Maand: augustus 2010

Chillen ( gastenpost door Guido )

Na 6 inspannende dagen met Cees en Ann is het tijd voor een dag chillen, oftewel “niksen”. Uitslapen in de haven van Póvoa do Varzim is geen enkel probleem. Al die ”vertrekkers” zoals je dat noemt, lijken dat elke dag te doen. Overigens liggen in deze haven “vertrekkers” die er gewoon een jaar blijven liggen. Heten het dan geen verhuizers?

Na het ontbijt een loopje de pier over. Warm maar goed te doen. De dames met het fototoestel in de aanslag om precies op het goede moment af te drukken voor die ene, hoge, brekende golf. Gelukt vraagt iedereen zich af: zie de begeleidende fotoreportage.

Kopje koffie op de boot en de eerste gaap van Cees is er al. Van niksen wordt je lui dus.

In de haven zwemmen veel harders en Cees denkt deze te kunnen vangen met een hengeltje. Vergeefse moeite en volgens mij, met veel geduld, vang je die beesten gewoon met het handje. Gaat hij de komende dagen proberen. Roderick en Yvonne van de Happy Bird kwamen ons uitnodigen voor de borrel, waar we op in zijn gegaan. Na een uurtje weer de boot af, want er moesten nog boodschappen worden gedaan. Vanavond staan er grote gemarineerde garnalen op het menu, met wat salade met extra vlees(een kikkertje) en brood. Cees zorgt weer voor een lekkere wijn uit zijn kelder.

Vanaf morgen 31 augustus 2010 moeten Cees en Ann het weer alleen gaan doen en zullen wij de boot weer verlaten.

DSC05318.JPGDSC_0220.jpgDSC_0222.jpgDSC_0225.jpgDSC_0349.jpgDSC_0351.jpg

Póvoa de Varzim en Porto. (gastenpost door Guido)

Zaterdag 28 augustus 2010 een rustige zee dus heel simpel doorgevaren van Viana do Castelo naar Póvoa de Varzim. Nauwelijks wind dus moest de motor bij. Volgens Cees bijten de makrelen niet als je harder als 5 knopen vaart en hij heeft het bewezen. Pas toen we het zeil hadden gezet en nauwelijks vooruit kwamen, kreeg hij 2 makrelen aan de lijn. Ze werden ondermaats beoordeeld en moesten dus worden terug gegooid. Aangekomen in Póvoa de Varzim werd het stadje weer verkend en boodschappen gedaan. ’s-Avonds gaat eindelijk Cees zijn wijnkelder open en kwam er een fantastische Rioja te voorschijn als begeleider van heerlijke rib eye. Als je denkt tijdens een zeilreis uit te rusten dan heb je het bij Cees en Ann helemaal aan het verkeerde eind. Zondag 29 augustus 2010 om 08.00 uur op en dit niet om de kerk te bezoeken. Zonder eten de metro in ( ontbijten doen we wel onderweg volgens Ann) en naar Porto. Bij de eerste kerk die we tegen komen wordt de nieuwste brandweerwagen van Porto ingezegend, waarna we het tijd vonden om ons eens tegoed te doen aan de heerlijke zoetigheden van Portugal. Een fantastische stad die je alleen van boven naar beneden moet bezoeken. De hele dag aan de wandel over allerlei trappetjes. Onderaan aangekomen blijkt dat de brug over de Douro toch alleen van boven af is te benaderen. Onze reisleider ( Cees ) had gelukkig een goede oplossing. Een lift. Na bezoek aan het porthuis Vasconcellos met de metro weer naar de haven en de beentjes omhoog. Cees en Ann willen “het logboek bijwerken”, maar volgens ons was dat al gebeurd. Er werd dus niet getukt.

DSC_0335.jpgDSC05230.JPGDSC_0246.jpgDSC_0269.jpgDSC_0270.jpgDSC_0289.jpgDSC_0294.jpgDSC_0318.jpgDSC_0323.jpgDSC05282.JPGDSC05286.JPGDSC_0347.jpg

Baiona (Spanje) Viana do Castelo (Portugal)

