Maand: augustus 2017

In de Franse Ardennen

We blijven nog een dagje in Dinant liggen. Schoon schip maken en Cees wil toch echt even naar Maison Leffe gevestigd in een voormalige nonnenklooster. Een museum over de geschiedenis van Leffe vanaf 1200 tot nu toe. Een interactieve rondleiding. Zien, horen, ruiken en proeven. Echt gaaf gedaan. Als afsluiting een proeverijtje van verschillende Leffe biertjes, kijk daar gaat het Cees uiteraard om. En we krijgen nog een cadeautje: 2 nieuw ontworpen Leffeglazen, leuk toch.


IMG_3615.JPGIMG_3594.JPGIMG_3585.JPGIMG_3572.JPGIMG_3559.JPGIMG_3553.JPG

La Meuse oftewel de Maas is een breed water dus prima te bevaren. Bos-en bergachtig en vaak windstil. We krijgen in het kantoor van de 1e Franse sluis een soort van afstandsbediening mee voor de komende 15 smalle sluizen die we gaan krijgen. Deze zijn onbemand. Een soort van zelfbediening dus. Af en toe kun je je lijn in een sluis niet zomaar vanaf de boot aan een bolder vastleggen dus ben ik de pineut om op z’n glibberig trapje omhoog te klimmen, bofkont. Via Givet, Vireux-Wallerand, Haybes zijn we nu in Revin beland.


IMG_3742.JPGIMG_3706.JPGIMG_3702.JPGIMG_3697.JPGIMG_3668.JPGIMG_3630.JPG

Onderweg krijgen we te maken met 2 tunnels. Ze zijn smal en de 1ste is zelfs onverlicht en 565m lang. Varen met handicap zogezegd. Maar Cees heeft de proef goed doorstaan, toppie. Ons vaarplan is om een rondje Moezel te doen. Over de Maas, Moezel en de Rijn via de landen Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Maar ….. er wordt waarschijnlijk roet in het eten gegooid. We spreken verschillende mede motorboot vaarders. Omdat het waterpeil in sommige gebieden zo laag is zullen we waarschijnlijk stranden bij…. ja waar? Er worden ook stremmingen van sluizen gemeld (of voor de komend tijd). Tjonge hoeven we geen rekening meer te houden met de wind is het nu met het lage waterpeil en sluizen die gestremd zijn. We gaan het zien. Maar eerst komen Leon en Nynke komend weekend onze kant op, gezellie.


IMG_3725.JPGIMG_3655.JPGIMG_3643.JPG

Gastpost Guido van Bergen naar Dinant

Na jarenlang met Cees en An de wereldzeeën te hebben bevaren, kop in de wind en afhankelijk van het weer, staat een nieuwe ervaring voor de boeg. Na urenlange files rond Antwerpen en Brussel komen we aan in Bergen om op te stappen op de Namasté en een week mee te varen. Onze bezoeken stonden voorheen ook veel in het teken van eten en drinken, je moet tenslotte alles van de streek proberen, en ook nu beginnen we met een uitgebreid tapas buffet. De volgende dag, niet echt mooi weer maar wel droog, Bergen verkend. Een mooi kunstwerk van sloophout, de tuin van de burgemeester en aansluitend een uitstekende lunch in een restaurant waar je normaliter niet zo nel naar binnen zou gaan. Tripadvisor blijkt een goede raadgever.


IMG_3226.JPGIMG_2130.JPGIMG_3204.JPG

De volgende dag op weg in de regen. De bedoeling is dat we met de scheepslift van Strepy Thieu omhooggaan. Een werkelijk fenomenale ervaring. Wat een techniek en wat een imposant gebouwd. Een hoogteverschil van 117 meter is immens en indrukwekkend is te zien hoe de boot steeds verder omhoog gaat. We leggen aan in Seneffe. Even een wandelingetje en het belooft voor vanavond weer een culinaire verrassing. Twee restaurants in een plaatsje waar, op het eerste oog, nauwelijks mensen wonen. Dus alleen de gasten op de boot zouden als gast in de restaurants kunnen zitten. Wij om een uur of 7 er maar weer heen gelopen. Restaurant 1 is gesloten, jammer, daar hadden we graag heengegaan. Op naar restaurant 2. Parkeerplaats vol met alle auto’s die ze hebben kunnen vinden in de buurt. Onvoorstelbaar hoeveel mensen er in hetzelfde restaurant willen eten als wij en………zij hebben gereserveerd. Uiteindelijk een geïmproviseerde maaltijd met pizza’s van wraps. Heel gezellig!!!!


