Maand: oktober 2010

Engels, Portugees, Russisch en Nederlands

Op vrijdag 15 oktober 2010 zijn we met de bus naar Portimão gegaan. We doen er ongeveer een uur over om daar te komen. Ze houden in dit gebied erg van rotondes. En daar hebben we er veel van gezien onderweg. Vaak staat er in het midden een kunstwerk of palmbomen. Heel speciaal. In Portimão zit een klas langs de kade en wordt er een les gegeven over meeuwen.
Gavin, een Engels man, heeft de klus voor onze boot aangenomen. Andere vertrekkers vinden dat het Portugees op het Russisch lijkt maar wij vinden van niet. Maar als twee werkmannen met elkaar praten, lijkt het toch wel erg Russisch of is het toch Portugees? Blijkt dat ze echt uit Rusland komen.
Op dinsdag 19 oktober 2010 maken we een leuke strandwandeling. Maar ook langs en over rotsen die we bij opkomend water, bijna droog, hebben kunnen trotseren. Daarna op een terras ons tegoed gedaan aan Paëlla en heeeeeeel lang, gezellig met Nederlanders zitten kletsen die toevallig naast ons zaten. Boffen voor Cees hoeft hij niet uit te buiken op het strand. Want dat was immers het plan.


DSC_0468.jpgDSC_0476.jpgDSC_0495.jpgDSC_0497.jpgDSC_0505.jpgDSC_0568.jpgDSC_0576.jpgDSC_0583.jpgDSC_0596.jpg

Onderhoud aan de Beau (1)

Afgelopen weekend heeft het veel geregend in Portugal maar tussen door hebben we toch  de zeilen er af kunnen halen. Droog liggen ze nu in het doghouse. Ook het bijbootje schoongemaakt, leeg laten lopen en opgevouwen.

Maandag 11 oktober 2010 wordt de boot uit het water gehaald. Als we in de banden van de botenlift liggen die de boot omhoog takelt wordt er gevraagd hoe zwaar de boot eigenlijk is. Zijn ze lekker bijtijds mee. Cees moet telkens aanwijzingen geven. Dat geeft niet echt een geruststellend gevoel. Veel later dan gepland staan we dan toch veilig en wel op de kant. Met een hoge drukspuit wordt het onderwaterschip schoongespoten.

Wij kamperen nu op de boot. Douchen en afwassen ed. moeten gebeuren op de kant. Omdat de koelkast en de vriezer buitenwater gekoeld zijn staan ze uit. Aan boord hebben we nu dus niet veel verse etenswaren. De zeilen worden opgehaald en nagekeken en waar nodig gestikt.

DSC_0337.jpgDSC_0340.jpgDSC_0347.jpgDSC_0350.jpgDSC_0359.jpgDSC_0364.jpgDSC_0371.jpgDSC_0398.jpgDSC_0430.jpgDSC_0431.jpgDSC_0446.jpgDSC_0451.jpg

Wie volgt wie ???

Nou dat is wat. Hebben we al twee keer afscheid genomen van de Happy Bird. In Cascais en daarna in Lissabon en wie liggen er in Albufeira, Yvonne en Roderick, Wat een toeval. Met het bijbootje hebben Yvonne en Anneke dicht langs de kust van Albufeira gevaren. Sightseeing vanaf de oceaan. En we zijn gaan shoppen. Wat zeker gelukt is.

Het plan was om de boot in april voor een week op de kant te leggen voor werkzaamheden. Maar omdat er slecht weer aan komt en je dan niet voor anker wil liggen heeft Cees een offerte aangevraagd om de werkzaamheden nu al te laten doen. In oktober dus. Wat moet er zoal gebeuren: het onderwaterschip schoonspuiten, anti-fouling, blazen die op het aluminium zijn ontstaan weer repareren, deukjes bijwerken, zeilen nakijken enz. Met Cees een deel van het toeristische Albufeira bekeken. Wat een appartementen, souvenirs winkeltjes en eettentjes. Via het strand en een plaatselijke lift weer omhoog om zo weer naar de marina te lopen.