Woensdag 25 augustus 2010 naar de laatste haven van Spanje gevaren. Als we terug komen van een wandeling in Baiona blijkt een oplettende Engelsman onze lijn aan een andere kikker vastgebonden te hebben. De kikker was van de steiger af getrokken. De volgende morgen zien we dat het bij twee andere lijnen van onze boot weer is gebeurd. Lekker handig. Als je niet uit kijkt ligt je boot zo ergens te dobberen in de haven. Het wordt een onrustig nachtje want tot vier uur in de morgen is er harde tot zeer hard muziek te horen van een muziek festival. De tocht van Baiona naar Viana do Castelo is voor Guido en Hanny een echte vuurdoop. Gelukkig stond de puts binnen handbereik Er was weinig wind maar er waren wel erg hoge golven op de oceaan. Het Spaanse vlaggetje en de ria’s omgeruild voor het Portugese gastenvlaggetje en de vlakke kustlijn met weer veel krabben/kreeften vangers onderweg. Dus goed uitkijken naar vlaggetjes. In Viana do Castelo nemen we vanaf het centrum het kabel treintje omhoog naar Monte de Santa Luza om daar te genieten van een prachtig uitzicht en de basiliek geënt op de Sacré Coeur van Parijs. In deze haven klim je niet de boot op via de steiger maar via het anker. En voor de thuisblijvers. Het is hier een één uur vroeger als in Nederland.

DSC_0199.jpgDSC_0125.jpgDSC_0149.jpgDSC_0156.jpgDSC_0164.jpgDSC_0182.jpgDSC_0187.jpgDSC_0202.jpgDSC_0216.jpg

Vigo en nog een keer Islas Cíes

Euh ja, wat zullen we zeggen over Vigo. We zijn de laatste maanden wel erg verwend maar in de haven van Davila Sport Vigo stonden geen haven boy’s klaar om ons op te vangen zoals we gelezen hebben op andere website. Zijn er wel mooie douches maar is het water koud en zijn er ook geen wasmachines om te wassen. We liggen in een industrie gebied dus ver van winkels e.d. Hè toch handig die fietsjes aan boord. Omdat Guido en Hanny invliegen op Vigo verplaatsen we onze boot naar de haven meer in de stad. Maar het is net apies kijken op de plek waar we liggen. Wij zijn de apen en achter een hek flaneren Spanjaarden. Geeft niks zegt Cees zolang ze niet met bananen gaan gooien vind ik het best,. maar ik voel me wel erg bekeken. Maandag 23 augustus als we Guido en Hanny ophalen van het vliegveld motregent het de hele dag. Als we dinsdag een rondtour maken met een toeristische dubbeldekker staat er een motor in de weg en staan we zeker twintig minuten stil. Maar na regen komt zonneschijn en op dinsdag einde van de middag zeilen we met stralend weer nog een keer naar het eiland Islas Cíes. Als je toevallig in deze streek terecht komt is dit eiland een echte aanrader. Met z’n vieren een prachtige wandeling gemaakt. Guido en Hanny hebben twee avonden uitmuntend voor ons gekookt met ingrediënten van een lokale overdekte markt.

IMG_1110.jpgDSC_1204.jpgDSC_0005.jpgDSC_0034.jpgDSC_0052.jpgDSC_0061.jpgDSC_0090.jpgDSC_0098.jpgDSC_0102.jpgDSC_0107.jpgDSC05120.JPGDSC05123.JPG

Ankeren bij Islas Cíes

Als we op dinsdag 17 augustus 2010 vlak bij het eiland Islas Cíes varen horen we verschillende Nederlandse schepen elkaar oproepen via de marifoon. Die moeten dus in de buurt zijn. Als we het anker laten vallen aan Praia das Rodas, zien we vier Nederlandse vlaggen wapperen van de Wizard, Moonrise, Seaquest en de Seamotions. Dit zijn vertrekkers die hun kinderen meenemen in de leeftijd van 2 tot 13 jaar. De volgende dag komt ook de Happy Bird daar nog bij. Als we met elkaar kennis maken, tijdens de strandborrel, herkent Paula van de Moonrise me; we zijn nota bene collega’s bij hetzelfde schoolbestuur, waar 7 verschillende scholen onder vallen. Dat is toevallig. Twee hele mooi wandelingen gemaakt op dit,  “bounty” gevoel, eiland. Één in de mist waardoor het uitzicht nihil was en één met een stralend blauwe lucht. Dit eiland is een vogelreservaat. ’s Avonds hebben we les 2 gehad met tips en trucs bij het klaverjassen van Yvonne en Roderick van de Happy Bird. Wederom erg gezellig.

DSC_1116.jpgDSC_1120.jpgP1050811.JPGDSC_1059.jpgDSC_1069.jpgDSC_1105.jpgDSC_1151.jpgDSC_1149.jpgDSCF0041.JPGDSC_1112.jpgDSC_1160.jpgP1050767.JPG

Highslide for Wordpress Plugin