Het niet voorziene keerpunt in de route

Via Monthermé belanden we in Charleville-Mézières. Omdat het stadscentrum van Charleville in één keer is ontworpen, vormt het Place Ducale een mooi geheel. Hier zien we behalve het stadhuis, ook een oude draaimolen en terrasjes onder de arcadegalerij die het plein omringt. Alle gebouwen rond het plein zijn gebouwd in geel zandsteen. De daken zijn met leisteen bedekt. Het doet ons een beetje denken aan het grote plein van la Coruna in Spanje.


IMG_3832.JPGIMG_3809.JPGIMG_3768.JPG

En dan op vrijdagavond 1 september 2017, na vier een half uur rijden, zijn Leon en Nynke er. Best een aardig stukje tuffen voor een weekendje weg. Het worden hele gezellige zonnige dagen met zelfgemaakte tapas, slenteren door de stad, gezelschapsspelletjes spelen, bijkletsen, fietsen langs de Maas, en heerlijk lunchen in een restaurant waar alleen Charlevillers komen. Soms is het nog best een puzzel om te begrijpen wat er op zo’n menu kaart staat. Maar gelukkig is er google translate. “Truite” = “forel”. Ach, dat wisten we nog wel van onze Franse les van de middelbare school. Maar het lijkt of we iets anders op ons bordje krijgen voorgeschoteld. De ober blijft volhouden dat deze vis toch echt een forelsoort is, ach het is in ieder geval goed binnen te houden.


IMG_3955.JPGIMG_3949.JPGIMG_3918.JPGIMG_3891.JPGIMG_3873.JPGIMG_3859.JPGIMG_3844.JPGIMG_3837.JPGIMG_2265.JPG

Door de droogte in Frankrijk van de afgelopen maanden, is het waterpeil in de Maas veel te laag. Wat doen die Fransen nu: Ze sluiten gewoon de Maas af. Nu was dit een onderdeel van onze planning: Rondje Moezel. Dat gaat dus niet door, ook alternatieven zijn niet makkelijk begaanbaar. Dus keren we bij Sedan om en gaan via België weer terug naar Nederland. Het haventje van Sedan is eigenlijk al gesloten dus genoeg plek. We bezoeken Chateau Fort de Sedan. Naar zeggen het grootste kasteel van Europa, dat dateert uit de middeleeuwen. Tjonge als we de binnenplaats van het kasteel binnenlopen staan hier zomaar een veertigtal oude- en nieuwe Rolls Royce’s en Bentley ’s, afkomstig uit Engeland. Zelfs het interieur van de auto’s is een kijkje waard, gaaf hoor.


IMG_4036.JPGIMG_4008.JPGIMG_3987.JPGIMG_2285.JPGIMG_3978.JPGIMG_3964.JPG