Maand: augustus 2014

Op naar …. Sicilië

De haven van Rocella Ionica hebben ze mooi opgeknapt. Mooie steigers en er is water en elektra. Pfff de temperaturen in de boot zijn inmiddels opgelopen naar de 32.8. Gelukkig hebben we op verschillende plaatsen in de boot kleine ventilators hangen, geen overbodige luxe. ’s Avonds zien we bij de haven pizzeria dat er erg veel tafels buiten worden klaar gezet. Voor wie vragen we ons af,want het is niet erg druk in de haven. Maar ze zeggen dat er vanavond wel 800 man komen eten. Wij eten hier niet maar lopen zo’n 30 minuten naar Rocella Ionica en belanden bij Speedy pizza waar de houtoven al lekker staat te branden. Kijk dat zien we graag. Geen toerist te zien hier alleen maar Italianen. De pizza’s zijn verkukkuluk. Als we bij de haven terug komen zien we mega veel mensen bij de pizzeria eten. Sjonge dat hadden we niet verwacht.

DSC_0639.JPGDSC_0645.JPGDSC_0647.JPG

Vrijdag 29 augustus 2014 wederom bijtijds op. We zeilen vandaag om de teen van de voet van de laars van Italië heen, zo’n 70 mijl naar Sicilië. We genieten van het mooie stukje kust maar dan zien we in de bergen brand. Heel wat later zien we een helikopter poolshoogte nemen en nog veel later zien we blusvliegtuigen bezig. Omdat er weinig wind is zetten we voor’t eerst dit zeilseizoen de gennaker. De stelregel is dat tie boven de 15 knopen wind weg wordt gehaald. Maar het gaat wel erg lekker. Pas bij 18 knopen wind doen we dat door de gennaker achter het grootzeil te laten inklappen zodat Cees hem naar binnen kan trekken. Oeps Ann schiet iets te ver door bij deze manoeuvre zodat tie weer wind pakt en Cees als een parasailer de lucht in wordt gehesen. Gelukkig komt alles weer op zijn pootjes terecht.

DSC_0627.JPGDSC_0630.JPGDSC_0654.JPGDSC_0661.JPGDSC_0663.JPGDSC_0707.JPG

We krijgen vandaag wel 5 keer bezoek van dolfijnen. In de straat van Messina staat veel stroming, zouden ze daar van houden? Omdat we aardig wat tegenstroming hebben en iets te lang, onder de 5 knopen, door hebben gezeild komen we in het donker aan op onze ankerplek bij Giardini- naxos waar ook Taormina ligt. Gelukkig staat Willem al met een rood lampje te zwaaien zodat we weten waar we ons anker kunnen laten zakken.

DSC_0668.JPGDSC_0689.JPGDSC_0690.JPG

 

Crotone en Rochella Ionica in Calabrië

We zijn op zondag 24 augustus, Vader van Cees zijn 86e verjaardag, vroeg uit de veren. Om 7.15 uur zijn we onderweg. Het is zo’n 115 mijl naar Crotone, een stad in Italië. Het wordt een wisselende zeiltocht kwa wind. Ons culinaire diner onderweg bestaat uit worstjes met witte bonen in tomatensaus en een soort van Griekse salade. We proberen foto’s te maken van de zonsondergang. Er zijn haast geen wolken dus zien we veel sterren aan de hemel en af en toe wat lichten van een groot schip die voorbij vaart. En dan komt vroeg in de morgen het is 3.00 uur de wind opzetten. We stuiven door het water, kijk “now we’re talking”. We verbreken ons snelheids record, die komt nu op 10.4 knopen te staan.

100_6129.jpg100_6166.jpgDSC_0536.JPG

Om 10.00 uur in de morgen varen we de haven van Crotone binnen. Een koffie samen met de WingIV en dan aan de slag, het is cleaning-time. Alles voelt plakkerig van het zeezout, dus ontzouten die boel. Aan het einde van de middag regelen we bij een TIM zaakje Italiaanse internet. Onderweg terug naar de boot zijn op een plein een groep jongeren aan het breakdancen, echt gaaf om naar te kijken. Ze zouden zo mee kunnen doen in het programma “So you can dance”.

