Maand: juli 2011

Menorca : Baai van Mahon, cala Faulera

Maandag 25 juli 2011 vertrekken we samen met zeilboot “Andrea” van Nelly en Ben. Het plan is om cala son Saura aan te doen op Menorca. Omdat er een goede wind is uit het zuidwesten gaat de Beau super. Bijna de hele tocht doen we melkmeisje. Via marifooncontact met de Andrea besluiten we gelijk door te varen naar de baai van Mahon. Dit doen we aan de wind en we stuiven nu met meer dan 8 knopen door het water. Dat is nog eens zeilen, 68 mijl. Rond 20.00 uur laten we  het anker zakken in cala Faulera . We worden uitgenodigd om Lasagne te komen eten op de Andrea. Erg gezellig.

DSC_2349.jpgDSC_2359.jpgDSC_2363.jpg

Samen met Nelly en Ben bezoeken we de volgende dag het stadje Mahon. Dit is toch nog wel 20 minuten varen met het Beautje vanaf onze ankerplek. Deze baai is heel langgerekt en groot. We bekijken het oude gedeelte en lopen het Musea de Menorca binnen. Tijdens de lunch zitten we gelukkig onder een grote parasol want het begint ineens te regenen.

DSC_2372.jpgDSC_2376.jpgDSC_2384.jpg

Op onze ankerplek ligt ’s nachts na een windshift een Franse boot tegen ons aan. En de volgende dag vaart een toeristencatamaran met grote snelheid tegen ons bijbootje aan. Ook de ankerlier is er ineens mee gestopt. We zouden  met z’n viertjes een wandeling gaan maken maar dat gaat even niet door. Cees is net zo lang aan het prutsen tot hij het weer doet. De volgende dag maken we alsnog een mooie wandeling over het terrein van Fortalesa de la Mona.

DSC_2424.jpgDSC_2428.jpgDSC_2438.jpg

Porto Colom

Tijd om meer van het eiland Mallorca te zien. We verlaten onze veilige mooring om al kruisend naar Portals Nous te varen. En wat blijkt, ankeren is nog een hele kunst op zich. Bij de 1e poging houdt tie niet goed. Poging twee verloopt ook niet volgens plan. We vissen een andere ankerketting op. Het kost Cees heel wat spierkracht en creativiteit om weer los te raken. En drie maal is scheepsrecht want bij de 3e poging liggen we vast. En dat is maar goed ook, want we slingeren erg heen en weer. Nu we vaker voor anker liggen neemt Cees na een duik in het zeewater regelmatig een douche op het zwemplateau.

IMG_0123.jpgDSC_2295.jpgDSC_2297.jpg

Op 18 juli 2011 vervolgen we onze tocht naar Porto Colom. Onder weg hebben we een prima zuidwesten wind maar als we nog een uurtje te varen hebben draait de wind binnen een paar seconden naar het noordoosten, dus moeten we tegen de wind in. Via een vrij nauwe opening varen we de baai van Porto Colom binnen. Een zeer authentiek plaatsje, niet toeristisch. Veel huizen met groene luiken en deuren. Anneke ziet een boot met een Nederlandse vlag en tuft er met het Beautje naar toe om kennis te maken. Het weer is al een aantal dagen van slag. Veel bewolking en regen. Bale, we lezen op Leon zijn facebook dat zijn middelvinger is gebroken in Laos. Zijn vinger is gespalkt met ijslolly stokjes, waar die stokjes al niet goed voor zijn.

DSC_2310.jpgDSC_2321.jpgDSC_2326.jpg

Virgin del Carmen

We vallen met onze neus in de boter want er worden allerlei festiviteiten georganiseerd in Port d’Andratx verdeelt over meerdere dagen. Dit ter ere van de” Virgin del Carmen”. Zij is de beschermheilige van de vissers. Er zijn verschillende optredens. Van een soort kamerorkest tot een coverband die jaren 70 muziek ten gehore brengt. De dag erna kijken we naar paarden en hun ruiters die allerlei kunsten vertonen. We dachten dat ringsteken typisch Nederlands was. Niet dus.

