Maand: juli 2013

Thessaloniki

Na een heerlijke zeildag, we zien zelfs dolfijnen, belanden we vrijdag 19 juli 2013 in de haven van Thessaloniki. Vorig jaar hebben we het zo warm gehad in de maanden juli en augustus dat we  besloten hebben om dit jaar een maand naar huis te gaan voor wat verkoeling zullen we maar zeggen. Maar het is omgekeerde wereld, in Nederland is er een hitte golf terwijl het hier een deel van de nacht aardig hard heeft geregend. Toch maar wat zomerkleding mee in het koffertje. Vanaf de boot hebben we uitzicht op een parkje. Wanneer de zon net onder is zien we hier veel joggers, wandelaars en sportfiguren die rek, strek en opdruk oefeningen doen. Goh je zou er moe van worden. Zaterdag 20 juli 2013 bezoeken we de plaatselijke markt met al zijn heerlijkheden en koopt Cees bij een bakker wel heel veel banketbakkerskoekjes. Als we dat maar op krijgen voor vertrek maar een koekjeslunch brengt uitkomst.

DSC_1085.JPGIMG_0488.JPGDSC_1116.JPG

Zondag wordt het geen uitslaapdagje voor Cees maar een cultuur dagje. Met de bus brengen we een bezoek aan de op één na grootste stad van Griekenland, Thessaloniki. We bezichtigen de ´Witte toren´ aan de boulevard, die eens behoorde tot de 8 km lange stadsmuur gebouwd door de Turken in 1430. Door een grote brand in 1917 werd bijna de helft van de gebouwen binnen de middeleeuwse muren verwoest. Gelukkig ziet Cees hier een Starbucks en komt tie weer bij de mensen.

DSC_1118.JPG DSC_1132.JPG DSC_1147.JPG DSC_1149.JPG DSC_1161.JPG DSC_1170.JPG

We bezoeken het prachtige Archeologische museum met schatten uit het oude Macedonië en de triomfboog van Galerius gebouwd om zijn overwinning te vieren op de Perzen uit de Romeinse tijd. Op maandag is er een Ann momentje en kan ze lekker inslaan bij de Lidl. Donderdag 25 juli 2013 verwachten we rond de klok van 17.00 uur op Schiphol te landen.

DSC_1183.JPG 100_9393.jpg DSC_1192.JPG DSC_1195.JPG DSC_1197.JPG DSC_1198.JPG

En dan……..

En dan liggen we op een gewone donderdagmiddag op 18 juli aan een vinger piertje in de haven van het Sani-resort op het schiereiland Kassandra. Tussen Koufos en Thessaloniki in. Met mooi weer is het fijner om voor anker te gaan, maar er zijn aan deze kant van het schiereiland Kassandra geen ankerplekken volgens de “Greek waters Pilot”. We gaan zo’n  60 euro betalen volgens de chargeband in de Imray gids. Bij aankomst zijn de marinero’s uiterst vriendelijk, behulpzaam en beleefd, zelfs de Sales Manager komt even kijken. Als we afgemeerd zijn krijgen we gelijk wat documentatie over de haven. Ann hoort iets van 119 euro mompelen en als we langer blijven liggen krijgen we korting. We lezen wat in de gekregen folders en dan kijkt Cees even bij de tarieven voor 15 meter jachten. We schrikken ons een rotje. Wij gaan 190 euro betalen per nacht. Wie weet zijn er gouden kranen in het toilet gebouw. We waarschuwen gelijk Willem en Ingeborg die een deurtje verder gaan. En dan komt er een marinero langs of we ons willen melden bij het havenkantoor, uiteraard gaat dat in stijl met een golfkarretje, want lopen doen ze hier niet. Kijk, dat hadden we anders gemist.

DSC_1042.JPGDSC_1049.JPGDSC_1051.JPG

Voor onze 190 euro hebben we wel gratis internet, ja ja. Maar we kunnen jammer genoeg geen gebruik maken van het zwembad omdat er al veel vakantie gasten zijn vanuit het resort. Het moet toch niet gekker worden. ’s Avonds lopen we gezellig rond op dit grote complex en zien zeer mooi geklede mensen, een buiten bioscoop, een openluchttheater met optredens, veel eettenten, het buitenzwembad en heel veel exclusieve winkels. Ann ziet hier bikini’s voor de prijs van 405 eurootjes. Hi hi, doe mij er maar 2, hopelijk helpen we zo de Griekse economie een handje.

