Maand: juli 2012

Itéa en Delphi

 Zaterdag 28 juli 2012 varen we verder. Nu naar Itéa. In de onafgemaakte haven meren we af aan de kademuur.  Vanaf hier kunnen we makkelijk de bus pakken naar Delphi, zo’n half uurtje van Itéa. Op zondag 29 juli 2012 staan we extra vroeg op om de bus van 7.15 uur te nemen naar Delphi. Het is dan nog niet zo druk en we hebben minder last van de warmte.

100_2174.jpgDSC_0856.jpgDSC_0880.jpg
Volgens de legende liet Zeus twee adelaars uitvliegen van de uiteinde van de wereld. Hun paden kruisten elkaar boven Delphi en daarmee werd vast gesteld dat Delphi het middelpunt van de aarde was. Delphi was in de klassieke oudheid één van de beroemdste cultus plekken van de god Apollo. We zien resten van schathuizen die geld en kunst bevatten van steden die dankbaar waren voor de ondervonden voorspoed na een gunstige voorspelling van het orakel. We lopen langs de tempel van Apollo en de rots van Sibille.
DSC_0890.jpgDSC_0891.jpg100_2057.jpg
We klimmen verder omhoog  naar het theater met wel 5000 zitplaatsen en ten noorden hiervan ligt het stadion. Deze heeft een lengte van 2000 meter en is gedeeltelijk uit rotsen boven het heiligdom gebouwd. Hier vonden de vierjaarlijkse Pythische Spelen plaats. Dat waren wedstrijden in muziek, dichtkunst en later ook atlethiek. Vlak buiten dit gebied loopt een pad naar de Marmergroeve. Hier liggen de ruïnes van de  Athene tempel en daarnaast de rond Tholos oorspronkelijk omringd door 20 zuilen.
DSC_0896.jpgDSC_0909.jpgDSC_0924.jpg
Dan is het tijd voor een stop op een terras. Mmmm we zitten niet echt relaxed door al die zwerfkatten en de vele wespen. Daarna brengen we een bezoek aan het museum met de goed bewaard gebleven resten en beelden van antiek Delphi. Erg indrukwekkend en zeker een aanrader.
DSC_0928.jpgDSC_0929.jpgDSC_0944.jpgDSC_0945.jpgDSC_0968.jpgDSC_0978.jpg

Mesolongi en Trizonia

Op ons dooie akkertje varen we op woensdag 25 juli 2012 de golf van Patras binnen. Rond vijf uur varen we eerst de lagune binnen. Een moerasgebied met aan weerszijden huizen op palen die als vakantie woningen dienst doen. We  gaan voor anker vlak bij de grote studenten stad Mesolongi. Rondom de boot zie je aardig wat waterschildpadden dobberen net onder de wateroppervlakte.

DSC_0750.jpgDSC_0751.jpg100_1954.jpgDSC_0759.jpgDSC_0761.jpgDSC_0766.jpg
Vrijdag 27 juli 2012 motoren we verder de golf van Patras in. In de verte zie je al de enorm grote Rion- Andirrion hangbrug opdoemen. Zo’n vijf mijl voor de brug dien je je zelf op te roepen en wordt er gezegd naar welke peiler van de brug je moet varen. Eén mijl voor de brug roep je weer op om permissie te vragen voor doorvaart.  Aan de andere kant van de brug varen we in de golf van Korinthe.
DSC_0810.jpgDSC_0828.jpgDSC_0839.jpg
Yes de wind trekt aan en we zeilen zo voor het windje naar het eiland Trizona. Wij gaan voor anker.  Het plaatsje is best schattig en heeft een mooi uitzicht naar het vaste land van Griekenland. Maar wat doet de onafgemaakte haven triest aan. Daar liggen blijvertjes. Mensen die daar hun boot hebben achtergelaten en nooit meer zijn teruggekeerd. Er ligt zelfs een gezonken zeilboot midden in de haven. ’s Avonds om elf uur zien we op een terras de opening van de Olympische Spelen in London. We belanden nog veel later op le Clapotis van Cees en Marijke. Zij liggen aan de kade van Trizonia. Het wordt een latertje.
DSC_0841.jpgDSC_0843.jpgDSC_0844.jpg

