Maand: oktober 2012

Twee “Turtles” in Marmaris

Gastenpost door Anneloes en Dennis

Wij verblijven nu 4 dagen aan boord van de Beau. We hebben het heerlijk en het is tot nu toe heel mooi weer, genieten geblazen dus. Zaterdag is een warme dag en Dennis en ik hebben besloten om een stukje te gaan varen met het Beau’tje. Nadat Cees en Ann ons uitgezwaaid hebben vertrekken we naar een privé resort. We hebben daar ons Beau’tje afgemeerd en illegaal op een zonnebed gelegen. Na deze zonovergoten tocht hebben we een frisse duik genomen in het zwembad.

DSC_2974.JPGDSC_2978.JPGIMGP0935.JPG

Maandag is het hamamdag, we gaan ons lekker laten verwennen in een echt Turks badhuis. Maar eerst gaan we op de foto met Atatürk. Na deze fotosessie lopen we door naar het badhuis. We worden hartelijk onthaald en doen onze bikini/zwembroek aan. We lopen het badhuis in en gaan  liggen op een verwarmde, marmeren steen. Na 20 minuten komt er een lekkere, dikke Turk ons hardhandig scrubben en daarna masseren met zeep. Het was lekker, maar de manier van masseren is wel wennen. Daarna zitten we er ingewikkeld bij, zoals de foto wel laat zien. ’s Avonds zijn we Turks gaan dineren in Marmaris.
DSC_3017.JPGDSC_3027.JPGDSC_3033.JPGDSC_3044.JPGDSC_3046.JPGDSC_3053.JPG

Dinsdag is het excursiedag. In Marmaris liggen allemaal tripper boten die excursies aanbieden naar alle toeristische trekpleisters van Marmaris en wijde omgeving. We varen langs Dolphin Island, hobbelen wat rond op Turtle Island waar Ceesie bijna tot z’n nek toe in drijfzand zakt. Bij Dolphin Island waren de dolfijnen niet te vinden, maar bij Turtle Island hebben we wel een schildpad gespot! Fotograaf Loesje heeft hem haarfijn weten vast te leggen op de gevoelige plaat. Na deze mooie ervaring zijn we doorgevaren naar de Koningsgraven, hier kwam de ware fotograaf in Ann naar boven. De in de berg uitgehouwen graven zien er indrukwekkend uit. Met een kleiner rivierbootje varen we de Dalyan rivierdelta op om ons uiteindelijk onder te dompelen in de modderbaden van Sultaniye Kaplicalari en te ontspannen in de thermale baden. Na een verfrisssende duik in de rivier beginnen we helaas al weer aan onze terugtocht naar Yacht Marine.
DSC_3062.JPGDSC_3068.JPGDSC_3092.JPGDSC_3110.JPGDSC_3121.JPGDSC_3140.JPG

Helaas moeten we morgen al weer terug naar Nederland, maar hieronder nog een kleine sfeerimpressie van de vakantie.
DSC_2971.JPGDSC_2992.JPGDSC_3019.JPGDSC_3057.JPGDSC_3063.JPGDSC_3100.JPG

Anneloes en Dennis in een zonnig Turkije

De dagen worden afgeteld maar dan is het eindelijk woensdag 17 oktober 2012. Loesje en Dennis komen vandaag. Maar eerst zijn er ‘s morgens twee mensen van North Sails aan boord om de zeilen eraf te halen. Nu hoeven we zelf niet moeilijk te doen met opvouwen en sjouwen. Ze worden nagekeken, gecleaned en waar nodig gerepareerd en bewaard. En ze gaan een offerte doen voor een zonnetent. Geen overbodige luxe in deze warme kontrijen. We gebruiken nu een laken die ons tegen de zon moet beschermen. En dan ….. zijn ze er. Rond half twee sluiten we Anneloes in onze armen. Het is vandaag aardig warm, boven de 30 graden dus voor Dennis en Anneloes een aardige temperatuur shock. Gelukkig nemen we na de lunch gelijk een duik in het zwembad en maken ze kennis met andere Nederlandse mede zeilers.

