Maand: augustus 2011

Carloforte

In het zuidwesten van Sardinië ligt het eiland Isola di San Pietro. Met de drie Nederlandse boten besluiten we daar naartoe te varen. De Passion ligt er al een dag voor anker en wij belanden daar donderdag 25 augustus 2011 ook. Vlak naast de haven van Carloforte.


DSC_2908.jpgDSC_2913.jpgDSC_2936.jpg

Omdat er harde wind is voorspeld windkracht 7 à 8 besluit Le Clapotis in de haven te gaan liggen. In Fornells was er ook harde wind dus dat gaan we wel redden. Met dit verschil dat we in Fornells in een baai lagen en hier niet echt beschut liggen. Vroeg in de ochtend op zaterdag 27 augustus 2011 draait de wind naar het noorden en 2 uurtjes later is het raak. We gaan als een gek te keer. En dan gaat het ankeralarm. We zijn 15 meter verplaatst. Net als we besluiten om aan de andere kant van de haven te gaan liggen breekt het anker uit. Opnieuw ankeren wordt geen succes. Via de VHF roepen we Cees en Marijke( Le Clapotis) op die gelijk een plekje voor ons gaan regelen in de haven. Met vereende krachten meren we bij deze harde wind zonder kleerscheuren af. Na bijna 2 maanden ankeren liggen we dan weer eens in een haven.

DSC_2928.jpgIMG_0162.jpgDSC_2942.jpg

Zomaar genoeg water en elektriciteit tot je beschikking. Al het zout van de zee wordt van de boot gespoten en Ann doet wat handwassen en de binnenkant van de boot wordt onderhanden genomen. Je kan het er maar druk mee hebben. Carloforte is een schattig stadje met een leuk plein met grote bomen. Rondom staan banken. Trappetjes op en trappetjes af en langs kleine steegjes. ’s Avonds belanden we op een Piazza met live Music, zowel jong als oud is aan het dansen. De volgende dag pakken we de vouwfietsjes om flamingo’s te bekijken bij de zoutpannen van Carloforte.

DSC_2938.jpgDSC_2949.jpgDSC_2963.jpg

Westkust van Sardinië en dolfijnen

Langzaam aan vervolgen we onze tocht langs de westkust van Sardinië naar het zuiden. We liggen op zaterdag 20 augustus 2011 in de baai van Bosa. Wat een drukte met plezier bootjes en surfers. Op het strand is het vol met parasols en zonnende en zwemmende mensen. En Italianen weten wat koffie zetten is want de cappuccino op een terras is overheerlijk. We doen inkopen in kleine plaatselijke supermarktjes. En kopen plaatselijke lekkernijen zoals een soort pannenkoeken maar dan knisperig met zout. Een oude kaas uit Sardinië, de naam zijn we even kwijt, maar smaakt naar Old Amsterdam. En Cees zoekt een plaatselijk drankje uit, een lokale Mirto likeur (een echte koffiekiller). De bessen komen van de struik de Mirto en worden handmatig geplukt. Deze struiken komen overal op het eiland voor. Mirto Rosso heeft iets weg van een kruidenbitter en wordt hier als digestief gedronken. We ankeren vervolgens op maandag 22 augustus 2011 in de baai van Oristano, Torre Grande.


DSC_2794.jpgDSC_2812.jpgDSC_2829.jpg

Meestal blijven we twee dagen in een baai liggen. En het is super dat we bijna alle dagen kunnen zeilen. Met de genua of de genaker of alleen het grootzeil. Geduld is een schone zaak want er staat vaak weinig wind en dan dobber je. Maar meestal trekt de wind toch weer aan en tot nu toe zijn het heerlijke zeildagen. Woensdag 24 augustus 2011 ankeren we na Cabo Pecora vlak bij een strand met uitzicht op hoge bergen, begroeid met naaldbomen. Na een warme dag van tegen de 35 graden is het dan heerlijk om een duik in het zeewater te nemen. Met het grootste gemak kan je het anker zien liggen op 10 meter diepte, hij/zij ligt er goed bij.

DSC_2805.jpgDSC_2853.jpgDSC_2855.jpg

Als we donderdag 25 augustus 2011 net anker op zijn worden we opgeroepen door de bemanning van Le Clapotis dat er dolfijnen rond hun boot zwemmen. Wij varen snel op de motor er naar toe. Het zijn er een stuk of vijf. Wauw, wat gaaf om te zien.

DSC_2872.jpgDSC_2893.jpgDSC_2896.jpgDSC_2898.jpgDSC_2899.jpgDSC_2903.jpg

Sardinië. Baai van Porto Conte

Grappig om op maandag 15 augustus 2011 rond half acht gelijktijdig 4 Nederlandse boten te zien vertrekken naar Sardinië. ‘s Morgens is er geen wind en motoren we. Rond het middag uur trekt de wind iets aan en draaien we de zeilen uit. De Clapotis zeilt vlak bij ons en later die dag worden we via de marifoon opgeroepen dat er vlak naast hun boot een walvis te zien is. Met de verrekijker zien we de walvis spuiten. Cees ziet hem nog net naar beneden duiken met de staart omhoog. Prachtig.