DSC_2202.jpgDSC_2212.jpgDSC_2227.jpg

Er is een processie met als afsluiting een pastoor die op open zee de zegen uitspreekt op een goede visvangst en een veilige terugkomst. Omdat Cees af en toe ook een hengeltje uit gooit en nog maar weinig heeft gevangen doen we ook mee met deze processie. Baat het niet schaadt het niet. Er vaart trouwens een hele vloot met boten mee.  En daar breekt een heus waterspektakel los. Met waterpistolen, water ballonnen en emmers water gooit iedereen elkaar nat. Lekker handig met een camera aan boord op het Beautje. ’s Avonds is er vuurwerk. Vanaf onze boot kunnen we meegenieten van een Duitse soap. Een Duitse boot komt aan varen en meert af aan een ponton. Dit gebeurt niet helemaal vlekkeloos en wie krijgt de schuld, de dame. Uren daarna is hij nog aan het schreeuwen en zien we haar van links naar recht rennen over hun boot. Als ze niet op de juiste plaats zit in het bijbootje duwt hij haar weg zodat ze bijna overboord vliegt. Niet te geloven. Ik zou een enkeltje huiswaarts boeken.

DSC_2245.jpgDSC_2248.jpgDSC_2253.jpgDSC_2255.jpgDSC_2285.jpgDSC_2286.jpg

Mallorca: Port d’Andratx en de stad Palma

Ook de dag erna laat het anker zich niet van zijn beste kant zien. Toch gek, want we hebben hier een week zonder problemen geankerd. Maandag 11 juli 2011 vertrekken we naar de baai Ensenada de Xarraca in het noorden van Ibiza. Super rustig. De volgende morgen staan we al om half zes op. De tocht gaat naar het volgende eiland van de balearen Mallorca. We varen een heel stuk op de motor maar gelukkig kunnen we de laatste paar uurtjes heerlijk zeilen. Rond half drie varen we de bijna volledig van zee afgeschermde baai Port d’Andratx binnen. We liggen eerst aan een zwemsteiger maar de haven meester beslist anders, dus belanden we even later veilig en wel aan een mooring. Op de omliggende heuvels staan luxe vakantie huizen.

DSC_2129.jpgIMG_0107.jpgIMG_0109.jpg

Vrijdag 15 juli 2011 brengen we een bezoek aan Palma. We bezoeken de zeer opvallende gotische kathedraal van goudkleurig kalksteen. Vlakbij één van de marina’s van Palma. Gaudi heeft hier de bizarre smeedijzeren baldakijn boven  het altaar en de Koninklijke kapel ontworpen. Heerlijk dat de huizen en overheidsgebouwen hier hoog zijn waardoor we het grootste gedeelte in de schaduw lopen. We brengen een bezoek Banys Arabs. Dit goed bewaard gebleven badhuis dateert uit de 10 eeuw en is een overblijfsel van de Moorse cultuur. Tijdens de anderhalf uur durende busrit terug zien we veel amandelboomgaarden.

DSC_2138.jpgDSC_2140.jpgDSC_2150.jpgDSC_2156.jpgDSC_2177.jpgDSC_2197.jpg

Klusjes en een krabbend anker

Rondom de boot wordt heerlijk gezwommen. Ook is er tijd voor de nodige klusjes zoals een touwladdertje uit proberen die Cees himself heeft gemaakt van houten plankjes. Anneke heeft thuis van verduisteringsstof lappen genaaid om dienst te doen als zonwering in het doghouse. Het idee is leuk en de uitvoering ook alleen hangt de stof op sommige plaatsen ietwat losjes. Daar moet nog wat op gevonden worden want het oog wil ook wat toch. Anneloes heeft zich ontpopt tot kapster en Cees gekortwiekt.

Op zaterdag 9 juli 2011 staan de tassen weer gepakt en net als we met het bijbootje naar de kant willen zien we dat het anker erg is gaan krabben. We liggen nu wel heel dicht bij een andere zeilboot.  Hè lekker moment. Aan de andere kant goed dat we nog op de boot zijn. We gaan anker op en na twee keer pakt het anker gelukkig weer. Cees wil nu niet de boot alleen achter laten dus tuffen Ann en Loesje met het bij bootje naar de kant om met de bus naar het vliegveld te gaan. Goh wel erg raar om zo weer kinderloos terug te keren op de boot. René en Anneke van de Mi Dushi, zij gaan weer terug naar het vaste land, nodigen ons uit voor een borrel zodat we niet saampjes zitten te treuren. Het wordt een gezellig avondje met een heel speciaal drankje “Gammeldansk” van Jonas en Sofie.

DSC_1985.jpgDSC_1988.jpgDSC_1992.jpgDSC_1999.jpgDSC_2068.jpgDSC_2072.jpg

Highslide for Wordpress Plugin