_DSC8183.JPGIMG_3283.JPG_DSC8051.JPG_DSC8032.JPG_DSC8009.JPGIMG_3242.JPG

De route naar de volgende aanlegplaats is uitermate bijzonder. Langs Charleroi. Een grote industriële, roestige omgeving die ook nog aan het werk is. Je begrijpt niet dat die gebouwen blijven staan. Een van de vriendelijke Belgische schippers meent ons te moeten informeren dat we daar maar moeten blijven liggen. De sluizen waar we doorheen willen sluiten om 15.00 uur volgens hem. Zouden we net kunnen halen, dus…………… gas erop!! Hij had gelijk, alleen de stremming is voor beroepsvaart. Nu zou je na al die jaren kunnen zeggen van Cees dat hij een beroepsschipper is, maar zijn boot voldoet niet aan die eisen. Gelukkig!! ’s-Avonds hebben we lekker aan boord gekookt: eendenborst met pepersaus.


IMG_3362.JPG_DSC8133.JPG_DSC8125.JPG

Namen is de volgende stop, waar we precies onder de citadel een ligplaats vinden. Een rondwandeling, met als doel om naar het Centrum te gaan, gaat onder leiding van Cees precies de verkeerde kant op. Uiteindelijk komen we er toch en blijkt het een erg leuk centrum te zijn. Veel terrasjes en een leuke omgeving. Gelijk een restaurant uitgezocht waar we weer her risico nemen om niet te reserveren. Er zijn er hier zoveel, dat moet gaan lukken. Beland bij de Japanner, erg smaakvol. Het wordt tijd voor wat beweging, dus de volgende dag naar een bushalte die ons naar boven gaat brengen. Naar ons idee zou deze moeten rijden, maar 20 minuten na de vermeende doorkomsttijd toch maar even gebeld met de Citadel. Niet dus, hij rijdt niet. Cees, An en ik dus naar boven lopen. Hanny gaat lekker op de boot zitten lezen en amuseert zich prima. Overigens is het dus een hele tippel en eenmaal boven heb je fantastische uitzichten. Rondleiding ondergronds is ook erg interessant en we hebben onze kennis van de geschiedenis weer op kunnen halen.


IMG_3516.JPG_DSC8293.JPGIMG_3436.JPGIMG_3430.JPGIMG_3380.JPGIMG_3370.JPG

Dinant, onze volgende en laatste aanlegplek, blijkt niet zoveel plaats te hebben als iedereen doet voorkomen. De oever aan de kant van de Citadel wordt over de gehele lengte gerenoveerd en aan de andere kant kunnen precies 4 boten liggen. Geen plek dus voor de Namasté en kijken waar we dan wel kunnen liggen. Ongeveer 1 km verder blijkt wel genoeg ruimte te zijn. Dinant is aanmerkelijk kleiner als Namen, maar heeft een citadel die met een lift te bereiken is. Dus Hanny dit keer ook mee naar boven. Hier wordt de nadruk gelegd op de historie van de eerste wereldoorlog. Ook hier weer mooie uitzichten over de omgeving. ’s-Avonds gegeten in een heel kunstzinnig restaurant. Oranje voert de boventoon en de inrichting is uitermate bijzonder. Daar waar het om gaat is prima – het eten. Dit was ons laatste avondmaal. Weer een fantastische week beleefd met Cees en An, veel gezien, gelachen en gegeten. Hopelijk niet voor het laatst. Goede vaart.


IMG_2198.JPGIMG_3491.JPGIMG_3478.JPG

Via de Leie naar verrassend Kortrijk, van Vlaams- naar Waals talig gebied

Afgelopen week zijn we van Brugge via de ringvaart van Gent de kronkelige Leie opgevaren. We zien heel veel kroos op het water liggen. Regelmatig controleert Cees het wier filter want die zit er helemaal vol mee. De rivier is smal en slingert over 25 km (ja we praten op een motorboot niet meer over mijlen maar over km) langs vriendelijke dorpjes zoals Drongen, St.-Maartens–Leerne waar we kasteel Ooidonk bezoeken en Deinze waar ik een leuk ‘kleedje’ scoor. Verder heel veel landhuizen in alle soorten en maten en mooie natuur. Bijzonder plezant om hier te varen. Ook zien we regelmatig zo’n grasmaai robot het gras kortwieken. Echt geen overbodige luxe bij sommige parkachtige tuinen.


