Dutch Osprey op de kant. Wij sightseeing Noordwest Griekenland

Van de Vlihobaai zeilen we terug naar Preveza. Eerst voor anker en daarna aan de kade, waar weer een aantal Nederlandse zeilers liggen. We zijn tussendoor druk de boot winterklaar te maken. Maandag klokslag 10.00 uur gaat onze Dutch Osprey uit het water bij Ionion Marine Yacht Services. Er zijn 3 havens naast elkaar waar onwijs veel boten op de kant staan. Overal waar je kijkt zie je masten en nog eens masten.

Voor de komende dagen hebben we een autootje gehuurd. Het is regenachtig als we dinsdagochtend 11 oktober 2022 vertrekken, jammer dan. Op naar het indrukwekkende Zálongo monument in de bergen van Epirus. Gemaakt voor de 63 vrouwen die dansend met hun kinderen van de rots sprongen, om in 1803 niet gevangen genomen te worden door het Turkse leger van Ali Pacha. Wat een enorme klim, ruim 400 uit de rotsen gehouwen treden omhoog. Het zeer grote beeldhouwwerk stelt zes abstracte vrouwelijke silhouetten voor die elkaars handen vasthouden..

Niet ver hiervandaan liggen de historische ruïnes van de hoofdstad Kassopi, uit de 4e eeuw voor Christus op een hooggelegen plateau. Omringd door hoge rotsen en de Ionische Zee. Fijn dat er af en toe bordjes staan met wat uitleg. Anders moet je wel heel veel fantasie en inbeeldings vermogen hebben om zo’n hoop stenen tot leven te brengen. In deze omgeving loopt ook een grote kudde geiten rond. Gatsie, het is nog een hele toer om al die geitenkeutels te ontwijken.

Je ziet dat Griekenland, wat het toerisme betreft, weer aan het begin staat van haar winterslaap. Heel wat restaurantjes zijn al gesloten en onderweg is het erg rustig. Misschien komt dat ook wel door de stortbui die we onderweg over ons heen krijgen. Jeetje wat stroomt er veel water ook over de weg naar beneden, gewoon eng. En dan, net als we Parga binnen rijden, komt het sunnetje weer tevoorschijn. Aan het einde van de baai via steeds smaller wordende straatjes omhoog zien we ons hotel. Gaan we hier slapen? Yep, vlak naast het Venetiaanse fort, wat een mooi plekje. De baai ziet er helemaal idyllisch uit. We boffen maar weer.