DSC_1060.JPGDSC_1069.JPGDSC_1076.JPG

De drie vingers op het vaste land van Noord-Griekenland

Donderdag 11 juli 2013 wordt er op de gribfiles minder wind en minder hoge golven voorspeld. Het plan is om dan te vertrekken naar het vaste land van Griekenland. Maar eerst genieten we nog van het snorkelen in zee en de ondergaande zon. Ondanks een duikbril op sterkte is Ann onderwater zo kippig als wat. Gelukkig dat Ingeborg meestal meegaat en haar van alles aanwijst. We zien zelfs een zee-anemoon, een inktvis, een schol, vissen die zich ingraven in het zand en kleinere visjes met lichtblauwe ronde vinnen. Grappig om te zien. Donderdag zijn we al om 5.45 uur uit de veren want het is zeker 50 mijl wat we moeten afleggen. Het vertrek duurt iets langer dan gedacht omdat de Wing IV het anker er niet uitkrijgt, die ligt vlak naast de onze. Er moet zelfs een duikuitrusting aan te pas komen. Omdat het vandaag een super windje is voor de Beau gaan we als een speer. We maken zelfs een ommetje en zeilen op 3 à 4 mijl afstand langs de heilige berg Athos. Een autonome republiek geregeerd door 1700 monnikken van 20 kloosters op het schiereiland Akti. Met de verrekijker kunnen we een glimp opvangen van een paar kloosters die daar op de berg liggen. Te ver weg om te fotograferen. Alleen volwassen mannen mogen hier een bezoek brengen. Vrouwelijk schoon en in theorie zelfs dieren van het vrouwelijke geslacht zijn hier niet welkom. Je mag zelfs niet te dicht langs de kust varen.

DSC_0817.JPGDSC_0844.JPGDSC_0854.JPG100_9044.jpgDSC_0879.JPGDSC_0889.JPG

In de Sikiasbaai gaan we voor anker op het schiereiland Sithonia. In  “5 steps in the sand” krijg je het ultieme vakantie gevoel met uitzicht op rieten parasols, een hagelwit strand, een koud biertje, ouzo of watertje en een heerlijke saganaki. Zaterdag 13 juli 2013 hoeven we maar 15 mijl te zeilen. Omdat er niet veel wind staat doen we hier bijna de hele dag over. Gelukkig dat er Imray Pilots bestaan anders hadden we de Koufos baai zeker gemist. Je ziet alleen maar bergen. Pas als je heel dicht naar de kust vaart zie je ineens een doorgang die je brengt in een hele diepe natuurlijke baai omzoomd door beboste bergen. Er liggen hier aardig wat boten voor anker waardoor we op 20 meter diepte ons anker laten zakken. Best diep, maar we hebben genoeg anker ketting en we liggen goed beschut.

DSC_0995.JPGDSC_0997.JPGDSC_1012.JPG100_9124.jpg100_9156.jpgDSC_1018.JPG

Het is goed toeven bij Myrina (eiland Limnos)

Per marifoon meldt Willem, die inmiddels aan de kade van Myrina ligt en wij voor anker, dat er een plekje vrijkomt. We hangen de stootwillen op de juiste plaats, leggen de lijnen achter klaar, doen het Beautje naar de zijkant van de boot, en zetten de motor en de instrumenten aan. Maar dan meldt Willem zich weer en zegt dat het nog wel even kan duren. Anderhalf uur later liggen we veilig en wel naast de Wing IV afgemeerd. Myrina heeft een hele gezellige winkelstraat, leuke restaurantjes, een mooie supermarkt en een heerlijk strand waar we in warm helder water bijna elke dag snorkelen.    ’s Avonds is het gezellig mensen kijken die flaneren vlak langs de boot. Een fijne bijkomstigheid is dat het hier minder warm aanvoelt als vorig jaar in het Lefkasgebied. Goed uit te houden dus. Waarschijnlijk door de wind die hier bijna altijd waait, of zijn we er nu meer aan gewend?

