Rondreis door Marokko 3 (Marrakech, Essaouira)

Marrakech ligt op een vlakte tussen het Atlasgebergte en de Sahara. De roze kleurige Koutoubia moskee met zijn vierkante minaret (bijna alle minaretten in Marokko zijn vierkant) is het hoogste gebouw van de stad. We bezoeken de Saädische graven. Het complex bevat 2 mausolea die door een met bloemen beplante tuin worden omgeven. Vrijdag 18 september 2015 rijden we naar de kustplaat Essaouira.

DSC_0527.JPGDSC_0515.JPGDSC_0480.JPGDSC_0400.JPGDSC_0370.JPGDSC_0806.JPG

Onderweg ernaartoe bezoeken we een vrouwencoöperatie die Argania olie maakt uit de pitten die afkomstig zijn van de Argania Spinoza boom. Olie voor cosmetisch doeleinde en voor in de keuken. Geiten eten, al klimmend, de blaadjes en de vruchten van deze boom, maar dat vinden de telers weer niet fijn. Voor toeristen hebben ze een heleboel geiten in zo’n boom bij elkaar gezet. Of ze blij zijn om als fotomodel te fungeren wordt ze niet gevraagd. In de haven van Essaouira is er heel wat bedrijvigheid en we slenteren door de medina met veel galeries, houtbewerking, en de vele kleding-, sieraden-, tapijten- en souvenirwinkeltjes.

DSC_0675 (2).JPGDSC_0651.JPGDSC_0640.JPGDSC_0627.JPGDSC_0609.JPGDSC_0595.JPG

Zondag rijden we weer terug naar Marrakech en gaan per taxi (kost echt niks vooral de petit taxi) naar het centrale plein Jemaa el-Fna. Hier vechten straatverkopers, slangenbezweerders, optredende apen, hennavrouwen en restaurants om aandacht. Maar er hangt een hele andere sfeer dan we tot nu toe gewend zijn, agressief, opdringerig echt niet relaxed. Dus zijn we hoppa snel met een koetsje weer terug. En dan komt na 12 dagen kijken, ruiken en proeven een einde aan onze indrukwekkende rondreis.

DSC_0720 (2).JPGDSC_0696 (2).JPGDSC_0676 (2).JPG

Wat een land waar je op sommige plekken zeker 100 jaar terug gaat in de tijd. Vrouwen die hun was doen in een rivier, de vele ezels die worden gebruikt als last dier. Nomadententen te zien op verlaten vlakten, biddende mensen in de brandende zon, het ploegen van het land met paard waar de boer zelf achterloopt. Een land met hete zomers en op sommige plekken koude winters waar zelfs geskied kan worden. Analfabetisme wat ze proberen terug te dringen en de familiewet die gelijkheid van man en vrouw binnen het huwelijk vaststelt. Jammer in de praktijk zie je het vaak anders. We nemen afscheid van de ‘Fox groep’ en Marian onze gepassioneerde reisleidster en vertrekken maandag 21 september samen met Brigitte en Rob weer naar Rabat (Salé). We reizen 1e klas voor de prijs van 360 dirham= 36 euro (2 personen). Vijf uur later stappen we rond 16.00 uur op de Beau. Het  plan is om woensdag 23 september 2015 te vertrekken naar de Canarische eilanden zo’n 5 dagen en nachten varen.

DSC_0725 (2).JPGDSC_0670 (2).JPGDSC_0656.JPGDSC_0644 (2).JPGIMG_0734.JPGDSC_0730 (2).JPGDSC_0223.JPGDSC_0218.JPGDSC_1027.JPG

Reacties

 1. Cees schreef:

  Mooie foto’s Ann.

 2. Anoniem schreef:

  Heerlijk om te lezen hoe Julie ervaringen zijn ! Goede vaart naar de canarische eilanden !!! 😉

 3. Ingrid de Kort schreef:

  Hoi Anneke en Cees,
  Wat een prachtige reis en wat een mooie foto’s. Leuk om mee te ‘reizen’. Goede reis naar de Canarische eilanden! Groeten van Ingrid

 4. Marjan schreef:

  Mooi dat jullie zo’n geweldige reis gemaakt hebben. Het is inderdaad een bijzonder land. Goede vaart naar de kanaries!

 5. CeesKoevoets schreef:

  He, jammer dat het erop zit. Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt.
  We zijn een paar dagen te laat, maar wij wensen jullie een behouden vaart naar de Canarische eilanden.
  Groetjes Cees en Marijke

 6. Marga T. schreef:

  Lieve luitjes,

  Aan ma net de fotoserie van Marokko laten zien. Eén feest der herkenning.
  Ze heeft ervan genoten.
  Straks eet ze bij ons, een lekkere Hollandse winterstamppot met stoofpeertjes (van het landje van Rutger) in wijngelei.Een goede vaart gewenst.

  Groeten van Ma en Marga

  • Anneke schreef:

   Ha Marga, Peter, Ma en familie.

   Lachen Cees heeft alle foto’s destijds gemaakt door Pa aan Marian onze reisleidster laten ze. Ze kon aan de hand van de foto’s die op Cees zijn tablet staan precies vertellen waar ze toen zijn geweest. Leuk hè

 7. ada schreef:

  Zo, zijn jullie al een beetje afgekickt van de groep? Wel heel anders zo met tweetjes op jullie boot. Wij zijn beiden ziek thuis gekomen,Jos heeft antibiotica, met mij gaat het weer de goede kant op. Hoop dat jullie in goede gezondheid de oversteek kunnen maken.
  We wensen jullie een behouden vaart!
  Jos en Ada

  • Anneke schreef:

   ha Ada, wat leuk zeg een berichtje op onze website. Vandaag voor het eerst geen last meer van onze buik. Morgen is het plan om naar een ander plekje op Lanzarote te gaan. Gr van Cees en Anneke ook aan Jos

Laat een reactie achter

Highslide for Wordpress Plugin