Maand: juli 2023

Gele vogelkooitjes en de Mistral

En dan krijg ik een berichtje van Martine van de SeaMotions dat ze net zijn gaan ankeren vlak bij ons. In 2010 hebben we ze ontmoet. Zij gingen een rondje Atlantic doen met hun zonen Tico 11 jaar en Sill 6 jaar en wij naar de Med. Effies op onze boot en een dag daarna een gezamenlijk hapje op de kant. Herinneringen worden opgehaald en er komen heel wat bootnamen die we toen ontmoet hebben voorbij, errug leuk. Zondag 23 juli gaan we met de bus naar Cabinovo Monte Capanne. Wat een beleving om in een kanariegeel vogelkooitje te stappen die je naar de top van de berg voert. Je mag lopend instappen want de lift stopt niet. Sta je 20 minuutjes te genieten van een steeds mooier uitzicht over Elba.

Op maandag 24 juli 2023 is er een goed weer-window om 40 mijl te zeilen naar Corsica. We zetten koers naar Bastia, de hoofdstad van het Franse eiland Corsica. Wat een heerlijke zeildag. Ten zuiden van de stad gaan we voor anker, in de buurt van nog een paar ankerraars. Maar wat een swell echt niet normaal. Alles piept, kraakt en rammelt dat het een lieve lust is. Overal waar kan worden doeken  gestopt tegen het rammelen terwijl alles toch aardig zeevast staat. Ik kan niet eens normaal koken want alles dondert om. Jeetje wat een gedoe. Ga dan in een haven liggen zou je zeggen maar…. die zitten vol. Er wordt voor vanmiddag een mistral voorspeld, ja we gaan weer even over naar het Frans. Nou die wind die komt. We halen de vlaggenmast weg, de ankerbol en los zittende dingen. De zonnetent klappen we met gevaar voor eigen leven in. We zien zandstormen op het strand en het bijbootje van onze buren gaat een eigen leven leiden en vliegt door de lucht. We krijgen wind boven de 40 kn en zien zelfs windstoten tot 50,3 kn. ’s Nachts houden we om de beurt ankerwacht. Ha ha we liggen hier nu 2 dagen en zijn nog steeds niet naar de kant geweest. Ook dat hoort bij het zeilersleventje.  

Het eiland Elba

Na twee heerlijke lange zeildagen belanden we woensdag 12 juli bij het eiland Elba. De eerste avond krabben we behoorlijk omdat het anker is omwonden met een dot Poseidon gras. Maar daarna liggen we zowel in het oostelijk- en later in het westelijk deel van de baai als een huis. Niet te druk met ankerraars en een mooi zicht over de stad Portoferraio. Wel behoorlijk wat ferry’s (sommigen steeds in een andere outfit) die af en aan varen maar daar heb je nagenoeg geen last van. Op één ferry zien we zelfs, als je goed kijkt de naam Koningin Beatrix staan, grappig toch. Een goede plek waar je je dinghy achter kunt laten, altijd handig. En een grote Coöp supermarkt in de buurt voor de nodige boodschappen.

Van links en rechts krijgen we appjes of het nog uit te houden is hier in Italië. Het moet code rood zijn= boven de 40 graden in deze contreien. Maar hier is’t rond de 30 graden. Uiteraard warm, maar met af en toe wat wind, doeken tegen de zon en regelmatig een duik in’t zeewater, is het vooralsnog goed te doen. Elba dankt een groot deel van haar bekendheid aan Napoleon Bonaparte die hier 10 maanden (1814-1815) in ballingschap op het eiland verbleef. Nee niet sobertjes want hij verbleef in villa Mulini met tuin uitkijkend over de zee. Een must-see als je hier bent op Elba. Maar binnen 300 dagen ontsnapt meneer en komt weer aan de macht in Frankrijk. In 1815 dus niet veel later wordt Napoleon bij de zoveelste veldslag nu bij Waterloo definitief verslagen en verbannen naar Sint Helena (een stukkie verder van de bewoonde wereld) waar hij in 1821 op 51 jarige leeftijd sterft.

Echt geen lieverdje deze man maar is wel een invloedrijke figuur geweest in de geschiedenis. Dankzij Napoleon rijden we bijna overal ter wereld rechts, gebruiken we het metriek stelsel, hebben we allemaal een achternaam en gaf de aanzet tot ‘blikvoer’. Ja hoe moest hij anders zo ver in Rusland zijn manschappen te eten geven. Daarna bezoeken we fort Falcone met spectaculair uitzicht over de zee, de oude haven en de historische stad. En dan krijgen we via Navily een appje van Ed en Nicolet van zeilboot Lyonesse dat ze in de haven van Elba liggen. Eh ja geen idee wie het zijn. Blijken ze ons al jaren te volgen via onze website. Nou eh een ontmoeting is zo geregeld. Dus met z’n viertjes uit eten, wat een gezellige avond.

