Maand: september 2015

Geland op de kanaries

Woensdag 23 september rekenen we af bij Marina Bouregreg Rabat, we tanken 377 l diesel voor weinig en klaren uit. Ook de douane komt nog aan boord. Precies rond de klok van elven is het hoog water en kiezen zowel de Twixx als de Beau het ruime sop. We hebben 456 mijl te gaan naar de Canarische eilanden. Onderweg varen we door een veld van dolfijnen. Tjonge overal waar je kijkt zie je ze. Zoveel bij elkaar hebben we nog niet meegemaakt. Jammer dat ik de puf niet heb om foto’s te maken, ja het is even mijn inslinger dagje. ’s Nachts lange broeken, sokken en zeiljas aan bij het ‘wachtlopen’. Er staat aardig wat wind en ook best hoge golven. We gaan als een speer maar slingeren ook aardig heen en weer waardoor beide zeilen regelmatig een klap maken. Gelukkig staan ze goed vast met een bulle talie. Ook slapen op ons bed kunnen we wel vergeten, je rolt van hot naar her. Gelukkig is de bank een goed alternatief.

DSC_0775.JPGDSC_0771 (2).JPGIMG_5832.JPG

En dan vrijdag vlak voor middernacht gaat het alarm van de stuurautomaat en houdt het voor gezien. Lekker, zijn we mooi klaar mee. Dus de rest met de hand sturen. Cees duikt gelijk de motor ruimte in om te kijken wat er aan de hand is. Valt nog niet mee bij deze zeetjes. Gelukkig blijkt er niks kapot. De stuurautomaat is gewoon losgetrild, met daarmee ook de stuurstang. Dus goed te maken maar nu effe niet. Omdat we geen zin hebben om nog een nachtje zelf te moeten sturen gaat een tijdje de motor bij. Drie dagen en 6 uur later, het is zaterdag 26 september, gaan we tegen de avond voor anker in baai playa Francesa op het eiland Grasiosa iets ten noorden van het kale eiland Lanzarote. Zo dat hebben we maar weer mooi gefikst saampjes. Hoogste tijd om ons “logboek bij te werken”. En nu 3 dagen later liggen we in de spiksplinternieuwe haven van Arrecife, Marina Lanzarote. Rob en Brigitte hebben ons al zien aankomen dus dat wordt gezellig bijkletsen. En eh we ontkomen er niet aan. Vlak bij onze steiger is jawel een Burger King. Dus zo’n overheerlijke …. Whopper.

DSC_0792.JPGDSC_0787.JPGDSC_0786.JPGDSC_0785.JPGDSC_0782.JPGDSC_0778 (2).JPG

 

Rondreis door Marokko 3 (Marrakech, Essaouira)

Marrakech ligt op een vlakte tussen het Atlasgebergte en de Sahara. De roze kleurige Koutoubia moskee met zijn vierkante minaret (bijna alle minaretten in Marokko zijn vierkant) is het hoogste gebouw van de stad. We bezoeken de Saädische graven. Het complex bevat 2 mausolea die door een met bloemen beplante tuin worden omgeven. Vrijdag 18 september 2015 rijden we naar de kustplaat Essaouira.

DSC_0527.JPGDSC_0515.JPGDSC_0480.JPGDSC_0400.JPGDSC_0370.JPGDSC_0806.JPG

Onderweg ernaartoe bezoeken we een vrouwencoöperatie die Argania olie maakt uit de pitten die afkomstig zijn van de Argania Spinoza boom. Olie voor cosmetisch doeleinde en voor in de keuken. Geiten eten, al klimmend, de blaadjes en de vruchten van deze boom, maar dat vinden de telers weer niet fijn. Voor toeristen hebben ze een heleboel geiten in zo’n boom bij elkaar gezet. Of ze blij zijn om als fotomodel te fungeren wordt ze niet gevraagd. In de haven van Essaouira is er heel wat bedrijvigheid en we slenteren door de medina met veel galeries, houtbewerking, en de vele kleding-, sieraden-, tapijten- en souvenirwinkeltjes.

DSC_0675 (2).JPGDSC_0651.JPGDSC_0640.JPGDSC_0627.JPGDSC_0609.JPGDSC_0595.JPG

Zondag rijden we weer terug naar Marrakech en gaan per taxi (kost echt niks vooral de petit taxi) naar het centrale plein Jemaa el-Fna. Hier vechten straatverkopers, slangenbezweerders, optredende apen, hennavrouwen en restaurants om aandacht. Maar er hangt een hele andere sfeer dan we tot nu toe gewend zijn, agressief, opdringerig echt niet relaxed. Dus zijn we hoppa snel met een koetsje weer terug. En dan komt na 12 dagen kijken, ruiken en proeven een einde aan onze indrukwekkende rondreis.