IMG_2911.JPGIMG_2904.JPGIMG_2880.JPGIMG_2857.JPGIMG_2853.JPGIMG_2834.JPG

Na Deinze komt er abrupt een einde aan het natuurlijke karakter van de Leie. We belanden in Kortrijk en liggen hier vlak bij de Broeltorens. Overblijfselen van de oude stadsomwalling. We trotseren de regen en zien het 14e eeuwse belfort, het mooi gerestaureerde St.-Elisabethbegijnhof met haar witte huisjes en eten ’s avonds zelfgemaakte Gentse waterzooi. Een overheerlijk soeppie. We bezoeken het museum van de Guldensporenslag. De belangrijkste veldslag in de geschiedenis van Kortrijk in 1302 waarbij een leger van Vlaamse boeren een verpletterend overwinning behaalden op het goed bewapende Franse ruiterleger. Verder zie ik heel veel mooie kleding-en schoenenwinkels waar ik echt even naar binnen moet. Niet allemaal van die geijkte winkels echt leukkk.


IMG_3058.JPGIMG_3037.JPGIMG_3004.JPGIMG_2059.JPGIMG_2971.JPGIMG_2945.JPG

Via het kanaal Bossuit-Kortrijk varen we richting Doornik. In de eerste 3 smalle antieke sluizen die met de hand bediend worden hebben we aan weerzijden van de Namasté 40 cm over. Het ken net. Sluis Bossuit heeft een verval van 9,5 m. Gelukkig zitten hier drijvende bolders zodat we niet van die lange lijnen hoeven te gebruiken. Een nachtje afgemeerd aan de buitenkant van sluis Bossuit is goed te doen. Over de Boven-Schelde op naar Tournai/Doornik. We maken bij sluis Hérinnes voor’t eerst kennis met Frans praten door de marifoon. We zijn van het Nederlands- in het Franstalig gebied van België beland. Aanmelden in ons beste Frans, met een spiekbriefje, gaat nog maar dat we dan het antwoord ook nog moeten zien te ontcijferen is andere koek. We zijn nu in Wallonië. De omgeving wordt iets bergachtiger. Via Doornik op naar Bergen.


IMG_3161.JPGIMG_3150.JPGIMG_3140.JPG

Sightseeing Brugge

Via het kanaal van Gent-Oostende varen we richting Brugge. Maar eerst doen we Beernem aan. Niet echt een plaatsje van betekenis maar wel met een grote supermarkt. En wat voor één. Cees denkt dat tie in de bierhemel is beland. Ze verkopen hier niet een paar maar echt onwijs veel speciale biertjes. Ja Peter dat heb jij net gemist, echt jammer.

DSC_0524.JPG IMG_2624.JPG DSC_0510.JPG

En dan weer een dag later belanden we in Brugge. Nederlanders staan in België bekend om hun zuinigheid. Zo is het bij Nederlandse watersporters een gewoonte om bij het betalen van havengelden de bootmaat naar beneden af te ronden. In de Coupure haven gaat als ‘zuinige Hollander’ deze vlieger niet op. Uit voorzorg heeft de havenmeester n.l. om de meter een witte streep op de steiger staan. Vrijdag 4 augustus 2017 komen Niels en Doortje laat op de avond onze kant op. Dat wordt zaterdag sightseeing Brugge. Het drukste en gezelligste gedeelte van de stad ligt rond de 2 grote pleinen: de Grote Markt en de Burg.


IMG_2770.JPGIMG_2708.JPGIMG_2647.JPG

Wat een mooie geveltjes, het Begijnhof, bruggen, veel rondvaartboten, mega wat winkels die chocola/pralines verkopen, veel koetsjes met paarden ervoor en heel veel horeca. We genieten van een mossellunchje lekker buiten op een terras en bezoeken de brouwerij de Halve Maan waar ze Burgse Zot en Straffe Hendrik brouwen. Laat Niels zijn eerste naam nou Hendrik zijn. Leuk toch, een speciaal biertje met jouw naam.


IMG_2783.JPGIMG_2756.JPGIMG_2794.JPGIMG_2754.JPGIMG_2727.JPGIMG_2714.JPG

Zondagmorgen vertrekken Niels en Doortje weer. In de middag fietsen wij de 3 uur durende kastelenroute langs mooie huizen en kasteelachtige optrekjes ten zuiden van Brugge. De zon vergezelt ons. Vouwfietsjes worden in België trouwens plooifietsjes genoemd, grappig hè.


IMG_2823.JPGIMG_2821.JPGIMG_2759.JPG

Highslide for Wordpress Plugin