Een ongewenste gast en het eiland Petalas

We blijven een aantal dagen in Fiskardo. Het is nu aardig rustig omdat er geen flottielje is. Op zondag 22 juli 2012 zijn Ingeborg en Willem van de Wing IV al in rep en roer. Ze hebben vannnacht geen oog dicht gedaan want  ze denken dat er een rat aan boord is, brrrr.  Het afval zakje is aan gevreten en ze horen geluiden achter bij de kooien. Nou daar ben je mooi klaar mee. Er wordt een ratten val gekocht en een tube kleeflijm om het ongedierte te vangen. Tijdens de gezamenlijke koffie, het is zondag niet waar, praten we over hoe zo’n beest in hemelsnaam aan boord kan komen. Via de lange lijnen naar de kant, moet tie als een koorddanser aan boord zijn gekomen. Cees googled ook nog even. Nou als je dat allemaal leest, daar word je niet vrolijk van. Om herhaling te voorkomen, snijden we plastic flessen open en bevestigen die aan de lijnen. Dat zal ze leren, die ratten.             ’s Avonds nog even naar de kant voor een lekker ijsje. Als we terug zijn aan boord horen we een kreet, hoera ze hebben de rat gevangen met de kleeflijm die ze op karton hebben gesmeerd. De rat krijgt een zeemans graf.

DSC_0676.jpgDSC_0679.jpgDSC_0691.jpg
Maandag willen we rond een uur of twaalf vertrekken maar we worden wakker van een harde zuid-weste wind tussen de 20 à 25 knopen. Omdat we wel heel dicht bij de rotsen komen gaan we nu al weg. Eén lijn waar we mee aan de rotsen vast zitten haalt Cees al op, de andere laten we vallen in het water. Die halen we later wel op met het bijbootje. Met wat kunst en vliegwerk varen we weg. Samen met Willem gaat Ann de lijnen ophalen. Nog een heel gedoe met die puntige rotsen, golven, een zware kluwe in de war geraakte lijnen en een zeilboot die wel heel dicht bij komt. Maar alles komt goed. We zeilen naar Sivota op het eiland Lefkas. Dinsdag 24 juli 2012 motoren we een heel stuk richting Mesolongi. Omdat we toch wat willen zeilen verleggen we onze koers naar het eiland Petalas. Volgens de pilot leeft hier een gier in een grot. We zien een hele grote vogel vliegen, maar weten niet of dat de gier is. Met het Beautje doen we een toertje langs het eiland en spotten berggeiten, runderen en een grot halverwege de berg.
DSC_0694.jpgDSC_0720.jpgDSC_0732.jpg
100_1888.jpg100_1897.jpg100_1920.jpg

Fiskardo op het eiland Kefallonia

 Omdat het meestal erg druk is in Fiskardo staan we voor ons doen op donderdag 19 juli 2012 bijtijds op. Als we de ankerketting op halen in de baai bij Groot Vathi blijkt er zomaar gratis een vierpuntig anker aan onze ketting te hangen. Oeps deze heeft al een tijdje op de bodem gelegen.  Met een andere lijn en de pikhaak wordt tie weer losgewurmd. Omdat er in dit gebied meestal een noord/weste wind staat moeten we een deel motoren. Onderweg komen we mega jachten tegen. Zelfs één met een helicopter aan boord. Je hebt altijd baas boven baas.

