Maand: september 2011

Valletta de hoofdstad van Malta

Voor de komende dagen wordt er harde wind verwacht. Omdat we dan liever in een haven liggen zeilen we 15 mijl. Valletta is de hoofdstad van de Republiek Malta. De stad staat sinds 1980 op de Wereld erfgoed lijst van UNESCO, en heefteen mooi laat middeleeuws centrum met volledig intacte ommuring. Maar er zijn veel havens vol hier. Dat hadden we niet verwacht. Bij de Royal Malta Yacht Club is er een plekje. We betalen vorstelijk maar dan heb je ook wat. Met een bus gaan we naar het oude centrum. Alle huizen zijn zandkleurig er veel daarvan hebben erkers.


DSC_0417.jpgDSC_0425.jpgDSC_0468.jpg

We lopen via een toeristeninformatie( we hebben geen boekje van Malta en ook geen gastenvlaggetje) naar het nationaal oorlogsmuseum. Omdat in die tijd van de 2e W.O. Malta nog Engels grondbezit was waren ze bang voor de oorlogsdreiging van Italië. Sicilië ligt maar 50 mijl van hun vandaan. Toen Duitsland en Italië de oorlog verklaarde aan Engeland waren ze een goed doelwit. Cees ziet hier ook nog een oude Matchless G3/L staan. Bijna (G3/LS, dus met achtervering) net zo één als bij ons in de garage staat.

DSC_0451.jpgDSC_0439.jpgDSC_0430.jpgDSC_0473.jpgDSC_0479.jpgDSC_0482.jpg

Op een affiche hebben we gelezen dat er een lunch concert is in de Oratory van het St. Francis klooster.
Op dinsdag 20 september 2011 gaan we hier naar toe. Twee muzikanten, een jonge man en vrouw, spelen de sterren van de hemel met hun harp, viool en dwarsfluit. Muziek uit films en Irish songs. We lopen verder naar het 16e eeuws paleisje Casa Rocca Piccola. Dit is privé bezit van een rijke Maltese familie. Het interieur is bijzonder mooi. Bijna alle huizen hier hebben kelders die vroeger dienst deden als wateropslag en in de 2e W.O. als schuilkelders. We zien veel oude monumentale gebouwen maar ook veel afbraak. In een heel leuk eettentje genaamd Margo zien we voor onze neus hoe de pizza wordt klaargemaakt. Verser kan niet. Ann neemt pasta. We lopen nog even langs Marijke en Cees die hier in een andere haven liggen. Rond 19.00 uur zijn we moe maar voldaan weer op de boot.

DSC_0498.jpgDSC_0501.jpgDSC_0520.jpgDSC_0533.jpgDSC_0549.jpgDSC_0560.jpg

Het eiland Gozo op Malta en de Blue Lagoon

Dinsdag 13 september 2011 zeilen we verder en gooien ons anker uit naast de haven van Sciacca. Een goede ankerplek. De volgende dag is het plan om nog verder naar het zuid/oosten te varen. Maar er staat een goede wind om naar Malta te gaan dus heel spontaan wijzigen we onze koers. Honderd mijl te gaan. ’s Nachts heel veel beroepsvaart. Het is goed opletten geblazen. Op 15 september 2011 varen we ’s middags de haven van Mgarr binnen. Dit haven stadje ligt op het noordelijkste eiland van Malta en heet Gozo. Het plaatsje doet wat armoedig aan. Omdat Malta een Engelse kolonie is geweest is de invloed daar van nog merkbaar. Auto’s rijden links. En iedereen spreekt goed Engels. Dit in tegenstelling tot Sicilië. De taal die gesproken wordt heet Maltees en is een mengelmoes van Engels, Italiaans en Arabisch. De bewoners komen allervriendelijkst over. Als Anneke bij het plaatselijk toeristen bureau vraagt naar een kapper neemt ze gelijk de telefoon ter hand om te vragen of een kapster tijd heeft om haar te knippen. Met een busje wordt Anneke, in een plaatsje verderop, vlak voor de deur afgezet. Lachen toch.


DSC_0285.jpgDSC_0289.jpgDSC_0290.jpg

Zaterdag 17 september 2011 verlaten we vroeg de haven om daar tegenover voor anker te gaan. De plek heet Blue Lagoon. De commercie maakt handig gebruik van deze mooie baai. Heel wat toeristen bootjes, speedboten en grote partyboten varen af en aan om mensen te droppen. Gelukkig is er zo vroeg nog wel een plekje om vrij te ankeren. We liggen aan een opgedoken mooring waarvan we het beton blok zo mee trekken als we de motor in zijn achteruit zetten. Door het zand heeft het water een licht blauwe kleur. De water temperatuur is 26 graden. Heerlijk, en je kijkt tot op de bodem. De volgende dag maken we samen met Marion en Philip een wandeling op het eiland Comino. Het eiland is dor en droog. Er wonen maar 4 personen op dit eiland.

DSC_0333.jpgDSC_0336.jpgDSC_0347.jpgDSC_0390.jpgDSC_0401.jpgDSC_0407.jpg

Isola Favignana en Mazara del Vallo

Op vrijdag 9 september 2011 verkennen we een klein stukje van het nog niet echt toeristische eiland Favignana . Vroeger leefde ze voornamelijk van de tonijn visvangst. Je ziet kubus huisjes, veel scooters en in kleine baaitjes op grillige rotsjes liggen zon aanbidders. Kristal helder azuurblauw water waar je een heerlijk duik in neemt om verkoeling te zoeken.