DSC_2796.JPGDSC_2802.JPGDSC_2803.JPG

De volgende dag wordt er niet uitgeslapen want  we nemen de ferry van negen uur naar Marmaris.  Eerst langs de boulevard voor koffie en Turkse thee. Daarna belanden we op de bazaar. Anneke heeft haar zinnen gezet op super-kitsche theelichtjes en een tas. Anneloes en Cees komen niet voorbij een winkel waar ze Turks fruit verkopen, wat een zoetekouwen. Onder kritisch toeziend oog van Anneloes koopt Cees twee  korte broeken van het merk Paul & Shark. En dan ook nog langs de donderdag markt. Bepakt en bezakt komen we terug.

DSC_2823.JPGDSC_2827.JPGDSC_2838.JPGDSC_2855.JPGDSC_2866.JPGDSC_2887.JPG

Vrijdag is het plan om de hele dag met een “tripper” boot weg te gaan maar we hebben denk ik wat gemist want de haven ferry ligt voor twee maanden op de kant voor onderhoud. Jammer, dat gaan we niet meer halen die tripper boot. Maar een wandeling van 2 km naar Cennet Adasi, oftewel Hemels eiland is ook leuk. Goed voor de been spieren want soms is de weg aardig steil. We zien onderweg bijenkorven en hebben een mooi uitzicht over de haven waar we liggen. Dan belanden we zomaar op een mooi resort. We luieren op ligstoelen, doen mee aan een les aqua- aerobic en maken gebruik van een overheerlijk lunchbuffet met koude en warme gerechten. En speciaal voor Anneloes een toetjesbuffet. Jammer alleen dat  het hier wemelt van de wespen. Zowel Anneloes als Anneke worden gestoken, dat is even wat minder.

DSC_2896.JPGDSC_2921.JPGDSC_2942.JPGDSC_2951.JPGDSC_2961.JPGDSC_2967.JPG

Marmaris Yacht Marina

Dinsdag 9 oktober 2012 verplaatsen we ons 8 mijl naar de baai Turunc Bükü. Vandaag geen snelheidsrecord. Wel een prijs voor het langst dobberen, ha ha. We liggen dicht bij het strand. Veel hotels, strandstoelen met parasols en allerlei watervertier. De dag erna is het nog maar een klein stukje varen naar onze eind bestemming van dit jaar Marmaris Yacht Marina. Vandaag precies een grijze dag en net als we vast liggen begint het te onweren en komt de regen met bakken uit de hemel. Zou de herfst in aantocht zijn? De haven ligt 5 km van de stad Marmaris. Twee keer per dag kun je met de haven ferry naar de stad Marmaris en er gaat elk half uur een dolmus= busjes.

DSC_2693.JPGDSC_2698.JPGDSC_2701.JPG
Wat een grote haven, er zijn allerlei faciliteiten waaronder een zwembad, fitness ruimte, restaurant, bibliotheek, twee  boot liften, een wasserette, een kapper, supermarktje en allerlei zaakjes voor boot benodigdheden. Wij moeten er nog even aan wennen aan de grote en het massale van alles. Zeker 630 ligplaatsen in het water en nogeens zoveel boten op de kant. En het ligt helemaal vol hier. Met alleen live-aboards. Donderdag 11 oktober 2012 gaan we met de ferry naar de stad Marmaris. We lopen langs de VVV, belanden op de bazaar waar ze  alleen nagemaakte merk spullen verkopen.
DSC_2705.JPGDSC_2710.JPGDSC_2712.JPG
We moeten nog wel even het spel van afdingen onder de knie krijgen. En we belanden op een grote fruit en groente markt waar we onze ogen uitkijken. Samen met Marijke vieren we haar verjaardag heel gezellig met een etentje in het plaatselijke restaurant van de marina.
_DSC4860.jpgDSC_2716.JPGDSC_2718.JPG
In de stad krioelt het van de watersport winkels, zeilmakers en andere zaakjes die met watersport te maken hebben. Zoveel bij elkaar, een walhalla voor elke boot bezitter.
100_4480.jpgDSC_2757.JPGDSC_2760.JPG

Uitklaren Griekenland (Symi) en inklaren Turkije (Bozburun)

Op 4 oktober 2012 klaren we uit bij de haven autoriteit en de plaatselijke politie. Zo’n half uurtje werk. Of dat echt nodig is geen idee. Sinds we wakker zijn kan Ann haar zonnenbril niet vinden. Nu zijn de brillen wel vaker zoek maar nu is tie echt onvindbaar. Toch maar even langs de verschillende winkels waar we gisteren zijn geweest. En ja hoor bij de wijn handelaar ligt tie zomaar bij de kassa. Dat is boffen. Tijdens het varen richting de haven van Bozburun hijst Cees de Q- vlag, ten teken om in te klaren. Via een speciale agent gaan we alle papieren regelen die nodig zijn om Turkije in te mogen.