DSC_0547.JPGDSC_0549.JPGDSC_0557.JPG

 De volgende dag maken we een wandeling door het oude gedeelte van de stad. Het fort domineert. Wow, wat een smalle straatjes waar overal de was wappert, zeker wasdag vandaag, en pitoreske pleintjes. ’s Avonds genieten we van een echte Italiaanse pizza. En nu woensdag 27 augustus 2014 liggen we alweer 61 mijl verder. In de haven van Rochella Ionica.

DSC_0402.JPGDSC_0565.JPGDSC_0572.JPGDSC_0575.JPGDSC_0578.JPGDSC_0590.JPGDSC_0594.JPGDSC_0595.JPGDSC_0606.JPG

Bye bye Griekenland, back to Italy

Vanaf onze ankerplek in de Soukia baai is het maar 5 minuutjes varen met ons Beautje naar het gezellige Kassiopi. Rondom het haventje veel restaurantjes en winkeltjes. Verderop kijk je naar beneden en zie je leuke kleine baaitjes om te zwemmen. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Het plan is om donderdag 21 augustus 2014 naar het eilandje Erikoussa te zeilen dus nemen we afscheid van Christine en Henk. Onderweg varen we nog een paar mijl in de territoriale wateren van Albanië. Cees gooit nog een vislijntje uit maar ze hebben duidelijk geen zin om toe te happen vandaag. Maar het is druk bij het eilandje Erikoussa en de wind neemt toe dus varen we nog 10 mijl door. Naar het noordelijkste Griekse eiland van de Ionische zee het kleine eilandje Othonoi.

DSC_0476.JPGDSC_0483.JPGDSC_0486.JPG

Precies 2 jaar en 3 maanden geleden begon hier ons Griekenland avontuur. De zuidelijke baai waar we voor anker gaan is klein maar vrijdag liggen er wel 18 boten in dit ondiepe baaitje. Het wordt helemaal spannend als er een ferry luidt toeterend komt aanvaren. Gelukkig kan hij de draai net maken zonder dat iemand anker op moet. Cees eet nog een allerlaatste Saganaki, is tie dol op, en dan is Griekenland voorlopig passé. Morgen een naggie door, op naar Italië.

DSC_0496.JPGDSC_0498.JPGDSC_0505.JPGDSC_0507.JPGDSC_0509.JPGDSC_0499.JPG

Hollandse gezelligheid in de Kalámi baai op het eiland Korfoe

Vanaf de Komenibaai is het maar 6 mijl naar de Kalámibaai. Maar… we doen er wel 4 uur over dankzij de wind die er bijna niet is. In 20 meter diepte gooien we  ons anker uit. In taverna “White House” maken we kennis met Afra en Rob van de Thalassa en hun bemanning Amalia en Frans-Erik. Zij hebben vanaf april geen Nederlandse zeilers meer ontmoet. Ook hier is het afmeren met Beautje geen sinecure. Cees gooit een ankertje uit. Ann gaat met een lijn via het bijbootje van de WingIV naar de steiger. Maar…. ze blijft met haar voet haken en valt half in het water. Gevolg wel een heel bijzonder design jurkje. We worden uitgenodigd op de Thalassa met tapas gemaakt door de Spaanse Amalia. Heel spontaan besluiten we om met z’n achten te gaan eten in taverna White House. Het blijft toch bijzonder, uit eten gaan met mensen die je nog nauwelijks kent.

DSC_0329.JPGDSC_0338.JPGDSC_0358.JPGDSC_0374.JPG100_5960.jpgDSC_0388.JPG

Een dag later zien we de Cooky verschijnen. Zondag 17 augustus wordt er harde wind voorspeld en die komt ‘s middags opzetten. Een springkussen onderdeel van een “speeltuin” bij een motorboot vliegt ondersteboven. We waaien bijna uit ons hemd en moeten ons glas goed vasthouden bij de lekkere borrel van Christine en Henk. De volgende dag maken we een wandeling naar de Agnibaai maar na een stevige klim zijn we eral omheen gewandeld. Eh, hebben we een weggetje gemist, inderdaad. En dan komen we wel beneden bij de baai. We zien hier dat met een speciaal kokertje op een stok cactusvruchten worden geplukt.

