Maand: juni 2013

Uitklaren, op naar de eilanden Chios, Oinoussa en Lesbos.

In Çesme besluiten we uit te klaren uit Turkije. Volgens sommigen nog een heel gedoe maar het blijkt een fluitje van een cent. Anderhalf uur later is alles gefixed, kosten 32 TL. Vrijdag 21 juni op Hetty’s verjaardag zeilen we naar het eiland Chios (Griekenland), naar een onafgemaakte haven. Onderweg komen er best nog wat zee-tjes over. De “Campina”, eens van Henk de Velde, ligt hier ook. We verkennnen Chios-stad nu per fiets en we maken kennis met Ine en Geert van de Anégade.

100_8359.jpg100_8400.jpgIMG_0457.JPG

Zondag 23 juni 2013 verkassen we naar Madraki op het eiland Oinoussa. Eerst voor anker maar er is zoveel plek aan de kade dat we daar gaan liggen. Er staat niemand om ons op te vangen zodat Cees hard  roept om Ann van haar plaats bij het anker weg te krijgen, wat ze eerst niet doet. Ja het is toch wel handig dat er iemand naar de kant springt met een lijn. De volgende dag vertrekken we naar de Apothekersbaai op het eiland Lesbos. Bij binnenkomst van de baai zijn een aantal ondieptes en rotspartijen net onder de waterlijn, dus oppassen geblazen. Een “Hanse” van 17 meter  komt vlak voor onze ogen vast te zitten. Brr de nachtmerrie van iedere schipper. We brengen met het bijbootje de eigenaar naar de kant die een Griekse visser weet te rontselen en hem na een aantal pogingen weet los te trekken. We blijven hier maar een nachtje liggen en vertrekken verder naar het westen van het eiland Lesbos naar Sigri. ‘s Avonds zitten we 1erang want er vind een militaire oefening plaats met grote opblaasboten, een jager, trucks en lichtkogels.

100_8446.jpgDSC_0557.JPG100_8494.jpg100_8531.jpg100_8537.jpg100_8539.jpg

Genunees fort, moerbeien, nane en mastiek

Het is  heel wat stiller op de Beau. Geen gezellig geklets meer van Marjan en Bert. Zij zijn gisteren dinsdag 19 juni 2013 weer vertrokken naar Nederland waar even dezelfde temperaturen zijn als in Turkije. Zondag zijn de mannen verwend met baklava bij de koffie, sorry Willem we waren even vergeten dat jij daar geen liefhebber van bent, het is immers vaderdag. Met z’n zessen bezoeken we het gerestaureerde Genuese fort (13eeuw)  met torens. Ha ha, het is nog even zoeken naar de ingang. We lopen over de muren van het fort waar we een leuk uitzicht hebben over de haven van Çesme en de stad, en bekijken een klein museum.

SAM_0847.JPGDSC_0398.JPGDSC_0400.JPGDSC_0408.JPGDSC_0418.JPGDSC_0443.JPG

Tijd voor koffie op een terras en dan belanden we op de zondagsmarkt, wel een kilometer lang. Wat een heerlijkheden zien we weer, het water loopt je uit de mond. We kopen aardbeien, kersen, verse vijgen voor het toetje en moerbeien. Ze zijn in wit/roze en in donker paars te koop. Mmmm het lijken bramen maar dan veel zoeter. En een plantje genaamd nane (of hebben we het verkeerd verstaan) met kleine blaadjes wat ruikt naar basilicum, citroen, en kruidnagel. Marjan en Cees googelen zich rot maar kunnen niet echt de juiste Nederlandse benaming vinden van dit plantje. Cees koopt kleine witte korreltjes in een doosje met de naam mastiek. Dit wordt gebruikt in kauwgom, vernis en tandpasta. Bert een Anneke belanden ook nog bij een Turkse herenkapper waar Ann zomaar een hars behandeling krijgt en zonder ‘snorretje’ weer door het leven gaat. En nu is het wachten op wat minder wind om te vertrekken naar het noorden met Thessaloniki als eindbestemming. Ook staan er 2 nieuwe filmpjes op de site. Gemaakt door Marjan en Bert.

DSC_0479.JPGDSC_0481.JPG100_8300.jpgSAM_0873.JPGDSC_0517.JPGDSC_0529.JPG

Geitje aan het spit en slapend zeilen

En zo zitten we tussen de middag op een zonovergoten Grieks terras in het plaatsje Avgónyma op Chios. Avgónyma betekent nest eieren en dat komt vanwege de indruk die de groepjes huizen wekken vanaf de erboven gelegen bergkam. Bert vraagt nog wat de lokale specialiteit is, maar dat hoeft eigenlijk niet. Achter ons wordt een jong geitje aan het spit geroosterd. Ja, het is goed toeven in deze prima taverna. Zo juist hebben we het klooster Néa Moní bezocht en ons vergaapd aan de ingewikkelde 11-eeuwse mozaïeken. Het is de sterattractie van dit Byzantijnse klooster. We doen vandaag nl. een dagje Chios. Met de veerboot varen we van Turkije naar Griekenland om vervolgens met een huurauto over het eiland te crossen. We doen de mastiekdorpen Pyrgi en Armonlia  aan, bekijken het lokale aardewerk (en vinden het niks), genieten van de eindeloze vergezichten op olijfboomgaarden, pijnbomen, de blauwe Middellandse Zee en hebben het vooral heel gezellig.

