Wein, Weib und Gesang, und wo sind die Männer

Rond 20.45 uur rijden Lia en Remco op woensdag 19 september Saarburg binnen. Wat een toeval dat we daar nu net liggen. Tijd voor een Dutch coffee en het is niet eens vrijdagavond. Iets nieuws door hen meegenomen. Het wordt een vergelijkend waren onderzoek: Irish Coffee met Jameson en Dutch coffee met Ketel 1 gerijpte jenever Matuur. Echt afzien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Via Schweich belanden we in Neumagen-Dhron. De oudste wijnstad van Duitsland. Onderweg beheersen de wijngaarden het landschap langs de vaak steile hellingen aan de Moezel. Daardoor kunnen er bijna geen machines worden gebruikt dus veel handarbeid.

 

 

 

 

Cees heeft zijn huiswerk goed gedaan want er is een Wein Strassenfest. Dat willen we natuurlijk meemaken. Je koopt een wijnglas en overal staan van die drink en eettentjes. We krijgen ook uitleg over die Duitse voornamelijk witte wijn. We horen over Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trocken auslese, en Eiswine. We drinken o.a. een Rivaner, een Riesling Feinherb halb trocken en een Riesling Kabinett. Best binnen te houden. De inwendige mens wordt niet vergeten.  Iets van Schoales mit apfelmus. Schwenkbraten mit kartoffeln/ brötchen.

 

 

 

 

Er lopen wijn koninginnen rond van verschillende dorpen in mooie lange jurken. We zien mensen in Romeinse kledij. Al in de Romeinse tijd is hier het eerste wijnschip gesignaleerd en in onze tijd opgegraven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat later op de avond speelt een orkest bekende nummers die we uit volle borst mee galmen. Nou ja….  we vermaken ons opperbest. De dag erna belanden we in Bernkastel met een hoog Valkenburg gehalte. Wel gaaf al die mooie vakwerkhuizen en van die ’Harry Potter’ achtige optrekjes.