Maand: juni 2012

Een gezellige verjaardag en dan………

We verkennen de omgeving. Het plaatsje Vlikho ziet er armoedig uit. Veel is kapot en verwaarloosd. Ook de meeste boten hebben hier hun beste tijd gehad. Er wordt stroom gehaald uit lantaarnpalen. Op woensdag 27 juni 2012 varen we met Beautje naar een steiger waar de Clapotis blijkt te liggen. Als verjaardagscadeau heerlijk koffie met baklava. Gezellie al die telefoontjes, sms-jes en reacties op facebook of via de website voor mijn verjaardag. We verkennen het plaatsje Nidri. Heel veel lege eettentjes langs de boulevard en daarachter een lange straat met toeristen winkeltjes afgewisseld met supermarktjes , bakkertjes, en een slager.

DSC_0095.jpgDSC_0096.jpgDSC_0101.jpg
Rond borrel tijd nemen  Anneke en Cees  een fles champagne mee naar de Clapotis om daar samen met Cees en Marijke, Maud en Dick (New Breeze) te proosten. Daarna met z’n zessen super gezellig uit eten bij het Iris hotel vlak bij de steiger. Bij terugkomst stapt Ann eerst aan boord. Cees legt het Beautje vast aan een kabelslot en doet dan een misstap, valt half tegen de achterkant van de boot terwijl hij gelijktijdig zich probeert vast te grijpen aan de zwemtrap die boven het water hangt. Ann hoort  een hoop gejammer. Ze probeert Cees omhoog te hijsen maar omdat hij veel pijn heeft gooi ik de zwemtrap los. Strompelend komt tie aan boord. Ook de HTC smartphone en de Nokia die in zijn broekzak zitten hebben een duik gemaakt in het zoute water. En dan ziet Anneke ineens nog iets wit’s drijven in het water. O jee, dat is de sleutel van de boot. Zonder zich te bedenken kleedt ze zich uit en neemt, op dit nachtelijk uur, een duik in het water om de sleutel uit het water te vissen. De natte telefoons worden schoongespoeld en geföhned om te kijken of er nog iets te redden valt. Om half drie ’s nachts vinden we het welletjes en gaan naar bed. Maar van slapen komt niet zoveel. Cees heeft last met ademhalen en zijn linker arm en schouder zijn zeer gevoelig. Ann krijgt regelmatig de slappe lach en ziet alles weer voor zich. Vroeg uit de veren. We regelen bij het Iris hotel een arts die Cees op komt halen. Deze begeleidt hem naar het ziekenhuis in Lefkas want er moeten foto’s gemaakt worden. Wat een service. Rond half één is tie weer terug. Resultaat: gekneusde ribben en verrekte schouderspieren.

DSC_0104.jpgDSC_0107.jpgDSC_0117.jpg

Het Lefkasgebied. De Nidri baai (Vlikho)

Donderdag 21 juni 2012 wordt de Beau door een 65 tons kraan weer te water gelaten. Onze boot weegt 23 ton. We varen naar Préveza waar we een paar dagen voor anker gaan. Cees ziet hier twee schildpadden in het water. Niet te fotograferen want ze steken hun kop een seconde boven water en zijn dan weer verdwenen. We gaan langs de Lowlander en de Clapotis en doen zaterdag wat boodschappen in Préveza . Jee, wat is het stil overal, er zijn bijna geen winkels open. We zien ook een Griekse vlag halfstok hangen. Als we het vragen blijkt er een Griekse geestelijke overleden te zijn.

DSC_0022.jpgDSC_0031.jpgDSC_0034.jpg
Maandag 23 juni 2012 vertrekken naar het Lefkasgebied. Heerlijk zeilend voor het windje komen we om precies één uur aan bij de draaibrug van Lefkas. Goeie timing Cees. De invaart naar de brug is erg verzand, dus goed in het midden van de vaargeul blijven met je boot. In colonne varen we het Lefkas gebied binnen. Woh, wat een eilandjes en hoge bergen. Sommigen begroeid en anderen bijna helemaal kaal. We zien bergdorpjes maar ook badplaatsen. Rond vieren gooien we ons anker uit in de baai van Vlikho om daarna gelijk een duik in het water te nemen. Heerlijk. Wat een grote baai omringd door hoge bergen. Cees weet Anneke, in een soort van verstandsverbijstering, over te halen om haar haar te kortwieken . Met de tondeuse nog wel. Mmm wel erg kort. Nou ja, gelukkig groeit het weer aan. Voordeel is wel dat kort haar in deze warmte wel erg lekker is. De website was gehacked maar dankzij Niels doet alles het weer pico bello.
DSC_0039.jpgDSC_0044.jpgDSC_0047.jpgDSC_0063.jpgDSC_0072.jpgDSC_0093.jpg

Préveza, op de kant, beestenboel en een leesbril

We blijven 2 dagen in de baai van Mongonisi. Cees brengt met het bijbootje een lange lijn naar de kant en doet deze om een rots zodat we niet draaien en minder ruimte innemen. Woensdag 13 juni 2012 is het zo’n 28 mijl naar Préveza. Eerst geen wind maar ’s middags wordt het heerlijk zeilen voor het windje. Er is nog een plekje van precies 15 meter aan de kademuur. Voor het eerst lopen we op het vaste land van Griekenland. Met Le Clapotis en de Wing IV kijken we in een café naar het EK voetbal. De volgende morgen vertrekken wij naar de overkant.

DSC_0367.jpgDSC_0387.jpgDSC_0391.jpg
Precies op dat moment komt er een groot Nederlands vrachtschip de “Danzigergracht” geladen met zeil – en motorboten de haven van Préveza binnen varen. Bij Ionion Marina gaat de boot op de kant voor een “knip en scheer” beurt.

