Paradijselijke ankerbaai Masua en Carlo Forte

Het is vanaf onze ankerplek nog zo’n  47 mijl om naar de volgende te varen. Het wordt dinsdag 5 september 2023 een heerlijke zeildag. Tussen de kust van Sardinië en de suikerbroodberg varen we deze fantastische ankerplek (Masua) binnen. Helder blauw water, je kijkt zo naar de bodem. Niet een beschut plekkie maar gelukkig weinig last van swell. We kijken uit op de onwijs hoge rots in het water genaamd “Pan du zucchero”. Met Remco en Lia hebben we in deze baai 2 mini schoolreisjes. We maken met onze dinghy een toertje naar de suikerbroodberg en varen door een opening van deze rots. Het is immers diep genoeg door Cees himself gecontroleerd (duik in het water aldaar). Verder verkennen we een stukje kust met prachtige rotspartijen en varen Grotto Azura in.

De volgende dag schoolreisje nr, 2. Met Lia en Remco’s bijbootje op naar het strand. Trekken haar op het droge en lopen via een soort van zandpad met leuk uitzicht over de baai naar Porto Flavia. Hier krijgen we een rondleiding door een Engels sprekende gids op Italiaanse snelheid. Porto Flavia is aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd om het vervoer van lood- en zinkerts sneller te laten verlopen. Voorheen werd alles met manden naar schepen gedragen. Na de voltooiing van Porto Flavia werd de erts via treinen in uitgegraven silo’s gestort en vervolgens via lopende banden naar een voor anker liggend schip getransporteerd. Het geheel van tunnels en silo’s is in de rotsen uitgegraven. Fijn dat we de 1e rondleiding van die dag hebben want er staan heel wat toeristen te wachten op een volgende. Hoogste tijd om in de Warung beachclub een overheerlijk gevulde croissant te nuttigen met een lekker koud drankje en van die heerlijke chillmuziek.

En nu liggen we in de haven van Carlo Forte op Isola di San Pietro. Een eilandje ten zuidwesten van Sardinië. Voor ons een bekend plekkie. We worden de 1ste avond getrakteerd op een muzikaal optreden van een plaatselijke orkest met koor. Zowel klassiek als modern zit er in hun repertoire. Op  10 september 2023 onze 41ste trouwdag maken we een uitgebreide wandeling om het meer Le Saline di Carloforte. Een soort van moeras/zoutpannen gebied. Hier moeten flamigo’s rondhuppelen. En jawel hoor, helemaal aan’t eind zien we ze. Je moet wel een vergrootglas bij je hebben maar toch. We hebben ze gezien, 3 in totaal.