DSC_0397.JPGDSC_0399.JPGDSC_0429.JPG

Dinsdag 19 augustus 2014 duurt het anker ophalen heel wat langer. Er zitten glibberige slierten aan de anker ketting  en een heel dik touw gedraaid erom heen. Met een duik-en vleesmes krijgt Cees uiteindelijk het touw los. Hè hè klaar is Cees, nou dag mooie baai met zijn vele cipressen. Maar nee de ankerlier van de Wing IV doet het niet dus gaan we weer voor anker. Pas drie uur later is die klus door Willem en Cees geklaard. We zeilen langs vele idyllische baaitjes in het noorden van het eiland Korfoe naar de Soukia baai vlak bij Kassiopi.

DSC_0434.JPGDSC_0456.JPGDSC_0466.JPG

 

 

Een processie in Korfoe-stad

Sjonge we lijken wel een veerdienst. We zijn binnen een week al 3 keer heen en weer gezeild  van de Komeno bay naar Kerkira (Korfoe-stad) en terug. Donderdag 7 en zondag 10 augustus een heerlijk loungedagje bij het Paradison Commenobay zwembad. Het is nog best even een gedoe om daar aan wal te komen omdat er geen aanleg mogelijkheden zijn voor je bijbootje. Temeer omdat je die goed wil achterlaten in het hobbelige water veroorzaakt door de speedboten die hier rondsjezen. Je wil immers geen schade aan je bijbootje door de omliggende rotsen.

DSC_0060.JPG100_5669.jpgDSC_0074.JPGDSC_0084.JPGDSC_0101.JPGDSC_0135.JPG

Maandag 11 augustus 2014 moet het een hele happening worden rondom een processie van de eilandheilige in Korfoe-stad die door de straten wordt gedragen. Dat willen we uiteraard mee maken, dus zitten we rond 8.15 al pontificaal klaar op een muurtje om dit alles te gaan aanschouwen. Er zijn op dit tijdstip al heel wat politie, eilandbewoners en toeristen op de been, en dat worden er nog veel meer. Altijd leuk om “mensen” te kijken. Pas anderhalf uur later horen we muziek. Eerst zien we verschillende fanfarekorpsen voorbij komen. Pfff zo te zien hebben ze het aardig warm in hun uniform. Daartussen lopen mannen met vaandels met een religieus tafereel erop. Sjonge nog een heel gesjouw.

100_5702.jpgDSC_0213.JPGDSC_0217.JPGDSC_0245.JPGDSC_0254.JPGDSC_0260.JPG

Dan stopt iedereen en is er een soort van toespraak waarbij mensen en geestelijken knielen. De processie wordt vervolgd met heel veel geestelijken waarvan een aantal kruiden in hun hand hebben en dat uitdelen of laten aanraken. De betekenis hiervan is ons onduidelijk. De kruiden ruiken naar basilicum en thijm. En dan zien we onder een soort van stoffen afdak, gedragen door matrozen, een zeer mooi gedecoreerd goudkleurige koker (schrijn) met raampjes waar de overblijfselen van de eilandheilige in zitten. Eh ja ik had het me iets anders voorgesteld. Een serveester had het over een glazen kist met een mummie erin, dus Ann denkt gelijk aan Sneeuwitje in haar glazen kistje maar dit is het. Even later zijn alle terrassen overvol. En nu liggen we weer een baaitje verder in de Kalámi baai te luieren. De temperaturen zijn er ook naar. Binnen is het 32 graden en buiten bij geen wind nog veel warmer.

DSC_0277.JPGDSC_0280.JPGDSC_0287.JPGDSC_0288.JPGDSC_0298.JPGDSC_0318.JPG

Highslide for Wordpress Plugin