DSC_0395.jpgDSC_0401.jpgDSC_0410.jpg

Het is nu camping regime aan boord. Zonder dat Anneke het weet doucht ze samen met een gif groen kikkertje, vliegt er een zwaluw rakelings over haar hoofd en wordt ze ’s-avonds hard blaffend aangevallen door een schoothondje. Ze schrikt en valt over een houten pallet. Cees kan de humor er wel van in zien, Ann minder. Het bijbootje ligt naast de haven aan een steiger. Toch maar een stootwil ertussen tegen het schavielen. Als Cees terug komt mist hij zijn goede leesbril. (geen HEMA brilletje) Ann waar is tie? Geen idee natuurlijk. Samen lopen we terug naar het Beautje en als we kijken en nog eens goed kijken zien we de bril op de bodem in het water liggen. Pffff gelukkig gevonden. Anneke haalt snorkel spullen en de bril wordt opgedoken. We vieren zondag 17 juni 2012 vaderdag en als we ’s avonds uit eten gaan laat Cees twee keer ongewilt het inbraakalarm afgaan, waardoor een deel van de haven kan meegenieten van de sirene. We kijken voetbal en volgen de uitslagen van de verkiezigen hier in Griekenland. Hopelijk geen rellen e.d. de komende periode. Als alles goed gaat liggen we donderdag 21 juni 2012 weer in het water. Op Hetty haar verjaardag.

DSC_0417.jpgDSC_0427.jpgDSC_0437.jpg

Gaïos, afmeren met de achterkant naar de kade

Als we ankeren werp je als je ‘s nachts wakker bent altijd even een blik naar buiten. Rond half drie doet Cees dat ook en hij ziet op een meter afstand een boot achter ons. Overdag dachten we al, hij ankert wel wat dicht bij, maar door het draaien van de wind ligt tie nu bijna op ramkoers. Op dit nachtelijke uur maar even anker op, om een veiligere ankerplek op te zoeken. Donderdag 7 juni 2012 vertrekken er drie Nederlandse boten, de Wing IV, le Clapotis en de Beau.We gaan vandaag voor het eerst met de achtersteven van de boot naar de wal liggen. Eerst het bijbootje langszij brengen en stootwillen uit. We varen tussen twee eilanden door. Dan gooi je twee scheepslengtes van de kant je anker uit. Cees stuurt de boot achteruit naar de kade en Anneke laat de ankerketting vieren.


100_0360.jpg100_0366.jpg100_0381.jpg
Oeps, we hebben gelijk een andere ankerketting te pakken. Er wordt in “de pilot” al voor gewaarschuwd. Voor de drukte met boten in Gaïos en dat het een chaos kan worden met al die ankers die uit zijn gegooid. Het plaatsje doet zijn naam dus eer aan. De tweede keer lukt het. We zien meer boten andermans anker oppikken.We stappen zo van onze boot het centrum in.

100_0369.jpg100_0405.jpgDSC_0339.jpg
De dames shoppen, we maken mooie wandelingen, gaan uit eten en kijken in een cafeetje Nederland- Denemarken. De temperturen zijn inmiddels gestegen naar de dertig graden dus de bimini is opgezet en we bivakkeren als het even kan in de schaduw. Maandag 11 juni 2012 verkassen we naar de baai van Mongonisi.

100_0450.jpgDSC_0335.jpgDSC_0344.jpgDSC_0349.jpgDSC_0365.jpg100_0498.jpg

Lakka op het eiland Paxos

Via Petitri vervolgen we op zaterdag 2 juni 2012 onze zeiltocht naar Paxos, het volgende eiland naar het zuiden. We leggen zo’n 22 mijl af. Eerst moeten we kruisen maar dan ruimt de wind en wordt het aan de wind zeilen. De afstanden die we tot nu toe in Griekenland hebben afgelegd zijn niet echt groot, zo’n 10 mijl. Wel fijn want vaak is er maar een paar uur echt wat wind en verder is het dobberen geblazen. Rond vijf uur gooien we samen met de Wing IV ons anker uit bij het plaatsje Lakka in helder blauw water. Vlak bij de Lowlander en de Passion en later Le Clapotis.

DSC_0219.jpgDSC_0232.jpgDSC_0236.jpg
 Een overvolle baai met zeilboten aan het uiteinde van een haast ronde inham aan de noordkust van Paxos. Jee, nu al zo druk, hoe zal dat  zijn in de zomervakantie. Zowel de baai als het dorpje zijn zeer iddyllisch. Een kustplaatsje met wat winkeltjes, huizen en restaurantjes, heel kleinschalig. Het zonnetje schijnt, we snorkelen dit jaar weer voor het eerst en kijken zo op de bodem. En we maken een mooie wandeling rondom de baai. Het ultieme vakantie gevoel.
DSC_0253.jpg100_0293.jpg100_0307.jpg
 Dan is er de volgende dag ineens weer veel wind, donkere luchten en onweer. Er komt een huurboot de baai binnen die door de bliksem is getroffen. Cees meet zekeringen door, maar het schakelpaneel is volledig doorgebrand. Woensdag 6 juni 2012 maakt Ann samen met Marijke en Cees( Le Clapotis) een zeer lange wandeling naar Pórto Lóngos. Heen over een begaanbare weg terug via kleine kronkelpaadjes. We zien veel olijfbomen, pijnbomen en schitterende uitzichten onderweg. We klimmen heel wat omhoog en dan weer naar beneden.  Cees “past” een dagje op de boot.  Even niet gestoord worden door wie dan ook.
100_0317.jpgDSC_0278.jpgDSC_0295.jpg

Highslide for Wordpress Plugin