Maand: april 2018

Historisch Gent

Het is nog zeker 55km van Rupelmonde naar Gent. Gelukkig hebben we donderdag 26 april vanaf 10.00 uur het tij mee (stroom mee, het gaat vloed worden) zodat we zeker 2 á 3 km/uur harder gaan door het water. Het hoogte verschil tussen hoog en laag water is hier tussen de 4 à 5 meter. Dus we komen in ieder geval nergens vast te zitten. Mmm een Nederlands vrachtschip wel, dat is bale. Het is op sommige plaatsen ook aardig ondiep. In de Merelbekesluis liggen we ineens met 10 motorboten aan verschillende bolders te bungelen. Waar al die boten ineens vandaan komen, geen idee. Rond 16.00 uur liggen we in het jachthaventje Lindelei vlak bij het historisch centrum van Gent. Hoe leuk is dat. Gelijk maar even wat rondgelopen met z’n viertjes. Een  compacte stad met de meeste high-lights dicht bij elkaar. Dus goed met de benenwagen te doen.

 

 

 

 

Maar er moet ook nog een waterwegenvignet op de kop getikt worden. Anders krijg je een boete, zeggen ze. Het is nog een hele toer om zo’n ding te bemachtigen, maar de aanhouder (Cees en Willem) wint. Op koningsdag zijn hier in België geen oranje moorkoppen of tompoucen te krijgen maar wel vers gebakken picolientjes bij de koffie, ook niet verkeerd. We zien twee kerken van binnen,  de Belfort, klokke Roeland, de stadshal, het Metselaarshuis met op de trapgevel 6 dansers bewegend in de wind, het stadhuis. We lopen over de St. Michielsbrug, de Gras- en de Korenlei, langs burcht Gravensteen en het graffitisteegje. Maar daar is alles over elkaar heen gespoten dus wel kleurrijk maar een zooitje ongeregeld. Hier geen mooie graffitikunst zoals vroeger in de Irenetunnel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cees maakt heerlijke bruchetta vergezeld met een overheerlijke lichtbruisende Vouvray, echt een feestmaal ter ere van koning Willem zullen we maar zeggen. ’s Avonds tegen de schemer lopen we de historische lichtwandeling van Gent. Al het moois wordt verlicht, een aanrader. Via de Leie met zijn telkens weer andere ‘optrekjes’ en mega grote tuinen belanden we in Deinze . Tjonge we zien zelfs een helikopter in de achtertuin geparkeerd, klaar voor woon-werkverkeer.  Hi hi wij zijn ook niks gewend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg

Eerst nog een 60 jarig verjaardagsfeestje bij Il Peperoncino donderdagavond en dan worden we vrijdagmorgen 20 april 2018 bijtijds naar Hellevoetsluis gebracht door Peter, fijn hoor. Het is echt ongekend mooi weer voor de tijd van het jaar (26/28 graden) dus varen we op ons gemakkie naar Willemstad. De dag erna liggen we aan de noordelijke remming bij de Volkeraksluizen in afwachting van Willem en Ingeborg met de Wing V. Zij gaan ons tot Parijs vergezellen, errug leuk. Zondag via het Volkerak, Zijpe, Oosterschelde naar Wemeldinge ook vandaag nog korte broeken weer wat wil een mens nog meer, genieten dus.

 

 

 

 

Maandag via de Kreekraksluizen naar zeggen het grootste sluizencomplex van de wereld (500 bij 68 meter) veel groter dan het sluizencomplex in b.v. het Panama kanaal, op naar Antwerpen. We varen midden door het haven gebied aldaar, je komt ogen te kort. Zee schepen zo groot als flatgebouwen, olieraffinaderijen met bijbehorende installaties en schoorstenen, metershoge kranen en er wordt van alles geladen en gelost. We voelen ons erg klein in ons Namasteetje.

 

 

 

 

En dan liggen we weer wat later in het Willemdok, gezellig hoor. Ja, de naam Antwerpen waar komt tie eigenlijk vandaan? De legende gaat over een reus Druon Antigoon die de boel terroriseerde en handen afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo (een Romeinse soldaat) doodde de reus en hakte op diens beurt zijn hand af. Door de “hand te werpen” zou Antwerpen aan haar naam zijn gekomen, nooit geweten. We vieren Willems verjaardag met taart en Irish coffee en weten een heerlijke in een rijpkast gerijpte entrecote te scoren van Limousin’s rund, mejammie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het plan is om woensdag naar Gent te varen. Cees heeft al gezien dat de Royersluis gestremd is maar overdag een tijdje in gebruik, niet dus. Gelukkig mogen we mee met de beroepsvaart in de Cauwenlaertsluis. Pas heel wat uren later varen we dan eindelijk op de Schelde met nu behoorlijk stroom tegen. Ook worden we nog geënterd door de waterpolitie. Ze kijken of je papieren in orde zijn en  of je voldoende veiligheidsmiddelen zoals brandplussers, reddingsvesten, vuurpijlen e.d. aan boord hebt. Yeh goedgekeurd altijd prettig. Op naar Rupelmonde.

 

 

 

 

 

Koud tochtje terug van Harlingen naar Hellevoetsluis

Nou nou het heeft wat voeten in aarde om de boot weer op te halen uit Harlingen. Het is ondertussen 17 maart 2018 en dan denk je dat het wel gedaan is met de vorstperiode. Niet dus, de thermometer geeft weer onder nul aan. Maar….het ijs is verdwenen en alle vaarwegen weer begaanbaar dus zakken we via Leeuwarden naar het zuiden af. We tuffen langs bijzonder mooie ijs creaties van het opspattende water langs de oevers. Een kunstenaar zou er jaloers op zijn maar dit is gewoon de natuur en dat in Nederland, super gaaf om te zien. Lia en ik fotograferen wat af, de kou trotserend. De gevoelstemperatuur lijkt wel -20 door de harde wind. Remco en Cees blijven lekker binnen en zien alles wel vanachter het glas. Via Grou, Lemmer, Maarsen en Rotterdam (tjonge wat fotogeniek is die stad vanaf het water) naar Hellevoetsluis.

 

 

 

 

 

 

 

Onze vertrek datum is ook al bekend. Dat wordt vrijdag 20 april 2018. Maar eerst nog de kleine ‘make over’ van de badkamer afmaken, een AIS inbouwen op de boot, de ‘bootautomation’ professionaliseren, chromecast aansluiten, 50 meter ankerketting voor in de bakskist zien te krijgen. Je denkt ah dat doen we effies maar al met al best een zwaar klussie.

 

 

 

 

We zwaaien Door en Niels uit die een tijdje gaan reizen in Zuid- Amerika, vieren Pasen, en wat etentjes zo hier en daar, gezellig hoor. Een paar weken geleden was het open torendag in Amsterdam en hebben we een rondleiding gehad in The Edge. Ze zeggen het meest duurzame kantoor gebouw ter wereld in combinatie met geavanceerde Technologie. Verder kopen we een reddingsvlot en een epirb (Emergency Position Indicating Radio Beacon) Niet omdat we zo’n ‘aftands’ bootje hebben maar liever mee- dan om verlegen. Het plan is om weer ergens in de Middellandse Zee te belanden. Nu niet over zee maar binnendoor via Parijs, super leuk vooruitzicht. De website is trouwens iets aangepast door zoon Niels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Highslide for Wordpress Plugin