Wij gaan binnenkort naar huis en de Happy Bird gaat naar Marokko en verder. Reden dus voor een afscheidsetentje op de Beau. Het slechte weer is intussen losgebarsten. De regen plenst tegen de ramen, maar wij doen ons te goed aan een maaltijd en een laatste potje klaverjassen. Goh hebben we dat niet al eens eerder gehoord.

IMG_1159.jpgIMG_1180.jpgP1070072.JPGP1070074.JPGDSC_0319.jpgDSC_0321.jpgDSC_0323.jpgDSC_0326.jpgP1070078.JPG

Zeilen met Janne en Wijnand (Albufeira)

Op zondag 3 oktober 2010 zijn we bijtijds anker op gegaan want er wordt harde wind voorspeld. We zeilen op ons gemak met niet teveel maar zeker ook niet te weinig wind naar Albufeira.  In deze haven gaan we de boot van de winter achterlaten en komen alvast op deze plek te liggen. Morgen komen Janne en Wijnand (neef) een dagje mee zeilen en hebben we nu even de tijd om schoonschip te maken na zo’n 10 dagen ankeren.

Het pakket, waar een onderdeel van de stuurautomaat in zit, hebben Janne en Wijnand bij zich. Met ook nog heerlijke stroopwafels, borrelnoten en schipperbitter. Het pakket had Niels twee en een halve maand geleden op de post gedaan en was sindsdien zoek, maar soms zit het mee want een week geleden belde Niels dat het pakket weer op ons huisadres was afgeleverd.

Samen met Janne en Wijnand zeilen we langs de kust van Albufeira. Tijdens het zeilen zouden we Bonito’s (Tonijn) vangen,  maar soms zit het tegen want Cees vangt alleen een wespen steek in zijn vinger. Met z’n viertjes gezellig de maaltijd genuttigd, inclusief lokale wijnen. Met uitzicht op kleine zwarte krabbetjes en een witte vogel met lange dunne zwarte poten en een zwarte snavel. Een soort reigertje maar dan anders. 

DSC_0276.jpgDSC_0272.jpgDSC_0275.jpgDSC_0282.jpgDSC_0292.jpgDSC_0293.jpgDSC_0304.jpgDSC_0313.jpgDSC_0314.jpg

Socializen en Olhão

In het waddengebied bij Ilha da Culatra en Olhão liggen aardig wat boten voor anker. Waaronder ook de Bella Ciao uit Groningen van Frits(ex-botenbouwer) en Reinhilde (historica en schrijfster). Een catamaran die zelf gebouwd is met de afmetingen van 14 bij 8 meter. Wat een ruimte. Er zijn heel wat gemeenschappelijke dingen te delen zoals bepaalde wijken en straten in de stad Groningen, de kraamkliniek “Huize Tavenier”, en de Groninger kustvaart, coasters, Seatrade enz. En personen die zij en Cees kennen.

Aan de overkant van het waddengebied ligt het dorpje Olhão wat alleen te bereiken is met ons Beautje via een geultje tijdens hoog water. We gaan we er naartoe maar de terugtocht blijkt nog een hele toer omdat er meer wind is komen opzetten. Klets nat komen we weer op onze boot aan. Misschien zijn we toch toe aan een grotere, want het bijbootje is eigenlijk je auto waarmee je als je voor anker ligt overal naar toe kan tuffen.

We drinken koffie bij de Tarpan van Bram en Anja en Cees biedt de helpende hand bij wat computer zaken op het Zeebeest van Mallika en Deep. Zij hebben op het achterdek een soort trapfiets gefabriceerd met een dynamo. Dan heb je toch wat lichaamsbeweging bij grote oversteken en je laadt de accu weer op.


DSC_0233.jpgDSC_0263.jpgDSC_0236.jpgDSC_0242.jpgDSC_0244.jpgDSC_0248.jpgDSC_0252.jpgDSC_0262.jpgculatra.jpg

Highslide for Wordpress Plugin