DSC_0369.JPG SAM_0790.JPG DSC_0289.JPG

 SAM_0762.JPG SAM_0813.JPG SAM_0773.JPG

Afgelopen dagen hebben we gezeild langs de Turkse kust, van Sigacik naar Çesme. Onderweg hebben we geankerd in een baai, gezwommen in zee, gezeild op diepblauwe golven, Geitje aan het spit en slapend zeilen aan boord en geslapen op de deining van de golven. Dat is nog eens vakantie vieren; heerlijk en bovenal slaapverwekkend. Zodra de Beau het ruime sop kiest, vecht ik tegen de slaap. En ik niet alleen, Bert ook. Hoewel, hij ontpopt zich tot een goed stuurman. But not me; mijn doel is om maximaal niet in de weg zitten.  En dat lukt goed. Ik zit comfortabel in de kuip, staar op het water (misschien zie ik wel een dolfijn – not), geniet van de wind in mijn haren en wederom vallen mijn ogen dicht. Ach, ik zit in ieder geval niet in de weg….

DSC_0327.JPG SAM_0839.JPG DSC_0256.JPG SAM_0713.JPG SAM_0683.JPG DSC_0222.JPG

Gastenpost van Marjan

Bert en Marjan zijn in juni 2013 ruim een week te gast aan boord van de Beau. 

Familarisatietoer

Eerst met beide voeten op het krukje en me met beide handen vasthouden aan de reling. Dan zet ik een voet op het midden van het anker en de andere ernaast, vervolgens een voet een stapje omhoog terwijl ik me vasthoud aan een opgerold zeil (’t is de genua, begrijp ik) vast en zo klim ik aan boord. Nee, niet over stuurboord (voor mij rechts) naar achteren want dan loop ik kans de giek tegen mijn hoofd te krijgen.

Hoera, ik heb het dockhouse gehaald. Hoe moet dat vannacht als ik van boord moet vanwege toiletbezoek. Dan moet Bert maar mee; ik ga echt niet alleen, schiet er door mij heen. Eerst een wijntje en dan gaat de familarisatietoer binnen verder. Best even krap hier binnen. ‘Met lege handen naar beneden’, legt Cees uit als ik braaf mijn lege wijnglas beneden in het keukentje wil zetten. Wat tegennatuurlijk als je juist van je moeder leerde: nooit met lege handen naar de keuken. We schuifelen naar voren (voor mijn gevoel naar de achterkant) en dan volgt de uitleg over het toilet. Die ben ik meteen vergeten. Morgen nog maar een keer aan Cees vragen. Ik zet mijn plunjezak in een kastje op 3 zaken chips en dan heffen we het glas op een mooie zeildag.

Vanuit de kajuit, groet van Marjan

DSC_0198.JPGDSC_0199.JPGDSC_0203.JPG

Dikke kont, fietsband en ouwe zooi

We liggen alweer 11 dagen in Pythagorion. Als we niet oppassen schieten we hier wortel. Maar we hebben het naar ons zin en geen haast. We nemen alle tijd voor een workshop ketting maken. Onder leiding van juf Ann maken Marijke en Ingeborg een ketting van fietsband en kralen. En dan meert er een motorboot van 26 meter naast ons af. Dat zorgt voor veel bekijks want ‘het ken net.’

100_7735.jpgDSC_0006.JPGDSC_0033.JPG

Maandag 3 juni 2013 vinden we het welletjes en we vertrekken. De Wing IV kan niet zomaar weg, want er liggen 3 ankers over zijn ankerketting. Via Cam Limani komen we bij Sigacik terecht. Eerst gaan we voor anker, maar op vrijdag 7 juni 2013 verkassen we naar de haven. Marjan en Bert komen aan boord. Hiep hoi! Onverwachts staan ze zo maar opeens voor onze neus, vorstelijk voorgereden in een golfkarretje van de havendienst. De eerste avond eten we op de boot, we nemen alle tijd om te bij te praten, onder genot van wijn en een ondergaande zon terwijl de boot zachtjes wiegt.

Zaterdag 8 juni 2013 komen we vroeg uit de veren. Op het programma staat een toeristisch uitstapje naar de overblijfselen van de antieke stad Efese.  Met een huurauto, Cees als chauffeur en Bert als navigator, rijden we langs de kust met bloeiende oleanders en zeegezichten. Het is een enorm terrein met ‘ouwe zooi’ (aldus Cees), waarbij de oude bieb de meeste indruk maakt. De Celcusbibliotheek heeft een schitterend gerestaureerde gevel van 2 verdiepingen met Korinthische zuilen, beeltenissen en friezen met bloemen en gevleugelde figuren.

DSC_0044.JPGDSC_0056.JPGDSC_0076.JPGDSC_0113.JPGDSC_0114.JPGDSC_0161.JPG

 

Highslide for Wordpress Plugin