DSC_0720 (2).JPGDSC_0696 (2).JPGDSC_0676 (2).JPG

Wat een land waar je op sommige plekken zeker 100 jaar terug gaat in de tijd. Vrouwen die hun was doen in een rivier, de vele ezels die worden gebruikt als last dier. Nomadententen te zien op verlaten vlakten, biddende mensen in de brandende zon, het ploegen van het land met paard waar de boer zelf achterloopt. Een land met hete zomers en op sommige plekken koude winters waar zelfs geskied kan worden. Analfabetisme wat ze proberen terug te dringen en de familiewet die gelijkheid van man en vrouw binnen het huwelijk vaststelt. Jammer in de praktijk zie je het vaak anders. We nemen afscheid van de ‘Fox groep’ en Marian onze gepassioneerde reisleidster en vertrekken maandag 21 september samen met Brigitte en Rob weer naar Rabat (Salé). We reizen 1e klas voor de prijs van 360 dirham= 36 euro (2 personen). Vijf uur later stappen we rond 16.00 uur op de Beau. Het  plan is om woensdag 23 september 2015 te vertrekken naar de Canarische eilanden zo’n 5 dagen en nachten varen.

DSC_0725 (2).JPGDSC_0670 (2).JPGDSC_0656.JPGDSC_0644 (2).JPGIMG_0734.JPGDSC_0730 (2).JPGDSC_0223.JPGDSC_0218.JPGDSC_1027.JPG

Rondreis door Marokko 2 ( Fès, Erfoud, Merzouga, Boumaine du Dades)

Tjonge wat is Marokko een fascinerend land. Een land met veel Franse invloeden. Maar ook een land van contrasten. Hele rijke maar ook echt hele arme mensen. We bezoeken een mozaïek- en aardewerk opleidingsschool. Wat een monnikenwerk. Inmiddels zijn we in Fès beland. De oudste koningsstad van het land. We zien de voorkant van het paleis en we dompelen ons onder in de oude 9e eeuwse medina met zijn 9600 straatjes, moskeeën en super kleine winkeltjes, sommigen ter grote van een kast. Elk product heeft zijn eigen wijk. Gelukkig hebben we een gids want anders verdwaal je onherroepelijk. Zo heb je een leerlooierswijk, een wijk waar ze koper en zilver vervaardigen, een wijk waar ze etenswaren verkopen, een wijk van kleding, sjaals en cactuszijdeweverij, en nog veel meer. Cees koop van die leuke Marokkaanse babouche’s. We komen ogen tekort.

DSC_0900.JPGDSC_0897.JPGDSC_0868.JPGDSC_0839.JPGDSC_0828.JPGDSC_0816.JPGDSC_0813.JPGDSC_0812.JPGDSC_0771.JPGDSC_0765.JPGDSC_0750.JPGDSC_0725.JPG

De dag erna brengen we een bezoek aan een Berberfamilie, de oorspronkelijke bewoners van Marokko. In de middle of nowhere staan een aantal tenten, gemaakt van plastic en doeken. Ze hebben vaak wat schapen that’s it, en spreken geen Arabisch maar Tamazight, maar dat maakt niet uit want we verstaan geen van beiden. Heel bijzonder allemaal. Onderweg zien we het landschap veranderen. Van bergen met naald- en fruitbomen naar meer kale bergen in zandkleuren. We zitten in de Midden-Atlas.

DSC_0346.JPGDSC_0282.JPGDSC_1032.JPGDSC_0956.JPGDSC_0951.JPGDSC_0944.JPG

We verlaten de bus en gaan met dichte landrovers meer het woestijngebied in. Het lijkt de rally Parijs- Dakar wel, hele stukken gaan we off road. In Merzouga staan er van die één bultige beesten klaar. Ja ja zelfs ik waag me op een dromedaris. We maken een rit van een uur door de een grote zandvlakte en slapen in berbertenten. Een heel bijzondere ervaring. Jammer dat de dag erna sommigen last hebben van hun darmen. Een afslank dagje zogezegd. En dan weer een dag later maken we kilometers langs de kasba-route, bezoeken we de Todrakloof, palmen-oase om via Ouarzazate en de  Hoge- Atlas  bij Marrakech terecht te komen.

DSC_0235.JPGDSC_0184.JPGDSC_0160.JPGDSC_0146.JPGDSC_0120.JPGDSC_0063.JPG

 

Rondreis door Marokko (Cassablanca, Rabat, Meknès, Moulay Idriss)

Als je geen Arabisch spreekt, niet van gevaarlijk rijden houdt en in korte tijd veel wilt zien van Marokko is een busreis een goede oplossing. En eh het is echt aanpoten zo’n vakantie, het duizelt ons nu al van al die indrukken die we hebben op gedaan. En wat voor indrukken. De bevolking is hulpvaardig, attent, allervriendelijkst en niet opdringerig. Soms lijkt het net of je gewoon in de moderne westerse wereld bent maar even later loop je ergens waar je 50 jaar terug gaat in de tijd. Samen met Rob en Brigitte sluiten we woensdagochtend aan bij een Nederlands gezelschap. We boffen met Marjan als reisleidster die hier al heel vaak is geweest, veel weet van het land en op een heel enthousiaste manier vertelt over de plekken waar we komen. In Casablanca zien we de op 2 na grootste moskee van de wereld de Hassan II-moskee met zijn 200 m hoge minaret. Het dak in de gebedsruimte kan in een aantal minuten open.

