Dodoni, Vikoskloof, Perama grotten en nog meer oudheid

We rijden vanaf Parga door veel tunnels richting de Vikos kloof. We zien een bordje Dodoni staan. Ooit het spiritueel centrum van Noordwest Griekenland en orakel van Zeus. Op het archeologische terrein springt het amfitheater er het meest uit. We rijden het Zagori gebied binnen, met daarin de Vikoskloof. Je vindt hier indrukwekkende bergen, diepe kloven, steile kalkstenen rotswanden, lieflijke dorpjes en een wonderschone ruige natuur. Zien we dat nou goed, er lopen gewoon loslopende koeien op de weg. En we komen veel schapen/geiten hoeders met hun kudde tegen.

Op naar het dorpje Monodendri. Huizen gemaakt van natuursteen en geplaveide daken zodat ze mooi opgaan in het geheel. Een uitzichtpunt bij het ieniemienie klooster(tje) Agia Pareskevi. Wat spectaculair. Jammer dat we toch niet zo mooi als in het echt deze kloof op de kiek kunnen krijgen. En ja dan is het nog een hele toer om ons hotelletje te vinden in het mooie pittoreske bergdorpje Tsepelove.  Af en toe is er geen bereik en geeft Google Maps  een verkeerde route. Hellep we rijden door wel heel smalle straatjes wat dus niet de bedoeling is. Gelukkig hebben we een kleine huurauto.  Binnen lijkt het wel of we in Oostenrijk zijn beland.

De volgende dag starten we met een heerlijk ontbijt. De stenen boogbruggen van Zagori zijn zo bijzonder. Zeker in deze groene bergachtige omgeving. Het lijkt wel of je door een levensecht schilderij loopt. Onder de brug is nu geen druppel water te bekennen. Vandaag zien we er eentje met 3 bogen, woh.

We rijden terug richting Ioannina om de grotten van Perama met een bezoek te vereren. Wat prachtig. Pas in 1940 ontdekt. Aan de buitenkant is niet te zien hoe ontzettend groot en sprookjesachtig het van binnen is. Als we bijna bij de boot zijn zien we vlak bij Preveza een hele grote oude muur: de ruïnes van Nicopolis. Nog meer “oude zooi” maar zeer indrukwekkend. Wat een leuke afsluiting van ons zeilseizoen. De laatste klussies aan boord. Morgen vliegen we naar Nederland.