mazara del Vallo

Gelijktijdig gooien we, de Norell en Dutch Osprey, de trossen los in Cagliari, op naar Sicilië. Twee dagen en een nachtje door met alleen maar zee om ons heen. Eerste dag aan de wind maar tegen de avond valt de wind wat weg en wordt het ook een stuk op de motor. Er staan best hoge golven en dat wordt de dag erop nog meer. In de ochtend gaat de Dutch Osprey in de “melkmeisjes” stand en waaien we zo, nou ja zo, naar Mazara del Vallo bij windkracht 5 à 6 en soms 7. In een zeer goed beschutte baai gaan we ten anker. Op Navily hebben we gelezen dat er een dinghy gestolen is dus zijn we extra alert als we de volgende dag naar de kant gaan. Alles goed op slot en achter slot en grendel.

Er is een hardloop wedstrijd dus heel wat reuring. We belanden in de Arabische wijk (Tunesische inwoners) met een labyrint van straatjes. Best wel armoedig maar verrassend opgeleukt met keramieken vazen, tegeltjes en kleurrijke afbeeldingen op rolluiken. Remco en Cees lopen al pratend door deze wijk. Maar Lia en ik kijken onze ogen uit, en hebben het ozo druk om alle “kunst” van lokale kunstenaars op de kiek vast te leggen.

Op sommige plekken schalt de Arabische muziek je tegemoet. En dan is het toch de hoogste tijd voor koffie met iets lekkers. Voor sommigen ietwat aan de late kant, maar ja, Ann is van de drie R-en met name van de regelmaat. Vanaf het terras zien we ook nog een soort van rally met oude ´Fiatjes´ voorbij komen, leuk leuk.  

     

Verwaaid, kakkerlak en Cagliari

Via ankerplek Cala Grande, en Porto Pino belanden we in de baai van Tuelada en gaan bij Teuredda-Est voor anker. Bij een strandje waar we onze dinghy achterlaten lopen we via een slinger zand paadje met bomen, rotsen en struiken naar een ander strand waar ons een heerlijke capo te wachten staat. Lekker zittend in de schaduw met uitzicht over de baai en zonaanbidders, heerlijk hoor. Gelijk weer even de benen gestrekt. Maar de dagen erna zitten we in een soort van quarantaine. De wind trakteert ons wederom op harde wind en blaast zich suf. Dus zijn we genoodzaakt om aan boord te blijven. Lezen, klusjes, eten, filmpje kijken, siësta houden en een dansje op het achterdek met de dans playlist van Cees die via de marifoon door de baai schalt. Lia en Remco doen op hun boot spontaan mee. Zo komen we de dagen wel door maar leuk is anders.

 

Maandag 18 september 2023 kunnen we weer verder. Zeilboot Norell en onze Dutch Osprey hebben een heerlijke zeildag naar Cagliari. Onderweg zie ik ineens dat we een ongenode gast aan boord hebben. Een grote zwarte kever maar Cees denkt dat tie in de categorie kakkerlakken thuis hoort. Nou zeg hoe durft tie. Hij zit gelukkig buiten maar heeft zich intussen verstopt. Nou maar hopen dat tie geen familieleden heeft meegenomen. Als de boot wordt afgespoten komt onze kakkerlak tevoorschijn en weet Cees hem te vangen. Eerst onder een emmer en daarna in een potje met deksel, weg ermee.

Na zoveel dagen minimale lichaamsbeweging is het des te fijner om op ons gemakkie rond te lopen in Cagliari de hoofdstad van Sardinië. We brengen een bezoek aan een overdekte mercato Civico = markthal waar ze o.a. verse pasta maken en terplekke verse Cannoli vullen, mejammie. We stijgen de trappen op bij Bastione di Saint Remy, belanden in een kerk en bezoeken Orto Botanico met veel vetplanten, cactussen, palmen en bijzonder uitziende bomen. Ondertussen bestuderen Lia en Cees dagelijks de verschillende weer-apps om te kijken wanneer er een goed weer-window is om naar Sicilië te zeilen. Zo als het er nu naar uitziet gaat dat waarschijnlijk morgen 22 september worden. We gaan het zien.  

    

Baby alert

Vers van de pers. Na een mooie 20 weken echo bij Anneloes en Peter krijgt Frenkie er een broertje bij. Woh we worden weer opa en oma, wat onwijs fijn. Maar dat is nog niet alles. We mogen over een aantal maanden nog een nieuwe wereldburger in de familie verwelkomen. Doortje en Niels verwachten ook een baby. Mees wordt grote broer. En dat allemaal in de winter periode. Wat een feest. Uiteraard kunnen we niet achterblijven als trotse opa en oma om ook 3 fotootjes te plaatsen van Leon, Nicolette en de kleine Evelien van 7 maanden.  Wat een rijkdom.