DSC_0094.jpgDSC_0096.jpgDSC_0098.jpg

De volgende dag vertrekken we meer naar zuidoostelijke richting en gaan voor anker vlak naast de haven van Mazara del Vallo. Er is veel neptunes gras dus het is nog even een kunst om goed je anker neer te gooien op een zandplekje. Vandaag voor het eerst stroom tegen gehad. Dat komt niet vaak voor in de MED. Ook heeft Le Clapotis zich weer bij ons gevoegd. Vanaf de boot hebben we een mooi uitzicht op een kathedraal. In één van de wijken van Mazara del Vallo zie je veel keramiek om de boel wat op te fleuren. Tegeltjes en tegel plateaus op muren en op de grond. En vazen die telkens weer anders gedecoreerd zijn. Mooi allemaal maar wel apart. Het is een zeer armoedige wijk met als schril contrast al die kunst. Nu maar hopen dat de bewoners zelf aan dit project hebben mee mogen werken. We gaan weer op zoek naar een “TIM” provider. Cees zijn hobby, want het betaalde internet is er weer eens mee gestopt terwijl we voor een maand 10 GB hebben. Moet toch genoeg zijn.

DSC_0212.jpgDSC_0229.jpgDSC_0236.jpgDSC_0240.jpgDSC_0262.jpgDSC_0268.jpg

De tocht van 2 dagen en 1 nacht naar Sicilië

Op maandag 5 september 2011 doen we redelijk wat boodschappen bij een “Spar” winkel. Als je boven de € 100,- koopt worden de boodschappen bij de haven bezorgd. Handig, dus daar maken we gebruik van. Er is de afgelopen dagen heel wat gekeken op o.a Passage Weather. Wanneer komt de juiste wind. Niet te veel maar zeker ook niet te weinig. En hoe zit het met de golf hoogte. Op dinsdag is er een mooi weer window om naar Sicilië te gaan. De voorspelling is wel veel wind( 20kn) en hoge golven (1,5m) maar wel uit de juiste richting. Het noord-westen. Je wilt zo veel mogelijk zeilen niet waar. De Lowlander , de Passion en wij besluiten om dinsdag te vertrekken. Le Clapotis blijft nog wat langer in Cagliari. Op maandag avond vieren we alvast dat we zaterdag 10 september 29 jaar getrouwd zijn.


DSC_3076.jpgDSC_3078.jpgDSC_0066.jpg

We zijn op dinsdag 6 september 2011 vroeg uit de veren. Met drie boten vertrekken we. We starten met een bakstag wind. Al snel gaat het harder waaien en nemen de golven toe. Zeker 2 meter hoog. Zowel binnen als buiten is het zaak om je goed vast te houden want je kiepert zo ergens tegen aan. De stuurautomaat heeft het bij deze golfbewegingen nogal moeilijk, dus we sturen met het grote gedeelten met de hand. Vooral ’s nachts een vermoeiende bezigheid. We genieten van de vele sterren. Onderweg zien we vliegende vissen. Ze zweven zeker 5 seconden net boven het water om een paar meter verder weer in zee terecht te komen. Vroeg in de ochtend neemt de wind iets af en draait de wind naar het zuid westen. Gelukkig doet nu de stuurautomaat zijn werk goed. In de ochtend schemer ziet Anneke ineens bergen opdoemen aan bakboord. Omdat er geen bergen kunnen zijn op die locatie en Ann zeker weet dat ze land ziet, hebben we Anneke gepromoveerd tot Columbus, die nieuw land ontdekt op de Middellandse Zee. Blijken het laaghangende wolken te zijn met mist ervoor. Na 32 uur zeilen, 180 mijl verder gooien we om half drie ’s middags ons anker uit bij één van de Egadische eilanden, Isola Favignana in de baai van Puta Longa ten westen van Sicilië. Tijd voor een heerlijk dutje.

Vastleggen in volledig scherm 12-9-2011 221914.bmp.jpgDSC_0082.jpgDSC_0097.jpg

Cagliari en het Tricolore stunt team

Op donderdag 1 september 2011 zijn we al bijtijds op. Wat een hobbelige nacht door de swell. We varen naar Cagliari waar we rond het middag uur afmeren in Marina Del Sole. Met de fietsjes verkennen we op zaterdag 3 september2011 de hoofdstad van Sardinië. Cagliari is gesticht door Fenicische matrozen. We gaan eerst naar de oudste wijk Castello, gebouwd op een heuvel omringt door oude stadsmuren. We beklimmen de trappen van Bastione San Remy uit de 19e eeuw. Vandaar met een lift omhoog. Je hebt een mooi uitzicht over de stad. We nemen een kijkje in de Santa Maria kathedraal die door de tijd heen verschillende keren is herbouwd in Pisaanse, Argonese en barokke stijl. In de kathedraal is een mis bezig en wat later een trouwerij.


DSC_3081.jpgDSC_3096.jpgDSC_3130.jpgDSC_3090.jpgDSC_3113.jpgDSC_3120.jpg

We lopen verder in noordelijke richting naar Torre de San Pancrazia gebouwd in 1305 en Citadella dei Musei. Eens het Savoye arsenaal, nu herbergt het de belangrijkste musea van de stad. Via smalle straatjes en steegjes komen we in de wijk Marina. Langs de kade loopt de straat Roma. Hier staan mooie negentiende eeuwse gebouwen en lange zuilen galerijen. Het stadhuis is in het Palazzo Comunale gevestigd. Op de terugweg naar de haven fietsen we langs een oude schoener.

DSC_3098.jpgDSC_3131.jpgDSC_3112.jpgDSC_3160.jpgDSC_0001.jpgDSC_0006.jpg

We boffen dat we hier zijn want op 4 september 2011 zien we aan het einde van de middag in de verte een vliegshow. Het Tricolore stunt team van de Italiaanse luchtmacht geeft een showtje weg. Erg spectaculair om te zien.

DSC_0030.jpgDSC_0045.jpgDSC_0058.jpg

Highslide for Wordpress Plugin