DSC_2606.JPGDSC_2607.JPGDSC_2609.JPG
We merken dat we in een ander wereld deel zijn beland, Azië. Vijf keer per dag  horen we de moskee die oproept tot het gebed.  We hebben een visum, een transitlog en een bluecard nodig. We krijgen een visum voor een periode van 190 dagen waarvan je 90 dagen in het land mag verblijven. Hoe we dat in april gaan oplossen weten we nog niet precies. De blue card is voor de registratie van het ledigen van je vuil watertank.
DSC_2615.JPGDSC_2628.JPGDSC03182.JPG
Je kan een hoge boete krijgen als je het zomaar op zee loost. Maar er zijn nog niet veel aftap punten. En hoe controleer je zoiets. Al met al levert het best nog wat discussie op. De transit log is nodig om met de boot in Turkije rond te varen. Na Bozburun ankeren we in de baai Bozuk Bükü waar Anneke de citadel beklimt samen met Ingeborg, Marijke en Cees K. Er is niet echt een pad dus het wordt nog een leuke klimpartij over al die rotsen en een stenen muur. De volgende baai is Ciftlik met nog steeds  aangename temperaturen.
DSC_2630.JPG_DSC4790.jpgDSC_2673.JPG

 

Grieks eiland hoppen in zuidelijk richting (Dodekanesos)

Vrijdagmorgen 28 september 2012 brengt Cees, Guido en Hanny rond acht uur naar het vliegveld van Samos. Zo’n zes minuten rijden van de haven waar we liggen. We zien het vliegtuig vlak boven ons omhoog stijgen. Anneke heeft intussen niet stil gezeten want de was hangt een uurtje later alweer fris en fruitig aan de zee reling  te wapperen. We vertrekken naar het eiland Agathonisi. Onderweg krijgen we bezoek van een aantal dolfijnen. Altijd weer een feestje om ze om je boot te zien.

DSC_2365.JPGDSC_2444.JPGDSC_2490.JPG
Via de Cycladen en de noordoostelijke Egeïsche eilanden zijn we nu bij de Dodekanesos eilanden beland. De volgende dag doen we het eiland Leros aan en een dag later Kalimnos. Hier liggen de WingIV, de Clapotis en de New Breeze al twee dagen op ons te wachten. Errug gezellig weerzien. In de Griekse taal eindigen heel wat woorden op “os” zoals veel eilanden namen en op ”ï” bijvoorbeeld souvlaki, tzatziki enz. We vervolgen onze tocht via het kleine eiland Yiali naar Tilos. Het blijkt nog een hele kunst om zoveel mogelijk te zeilen want regelmatig houdt de wind er mee op of begint pas later op de dag als we al bijna op onze bestemming zijn. Maar we doen ons best, vooral Cees. Hij sjouwt heel wat af, met de gennaker over het dek, zo’n tweehonderd vierkante meter zeil, of doen melk meisje. Maar vandaag 3 oktober 2012 mocht niks baten en werd het motoren. We liggen nu met de Nederlandse enclave naast elkaar aan de kade in een super gezellig plaatsje genaamd Symi.
DSC_2496.JPGDSC_2509.JPGDSC_2517.JPG
Het kale rotsige Symi wordt omzoomd door neo-klassieke gekleurde huizen en kerken die tegen de heuvel gebouwd zijn, en staat bekend om het sponsduiken. Winkels liggen er vol mee. We gaan ons morgen uitklaren uit Griekenland. Op naar Turkije.
DSC_2521.JPGDSC_2527.JPGDSC_2530.JPG


Highslide for Wordpress Plugin