DSC_0529.JPGDSC_0447.JPGDSC_0440.JPGDSC_0395.JPGDSC_0382.JPGDSC_0343.JPG

In Rabat bekijken we het paleis van de koning, het witte uit marmer opgetrokken Mausoleum van Mohammed V met wachters te paard en de Oudaïakasba burcht met uitzicht op de Atlantische oceaan en de Bouregreg rivier. We overnachten in Meknès (koningsstad) waar we de volgende dag een bezoek brengen aan de vroegere graan opslag in Ville Impérale, het mausoleum van Moulay.

DSC_0577.JPGDSC_0573.JPGDSC_0564.JPGDSC_0548.JPGDSC_0500.JPGDSC_0496.JPGDSC_0476.JPGDSC_0470.JPGDSC_0468.JPG

Dan per bus verder door de dicht bevolkte zaterdagmarkt van Moulay Idress (heilige stad van Marokko en een belangrijk bedevaartsoord). Pff we raken net geen kraampjes en mensen die hier denken rustig rond te kunnen lopen. Hier kijken we echt onze ogen uit. We zien ezels rijden. Net als in de andere steden zijn veel vrouwen en mannen gekleed in de traditionele djellaba. Een soort van lange jurk met lange mouwen en capuchon. We ruiken heerlijke geuren, zien heel veel zoete lekkernijen, brrr koeien koppen en nog veel meer niet gekoeld vlees. En Volubilis is net een openlucht museum van de oudheid met Romeinse opgravingen met goed bewaard gebleven mozaïeken en triomfbogen. Ja die Romeinen zaten ook overal.

DSC_0714.JPGDSC_0691.JPGDSC_0676.JPGDSC_0639.JPGDSC_0632.JPGDSC_0630.JPGDSC_0625.JPGDSC_0617.JPGDSC_0599.JPG

 

 

Een nieuw werelddeel

Het is een komen en gaan van boten in het waddengebied van Culatra. Ann ziet steeds meer Nederlandse vlaggen wapperen. Het is heel gezellig met de bemanning van de Maraq, de Juanita en de Aurora. Joepie we gaan vertrekken, het is zondag 6 september 2015. Bij het ankerop gaan trekt Cees een hele moestuin sla, vislijnen en touw mee omhoog. Met het duikers mes snijdt Cees alles los van de ankerketting. Bijna heel de overtocht van 180Nm hebben we zeilzetting melkmeisje. En dan vaart de Beau, het is nacht, in een enorm veld van duizenden knipperende rode, groene en witte lichtjes die de ligging van Marokkaanse visnetten weergeven. Zeker 25 mijl uit de kust zijn vissers bezig. Pfff, pas anderhalf uur later zijn we uit het gebied met de vissers en lampjes. Gelukkig geen net in de schroef. Ik heb van dit alles niets meegekregen want ik sliep als een roosje.

DSC_0295.JPGDSC_0293.JPGDSC_0290.JPG

De monding van de rivier de Bourekrek die toegang geeft tot de haven van Salé bij Rabat, kun je alleen binnen varen bij hoogwater. Twee uiterst vriendelijke Marokkaanse haven medewerkers assisteren ons hierbij. We varen langs de Oudaïacasba van Rabat naar de meldsteiger van de haven Salé. Het wachten is op de haven politie en de douane met een snuffelhond die de boot komen inspecteren. Maar even later zien we een elegante jonge dame met hakken vergezeld van 3 heren de boot op komen, dus geen hond ja dat is andere koek. Het Arabisch beheersen wij niet en jammer genoeg spreken we ook maar un petit peu Frans. Er worden heel wat papieren ingevuld, er wordt wat gekeken in laden en kastjes en onder het bed en that’s it, we zijn ingeklaard echt een fluitje van een cent.

DSC_0309.JPGDSC_0306.JPGDSC_0298.JPG

En weer wat later liggen we in een schone, mooie en prima beveiligde Marina. We zetten voet op Afrikaanse bodem. Even later hoort Ann een plons. Cees trekt aan een landvast, maar de knoop schiet los en hij valt achterover in het water. Eén van de marinero’s moet nog maar eens op knopencursus. Het kost nog de nodige inspanning om hem uit het water te trekken. Het plan is om hier naar de koningssteden Fès en Meknes te gaan. Met een gids die ons ook door het chaotische verkeer loodst. Maar het loopt anders. We maken kennis met de bemanning van de Twixx Brigitte en Rob. Zij wachten op bevestiging voor een rondreis door Marokko van 12 dagen met reisorganisatie Fox uit Nederland. Oh dat klinkt wel heel aanlokkelijk. Vertrek donderdag 10 september. Dat is kort dag maar wie niet waagt die niet wint. En nu vertrekken we over een paar uurtjes samen met Rob en Brigitte met de trein naar Casablanca waar voor ons de rondreis gaat beginnen echt super.

FullSizeRender.jpgDSC_0314.JPGDSC_0310.JPG

 

Highslide for Wordpress Plugin