Maand: juni 2019

Onze laatste tocht met ….de Namasté

Ja jullie lezen het goed. Omdat we blijkbaar toch meer zeilersbloed in ons hebben dan we hadden verwacht, gaan we weer op zoek naar een zeiljacht en ligt de Kuster A-42 te koop bij North-Line Kuster Yachts in Harlingen. Onze Namasté is een zeer fijne solide en degelijke motorboot. Een verplaatsbare 2e stuurstand, mooi afgetimmerd van binnen, vloerverwarming en een wasmachine, dus van alle gemakken voorzien. We gaan haar zeker missen. Er had alleen een mast met zeil op moeten zitten. Dus van Leeuwarden varen we woensdag 12 juni 2019 via Franeker (Frjentsjer) over het Haringsma kanaal naar Harlingen (Harns).

De boot leeghalen, wel 9 pallets vol. Poetsen om de boot spic en span voor de verkoop achter te laten en weer opzoek naar een zeilboot. Dinsdag 18 juni 2019 rijden we met ‘ik heb mijn wagen vol geladen’ van Harlingen naar huis. ’t Zal raar zijn om de zomerperiode niet onderweg te zijn maar gewoon thuis.

Leeuwarden (Ljouert)

Als het regent is dat meestal een uurtje of een ochtendje maar zaterdag 8 juni 2019 de hele dag. ‘t Is bar en boos. Ik waai uut mien letste verskóoning zeggen ze hier. En ‘t regent pijpenstelen oftewel ‘it reint katten en hûnen’, echt niet normaal. Dus blijven we binnen op deze marrekrite plek vlak voor Bartlehiem. Eerste Pinksterdag varen we Leeuwarden binnen en leggen aan in jachthaven de Prinsentuin vlak naast het stadspark met diezelfde naam, dicht bij het centrum. Leon en Nynke komen vanuit Dronryp met hun racefietsen gezellig onze kant op, maar een klein stukkie. Broer Galtjo beklimt echter vandaag de Mont Ventoux en het blijft niet bij 1 keer. Kijk dat is hele andere koek en voor een goed doel. Leeuwarden is de start en finishplaats van de Friese elfstedentocht  dus ook hier weer zo’n fontein. Twee zeven meter hoge sculpturen van een jongen en meisje die elkaar lijken aan te kijken, heel sereen.

 

 

 

 

2e Pinksterdag is de fiets Elfstedentocht dus het is een drukte van belang hier in Leeuwarden. Ja ze moeten wat die Friezen. Als ze niet kunnen schaatsen dan maar per fiets en over een week zwemmend door Maarten van der Weijden, voor kankeronderzoek. Dinsdag 11 juni gaat Cees al vroeg met de bus naar Dokkum om mee te helpen de Diamant van Jannie en Hans naar een andere plek te varen. Nog een heel dingentje zo’n groot schip van 44 meter door de Dokkumer Eé. Ik vermaak me prima in Leeuwarden. Loop een stuk de culturele- en Nassau route en beland in leuke kleine winkelstraatjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoutkamp en Dokkum

We varen nog noordelijker naar Zoutkamp. We boffen dat bijna de gehele garnalen vissersvloot thuis ligt, een mooi gezicht. Maar dat blijkt een reden te hebben. Ze varen niet uit om kunstmatig een tekort te creëren zodat de prijs van de garnalen omhoog gaat. Ook hier ontmoeten we weer mensen die we voor’t eerst in La Coruña hebben ontmoet en daarna in de Ria’s van Spanje. Yvonne en Roderick.

 

 

 

 

Op naar Dokkum via het Lauwersmeer. Veel groene weilanden en kop-hals-romp boerderijen trekken aan ons voor bij. Met af en toe een brug waar je geld in zo’n Fries klompje moet doen om er doorheen te mogen. En dan zien we de Diamant, een luxe motor uit 1935 met een lengte van 44 meter, al liggen. De trotse eigenaren zijn Hans en Jannie. Een opknappertje zogezegd. Pfffff een méééér jarenplan. We krijgen een rondleiding en Cees mag zelfs de motor even starten, fisherman’s momentje.

 

 

 

 

 

 

 

 

En al is’t geen vrijdagavond er mag van mij toch een Irish Coffee gedronken worden. Jammer mannen, nee niet ‘s middags pas ’s avonds. Dokkum is trouwens de laatste doorkomstplaats van de Elfstdentocht voor de finish. Het beroemde keerpunt ligt aan de Vleesmarkt in het centrum van de stad. Dus ook hier weer een Elfsteden ‘IJs fontein’. We zien 2 molens genaamd ‘Zeldenrust’ en ‘de Hoop’, Sonnema Beerenburg komt hier oorspronkelijk vandaan en Bonifatius is hier gedood. Ik kan het toch niet laten. Weer even een piepklein stukje geschiedenis.

 

 

 

 

Family meetings in het noorden des lands

Hemelvaartsdag belanden we in het kleine plaatsje Jirnsum (Irnsum). Niet veel te beleven maar hier blijkt Atje Keulen- Deelstra een groot deel van haar leven gewoond te hebben. Je weet wel die Nederlandse schaatsster, dus geen atleet. Ah jammer Cees, je bent niet door naar de volgende ronde. Via het Prinses Margriet kanaal belanden we in de provincie Groningen en wel in Briltil.

 

 

 

 

Achterneef Jan Roelf die hier in de buurt woont (Zuidhorn) komt samen met  Trienke op de fiets langs voor een borrel. Daarna met z’n viertjes gezellig uiteten. We varen verder over het van Starkenborghkanaal naar de stad Groningen. Hier liggen we in de Oosterhaven super dicht bij het centrum. De Martinitoren gelegen op de Grote markt heeft voor stadjers de bijnaam ‘Olle Grieze’. Zondag 2 juni, bij heerlijke tropische temperaturen, zien we neef Aad, Betty en oom Lambertus (87 jaar) op de Namasté verschijnen. Tjonge, lange tijd niet gezien.

 

 

 

 

Cees zijn roots liggen hier in de stad Groningen dus maandag gaan we naar de plek waar hij geboren is:  ‘Huize Tavenier ‘. Een prachtig woonhuis in Art Nouveau stijl, dat later een kraamkliniek werd. Als ik een foto aan’t maken ben hoor ik iemand zeggen ”daar is tie geboren zeker, houdt tie van wijn”? Hoezo vraag ik. Er waren 2 kraamkamers, één in de voormalige wijnkelder en één in de voormalige keuken. Aangezien Cees wel van lekker eten maar niet van koken houdt, denk ik maar zo dat tie in de wijnkelder geboren is. ’t Is immers een wijnliefhebber. We lopen verder naar’t Peerd van Ome Loeks en slenteren wat door de stad naar plekken waar Cees zijn vader, opa en oma hebben gewoond.

 

 

 

 

Highslide for Wordpress Plugin