We …..gaan naar Rome toe

Het plan is om 2 nachtjes door te gaan naar het eiland Sardinië. Ik kook 3 maaltijden voor onderweg. Maar ook dit keer bepaalt de wind anders. Dus change of plans. We blijven langs de kust van Italië noordwestelijk varen. We zien veel lage flats gebouwd op waterniveau. Bij Anzio ankeren we op ondiep water. De wind komt hier dwars op de golven dus Cees krijgt een ingenieus plan: hij verlengd en verplaatst de snubber naar de midden bolder zodat we weer recht in de golven liggen. En dan zijn er veel wegen die naar Rome leiden. De onze via het water. In Ostia ligt een mega grote marina met wel 850 plekken en redelijk betaalbaar.

Omdat het trein- en bus personeel staakt kunnen we niet Rome met een bezoek vereren. Het wordt een schoonmaak dagje. De kuip en het achterdek worden schoongeboend met soda en groene zeep. Ik ontferm me over de binnen boel en de was. Ook de fietsjes worden na meer dan een jaar weer eens uit de bakskist gevist. Nou die verdienen wel even wat aandacht en willen vertroeteld worden. De fietsketting is verroest, er is geen beweging in te krijgen. WD40 doet wonderen. Fijn dat Cees zijn opa fietsenmaker is geweest want na 1.5 uur zijn de fietsjes weer helemaal blij.

We vallen met onze neus in de boter. s Avonds zijn hier vlak naast de haven optredens en er staan foodtrucks. Cees wordt zelfs uit het publiek geplukt en mag meedoen met een act. Geeft een top performance weg en maakt top moves. Onze kinders vragen zich af hoe ze het voor elkaar gekregen hebben om Cees te laten dansen.

Met de bus, trein en metro zijn we zaterdag 8 juli binnen een uur in het historisch Rome. Goed geregeld en dat voor 1.50 euro pp. Goh 21 jaar geleden waren we hier ook (20 jaar getrouwd). Met Baja bikes en een Nederlands sprekende gids crossen we in 3 uurtjes langs verschillende highlights. Nog niks veranderd hier alleen wel stukken drukker. Het is traditie om bij de Trevi fontein een muntje over je linker schouder in het water te gooien. Wekelijks worden deze munten opgevist en gemiddeld levert dit €20.000,- op, ten gunste van voedselpakketten, mooie besteding. Nog een heerlijke lunch in de warmte met Saltimbocca en Ossobucco en dan hebben we het hier wel weer gezien. Een warme (35graden) maar zeer leuke dag.

 

Isola di Ponza

Het plan is om naar de Pontijnse eilanden te varen. Een eilanden groep bestaande uit 6 eilanden in de Tyrreense Zee. Via Isola di Ventotene belanden we vrijdag 30 juni bij het eiland Ponza. Jeetje er liggen nu al 50 boten voor anker maar er gaan ‘veel makke schapen in een hok’ want tegen de avond zijn dat er wel 100. Oeps daar moeten we weer even aan wennen. Zoveel boten om ons heen. Met kalm weer prima te doen maar ‘s nachts komt er een plensbui over ons heen met veel onweer gepaard gaande met harde wind.

Overdag zijn er 2 boten te dicht bij ons gaan ankeren en eentje wil nu, het is 2.00 uur ’s nachts, het hazenpad kiezen. Geen idee wat tie allemaal aan het doen is maar bij het anker ophalen is het goed dat we wakker zijn en de boot kunnen afhouden. Ojee heeft tie ook nog onze anker ketting te pakken. Het enige Engels wat de Italiaanse mevrouw voorop kan roepen is go go go want we komen telkens bijna tegen elkaar. Heeft ze dan geen idee dat ze onze anker ketting te pakken heeft. Fijn dat Cees uit kan leggen hoe hij onze ankerketting los van zijn anker kan halen want sorry hoor met een pikhaak gaat dat echt niet lukken. Dit nachtelijk feestje heeft al met al 2 uur geduurd.

Ponza is wel het eiland van de jongeren. Een soort van Renesse. Ferry’s varen af en aan. Op de meeste zeil- of motorboten zitten zo’n 8 tot 10 jongeren. Op zaterdag barst rond 17.00 uur op een aantal zeil boten het feestgedruis los met bijbehorende muziek. En wij, wij liggen in het epicentrum hiervan, boffen wij even. Wel leuk om dit alles van ons bootje te aanschouwen. En nu is, na het weekend, de rust weder gekeerd. Veel boten zijn vertrokken. We genieten nog van een verkukkulukke verlate verjaardag lunch. Trouwens de boot is weer in zomer snit = horretjes voor de ramen voor verkoeling, de dekbedden zijn weer uit de hoes, we doen ons 1e zwemmetje van dit jaar en Cees heeft zijn haar weer gekortwiekt. Het was heerlijk voor anker liggen hier (bij westen wind) zonder val winden zoals op Navily wel wordt gezegd maar het is tijd om weer een deurtje verder te gaan.

     

Highslide for Wordpress Plugin