100_8800.jpgDSC_0690.JPGDSC_0692.JPGIMG_0482.JPG100_8862.jpgDSC_0703.JPG

Woensdag 3 juli 2013 maken we een wandeling naar het hooggelegen Kástro. Een hele klim. Hoewel bouwvallig is deze vesting  toch zeer de moeite waard. Van alle kanten kunnen we genieten van een super uitzicht. Elke avond is de vesting mooi verlicht en in de hele omgeving goed te zien.

100_8872.jpg 100_8881.jpg DSC_0713.JPG 100_8888.jpg DSC_0726.JPG DSC_0760.JPG

Aan het einde van de middag meert er een “schoener”, de ADIX, af aan de buitenkade. Een joekel van een zeilboot met 3 masten en 64 meter lang. Cees regelt “het verkeer” en biedt de helpende hand als de loopplank naar de kade moet worden gebracht. Weleens gehoord van een “keesje” die naar de wal wordt gegooid nou dat gebeurt nu. Iets bolvormig, als verzwaring aan het einde van een lange lijn, die het gooien van een lijn naar de kant makkelijker maakt. Een paar dagen later vertrekt tie onder zeil de baai uit. Een magnifiek gezicht.

DSC_0771.JPG100_8929.jpgDSC_0806.JPG

Help….. het Beautje gaat er vandoor

Omdat voor de komende dagen harde wind is voorspeld blijven we nog even in Sigri voor anker liggen. Goed beschut voor de noorden wind. Willem en Ingeborg verrassen Ann op haar verjaardag door luidt zingend aan te komen varen met een gepavoiseerd bijbootje. Lachen man. Een gezellige verjaardag met zelfgebakken boterkoek, een picknickborrel op ons bijbootje dicht bij het strand, een dineetje in één van de Griekse cafeetjes waar zelfs het  “lang zal ze leven” uit de luidspiekers schalt. Super alle felicitaties.

100_8560.jpgDSC_0590.JPGDSC_0602.JPGDSC_0609.JPG100_8627.jpgDSC_0621.JPG

Zaterdag 29 juni 2013 moeten we zo’n 50 mijl afleggen naar het volgende Noordoostelijk Egeïsche eiland Limnos. Het wordt een super zeildag. Eerst voor anker in de baai van Plati om de dag daarna het hoekje om te gaan naar de hoofdstad Myrina. We willen eigenlijk aan de kade liggen want er is een stormwaarschuwing maar er is geen plaats. Dan maar voor anker met een super uitzicht op het gezellig uitziende stadje, een vesting tegen een berg opgebouwd en een kerk. Na een borrel bij Henk en Christine van de Cooky en een wandelig door Myrina belanden we weer op de boot. Mmm we rollen behoorlijk heen en weer en de wind is aardig toegenomen.

DSC_0622.JPGDSC_0657.JPGDSC_0667.JPG

Net als Ann in haar bedje ligt hoort ze Cees roepen, “kijk daar gaat ons Beautje” losgeschoten door de golven richting strand. Oeps, dat is niet de bedoeling. Cees wil een duik nemen maar bedenkt zich en belt Willem die gelijk opneemt. Heel fijn dat “rescue Willem” gelijk  in het donker komt aangesjeesd. Maar het blijkt nog een hele klus met die wind en golven. Bij poging 1 duwt Cees het bootje van het strand het water in, neemt een aanloop en springt er in. Door de branding komt tie gelijk weer op het strand terecht. Jasses, tegelijkertijd komt er een grote golf zoutwater over hem heen ook het bootje in. Bij poging 2 wordt een peddel in de strijd gegooid maar die verliest tie, hi hi en moet dus weer worden  opgedoken. Uiteindelijk lukt het door met 2 peddels zo hard mogelijk door de branding te roeien. Willem is intussen ook als een gek aan het roeien. Zijn motortje is er mee opgehouden want er zit een lijn in de schroef. Sjonge wat een gedoe allemaal. Kletsnat stappen beide heren een uur later weer op hun boot. Het is inmiddels bijna middernacht.

DSC_0678.JPG DSC_0681.JPG DSC_0685.JPG

Highslide for Wordpress Plugin