Leuke ontmoetingen en de Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Hattem

Na Roermond is de volgende stop Venlo. We hebben de havenmeester gebeld of er nog plek is in de gemeentehaven. Ha ha als we aankomen zijn wij de enige. Hier ontmoeten we Loes en Ger. (ex-duo collega). Zij hebben een huis in Sevenum en komen onze boot bewonderen en wij hun pas verbouwde huis, gaaf hoor. Met z’n viertjes daarna gezellig uit eten. En dan komen we op ’t Leukermeer. Hoe leuk is dat. Hier gaan we voor anker en genieten van de eindelijk door het wolkendek tevoorschijn komende ondergaande zon.


IMG_4971.JPGIMG_4962.JPGIMG_4956.JPGIMG_4939.JPGIMG_4930.JPGIMG_4911.JPG

En dan komen we op de Waal. Zo dat is andere koek. Stroom tegen en het is druk druk druk met beroepsvaart. Dan via het Pannerdens kanaal naar de Gelderse IJssel. Dinsdag 3 oktober 2017 belanden we in Hanzestad Doesburg. Hanzesteden zijn lid van een Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsverband met kooplieden uit Duitse steden maar ook steden van de Lage Landen zoals België en Nederland. Het is gezellig druk. We stappen de Doesburgsche mosterd- en azijnfabriek binnen. Nog nooit van gehoord, ja… wel van Zaanse mosterd maar het blijkt echt een specialiteit te zijn want heel veel restaurants adverteren met zelfgemaakte mosterdsoep op hun uithangborden, maar die maak ik ’s avonds zelf naar Doesburgs recept. Daarna nog even naar het Lalique museum. Lalique is de da Vinci van de glaskunst en Jan Toorop (kunstenaar uit de periode 1880-1910) bekend van o.a. het affiche van de Delftse slaolie.


IMG_5052.JPGIMG_5048.JPGIMG_5045.JPGIMG_5039.JPGIMG_4994.JPGIMG_4993.JPG

In de Hanzestad Zutphen bezoeken we in het pianomuseum en worden getrakteerd op pianospel van de pianostemmer aldaar. En dan komen Martie en Tiny even langs voor koffie. Erg leuk want we hebben ze al zeker 15 jaar niet gezien. Vandaag is er code geel en oranje afgegeven maar rond het middaguur klaart het iets op. Op naar Hanzestad Hattem. Elke Hanzestad heeft weer zijn eigen authentieke sfeer en charme, leuk hoor. En wie ligt hier schuin tegenover ons in de haven de Namasté. Alleen deze is 20 meter lang en van Co en Reiny. Hun vorige boot is nu de onze. Echt supervet om zo’n boot vanbinnen te bekijken.


IMG_5184.JPGIMG_5165.JPGIMG_5100.JPGIMG_5097.JPGIMG_5074.JPGIMG_5064.JPG