Paradijselijke ankerbaai Masua en Carlo Forte

Het is vanaf onze ankerplek nog zo’n  47 mijl om naar de volgende te varen. Het wordt dinsdag 5 september 2023 een heerlijke zeildag. Tussen de kust van Sardinië en de suikerbroodberg varen we deze fantastische ankerplek (Masua) binnen. Helder blauw water, je kijkt zo naar de bodem. Niet een beschut plekkie maar gelukkig weinig last van swell. We kijken uit op de onwijs hoge rots in het water genaamd “Pan du zucchero”. Met Remco en Lia hebben we in deze baai 2 mini schoolreisjes. We maken met onze dinghy een toertje naar de suikerbroodberg en varen door een opening van deze rots. Het is immers diep genoeg door Cees himself gecontroleerd (duik in het water aldaar). Verder verkennen we een stukje kust met prachtige rotspartijen en varen Grotto Azura in.

De volgende dag schoolreisje nr, 2. Met Lia en Remco’s bijbootje op naar het strand. Trekken haar op het droge en lopen via een soort van zandpad met leuk uitzicht over de baai naar Porto Flavia. Hier krijgen we een rondleiding door een Engels sprekende gids op Italiaanse snelheid. Porto Flavia is aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd om het vervoer van lood- en zinkerts sneller te laten verlopen. Voorheen werd alles met manden naar schepen gedragen. Na de voltooiing van Porto Flavia werd de erts via treinen in uitgegraven silo’s gestort en vervolgens via lopende banden naar een voor anker liggend schip getransporteerd. Het geheel van tunnels en silo’s is in de rotsen uitgegraven. Fijn dat we de 1e rondleiding van die dag hebben want er staan heel wat toeristen te wachten op een volgende. Hoogste tijd om in de Warung beachclub een overheerlijk gevulde croissant te nuttigen met een lekker koud drankje en van die heerlijke chillmuziek.

En nu liggen we in de haven van Carlo Forte op Isola di San Pietro. Een eilandje ten zuidwesten van Sardinië. Voor ons een bekend plekkie. We worden de 1ste avond getrakteerd op een muzikaal optreden van een plaatselijke orkest met koor. Zowel klassiek als modern zit er in hun repertoire. Op  10 september 2023 onze 41ste trouwdag maken we een uitgebreide wandeling om het meer Le Saline di Carloforte. Een soort van moeras/zoutpannen gebied. Hier moeten flamigo’s rondhuppelen. En jawel hoor, helemaal aan’t eind zien we ze. Je moet wel een vergrootglas bij je hebben maar toch. We hebben ze gezien, 3 in totaal.

Alghero

Als de Mistralwind dan eindelijk wat is ingedut gaan we nog een dagje bij de haven van Porto Conte liggen. Lekker de benen strekken. We hopen dat er na de mistral een plekje in Alghero is aan de kade waar je gratis kan liggen. Het is donderdag 31 augustus en maar 7,5 mijltjes varen ernaar toe. Plenty plek zo blijkt. Fijn dat een zeiler ons de helpende hand biedt bij het afmeren want de haven meester heeft geen trek in gratis klanten. En zo liggen de Norell en Dutch Osprey even later gezellig naast elkaar. Het is een A- locatie want je ligt dicht bij de ommuurde oude binnenstad.

Zowel overdag als ’s avonds een super plek om te zijn. Het is gezellig druk. We slenteren over de authentieke geplaveide kiezelstraatjes met in het oude gedeelte straatnaam bordjes met 2 verschillende namen. In’t Italiaans en Catalaans. We zien een aantal heel bijzondere kleding winkels. Verder veel restaurants, ijs-, souvenir- en snoep winkeltjes waar Cees een heerlijk zak snoep scoort. Een weetje: souvenirzaakjes waar ergens een A  op de voorkant van hun winkeltje prijkt verkopen gecertificeerd bloedkoraal. Het wasgoed wappert onder de ramen met veel leuke balkonnetjes en we zien heel veel van die Sardijnse vlaggen: I Quatro More. Een rood Sint Jacobskruis met 4 moren gezichten naar rechts kijkend symboliseert de eeuwenlange strijd om vrijheid.

Een alleraardigste mevrouw bij de tourist Office geeft ons de nodige informatie voor ons tripje van zondag 2 september. Per bus gaan we via Sassari naar Castelsardo. Het wordt een in de bus zit dagje met veel wachten maar de hoger gelegen burcht aldaar is het bezoek helemaal waard. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd door de fam. Doria. Pas sinds enkele jaren kun je dit kasteel als toerist bekijken. Veel trappetjes omhoog om onze luie beenspieren weer even goed aan het werk te zetten. De uitgebreide lunch is zeer goed binnen te houden. Pas in’t donker zijn we wedergekeerd op ons bootje.

Highslide for Wordpress Plugin