P1100598.JPGP1100603.JPGP1100606.JPG

We zien een mooie zonsondergang. Het wordt een rustig zeilnachtje. Omdat het volle maan is en een heldere nacht lijkt het niet echt donker. Le Clapotis en de Passion zeilen nog steeds bij ons in de buurt. De Lowlander vaart een andere koers. Zij gaan gelijk naar het zuiden van Sardinië. We houden om de beurt 2 à 3 uur wacht. We genieten van een mooie zonsopgang en kunnen ook vandaag de hele dag zeilen. De 2e nacht moeten we zelfs het zeil helemaal wegdraaien omdat we anders in het donker de baai van Porto Conte binnen varen. Als het licht wordt zien we de contouren van Sardinië opdoemen. Omdat er geen hoge golven zijn en geen harde wind is het een zeer relaxed overtochtje geworden.

DSC_2680.jpgDSC_2691.jpgDSC_2698.jpg

Wij laten na 48 uur varen naast de Passion ons anker zakken in Cala Framariglio. Le Clapotis gaat naar de haven van Alghero. Het Spaanse gastenvlaggetje wordt verwisseld voor een Italiaanse. Het anker ligt niet echt stevig en als Cees met snorkel en duikbril naar beneden duikt om het anker te bekijken stapt hij met zijn blote voet in een zee-egel. Het is nog een heel gedoe om met een pincet al die kleine naaldjes eruit te halen.
Donderdag 18 augustus 2011 verplaatsen we de boot, in de baai van Porto Conte, iets meer naar het oosten. In Cala Torre del Conte. Le Clapotis is ook weer onze kant op gevaren.

DSC_2694.jpgDSC_2702.jpgDSC_2725.jpg
Mmm we hebben trek in een echte Italiaanse pizza. Met z’n zessen belanden we in een heel romantisch restaurantje. Uitkijkend op de baai met live muziek. De avond kan niet meer stuk.

DSC_2726.jpgDSC_2733.jpgDSC_2738.jpg

Aangekomen op Sardinië!

Cees en An hebben mij zojuist via de satelliet een e-mail gestuurd met het bericht dat ze aangekomen zijn op Sardinië. Sardinië is een Italiaans eiland dat ten zuiden van Corsica ligt. Ze hebben twee dagen en twee nachten achter elkaar door gevaren vanaf het eiland Menorca om zo hun huidige bestemming te bereiken. De temperatuur ligt er nu rond de 30 graden met een stralende zon, maar wij mogen ook niet klagen. Het komende weekend wordt het ook in Nederland mooi weer.

Twee emmertjes water halen en Ciutadella

In de baai van Fornells is het wat moeilijker om water te tanken. In Ses Salines staat vlak bij het water een waterpomp. Met je dinghy kun je er naar toe. Je trek je bootje het strand op. Dan lopend naar de waterpomp om je jerrycans te vullen met water. Back to the basics dus. Wel een heel gesjouw. Nu je er wat meer moeite voor moet doen waardeer je zoetwater des te meer.


IMG_0150.jpgIMG_0151.jpgIMG_0153.jpg

Vrijdag 12 augustus 2011 brengen we samen met Marijke en Cees een bezoek aan de stad Ciutadella. Vooral het Placa d’es Born is de moeite waard. Rond het plein staat het Gotische stadhuis, een voormalig paleis van de Moorse gouverneur, en andere mooie gebouwen in Renaissance stijl. Één van de paleizen is te bezichtigen volgens “de Capitool” reisgids. Wij zoeken en zoeken. Blijkt het paleis al 5 jaar gesloten voor publiek. We glippen vlak voor sluitingstijd nog even een kathedraal binnen. Via leuke straatjes belanden we op een heel idyllisch binnenplaatsje. We zien de obelisk op het plein ter herinnering aan het jaar van het ongeluk, toen de Turken de stad binnen trokken. En we lopen naar het markt gebouw in Art Nouveau stijl.

DSC_2553.jpgDSC_2561.jpgDSC_2566.jpgDSC_2576.jpgDSC_2583.jpgDSC_2600.jpgDSC_2614.jpgDSC_2621.jpgDSC_2622.jpg

Zaterdag 13 augustus 2011 nodigen Marijke en Cees ons uit voor een bbq op Le Calpotis. Met z’n achten wordt het een super gezellige avond.

DSC_2640.jpgDSC_2649.jpgDSC_2655.jpg

Highslide for Wordpress Plugin