DSC_0594.jpgDSC_0595.jpgDSC_0664.jpg
Rond het middag uur komen we aan in Fiskardo. Er is nog ruimte genoeg om ons anker uit te gooien. Gelukkig zit Willem al klaar om met zijn bijbootje een lijn vanaf onze boot naar de kant te brengen. Deze wordt bevestigd aan een metalen oog in de rotsen.We kijken onze ogen uit want het wordt echt druk ‘s-middags. Vooral met die harde zijwind levert dat nog wel eens onverwachte situaties en botsingen op tussen boten onderling. Daartussen varen veerponten af en aan met dagjes mensen en die stoppen echt niet voor zeil-  of motor boten.
100_1784.jpgDSC_0600.jpgDSC_0625.jpgDSC_0639.jpgDSC_0641.jpg100_1863.jpg
Fiskardo is één van de weinige plaatsen die geen schade opliep bij de aardbeving van 1953. De haven wordt omzoomd door pastel kleurige huizen.We lopen wat rond en ook hier zien we een onafgemaakte project wat gefinanciëerd wordt met Europees geld. Dit zie je niet alleen in Griekenland maar ook in Italië , Portugal en Spanje. Veel dagen worden we gewekt door het geluid van krekels en dat houdt pas op als de zon ondergaat. We snorkelen en zien hier een hele grote bordeau rode zeester en heel wat scholen visjes. Wat is het toch heerlijk om elke avond buiten te kunnen eten. Genieten dus.
DSC_0652.jpgDSC_0669.jpg100_1845.jpg

Groot Vathi en bureaucratie

We houden palaver en besluiten naar groot Vathi te gaan. Vathi betekent “diep” in het Grieks, de baai is een diepe inham. Dit is de hoofdstad van Ithaca. We gaan er voor anker. De Griekse dichter Homeros heeft een dichtwerk geschreven over de Odyssee. Odysseus is een figuur uit de Griekse mythologie rond de Trojaanse oorlog en de bedenker van de list met het houten paard. Er wordt beweerd dat Ithaca de thuishaven was van Odysseus. Ithaca is een leuke haven stad aan een baai. Hier is vrije Wifi waardoor we veel kunnen skypen. Vooral boffen voor Ann. Op 16 juli 2012 is er veel wind voorspeld en dat gebeurt ook. ’s Nachts houden we ankerwacht want er zijn overdag immers al een aantal schepen los geslagen. Maar ons 55 kilo Rocna anker doet zijn werk naar behoren want we liggen als een huis.

DSC_0539.jpgDSC_0544.jpgDSC_0567.jpg
En dan heeft Cees genoeg moed verzamelt ha,ha om de volgende dag bij jawel windkracht twee aan de kade te gaan liggen. Op z’n Grieks met het anker uit en met de kont naar de kade. We weten weer een camping gaz te bemachtigen, doen boodschappen bij een grote Carrefour winkel en Cees tankt benzine voor het motortje van het bijbootje. Hoera Anneloes heeft vandaag haar propedeuse uitreiking. Knappe dochter hebben we toch. Via allemaal trappetjes belanden Anneke en Ingeborg bij een kerk met  een mooi uitzicht over de stad en de baai.
100_1714.jpg100_1719.jpg100_1726.jpg
’s Middags komt de port authority langs met een formulier die ingevuld moet worden. Alleen mensen die aan boord zijn krijgen zo’n formulier. Vlak voor het eten loopt Cees nog even met alle officieële papieren naar het haven kantoor.  En dan begint het. Ons verzekeringpapier is op 26 juni 2012 j.l. verlopen. Een overijverige beambte maakt hier een zwaar punt van. We zijn uiteraard verzekert en hebben wel een JPG bestand met het nieuwe bewijs van verzekering, maar daar nemen ze geen genoegen mee. Met veel authoriteit worden de scheepspapieren ingenomen en het schip ligt dus officieel aan de ketting. Daar ben je mooi klaar mee. Anneloes en Dennis maken foto’s van het originele verzekeringsbewijs wat thuis ligt. De volgende dag belt Cees met onze verzekeringsmaatschappij en wordt alles gelukkig weer geregeld. Cees zat ondertussen wel peentjes te zweten.
DSC_0583.jpgDSC_0591.jpgDSC_0592.jpg

Highslide for Wordpress Plugin