Een nieuw werelddeel

Het is een komen en gaan van boten in het waddengebied van Culatra. Ann ziet steeds meer Nederlandse vlaggen wapperen. Het is heel gezellig met de bemanning van de Maraq, de Juanita en de Aurora. Joepie we gaan vertrekken, het is zondag 6 september 2015. Bij het ankerop gaan trekt Cees een hele moestuin sla, vislijnen en touw mee omhoog. Met het duikers mes snijdt Cees alles los van de ankerketting. Bijna heel de overtocht van 180Nm hebben we zeilzetting melkmeisje. En dan vaart de Beau, het is nacht, in een enorm veld van duizenden knipperende rode, groene en witte lichtjes die de ligging van Marokkaanse visnetten weergeven. Zeker 25 mijl uit de kust zijn vissers bezig. Pfff, pas anderhalf uur later zijn we uit het gebied met de vissers en lampjes. Gelukkig geen net in de schroef. Ik heb van dit alles niets meegekregen want ik sliep als een roosje.

DSC_0295.JPGDSC_0293.JPGDSC_0290.JPG

De monding van de rivier de Bourekrek die toegang geeft tot de haven van Salé bij Rabat, kun je alleen binnen varen bij hoogwater. Twee uiterst vriendelijke Marokkaanse haven medewerkers assisteren ons hierbij. We varen langs de Oudaïacasba van Rabat naar de meldsteiger van de haven Salé. Het wachten is op de haven politie en de douane met een snuffelhond die de boot komen inspecteren. Maar even later zien we een elegante jonge dame met hakken vergezeld van 3 heren de boot op komen, dus geen hond ja dat is andere koek. Het Arabisch beheersen wij niet en jammer genoeg spreken we ook maar un petit peu Frans. Er worden heel wat papieren ingevuld, er wordt wat gekeken in laden en kastjes en onder het bed en that’s it, we zijn ingeklaard echt een fluitje van een cent.

DSC_0309.JPGDSC_0306.JPGDSC_0298.JPG

En weer wat later liggen we in een schone, mooie en prima beveiligde Marina. We zetten voet op Afrikaanse bodem. Even later hoort Ann een plons. Cees trekt aan een landvast, maar de knoop schiet los en hij valt achterover in het water. Eén van de marinero’s moet nog maar eens op knopencursus. Het kost nog de nodige inspanning om hem uit het water te trekken. Het plan is om hier naar de koningssteden Fès en Meknes te gaan. Met een gids die ons ook door het chaotische verkeer loodst. Maar het loopt anders. We maken kennis met de bemanning van de Twixx Brigitte en Rob. Zij wachten op bevestiging voor een rondreis door Marokko van 12 dagen met reisorganisatie Fox uit Nederland. Oh dat klinkt wel heel aanlokkelijk. Vertrek donderdag 10 september. Dat is kort dag maar wie niet waagt die niet wint. En nu vertrekken we over een paar uurtjes samen met Rob en Brigitte met de trein naar Casablanca waar voor ons de rondreis gaat beginnen echt super.

FullSizeRender.jpgDSC_0314.JPGDSC_0310.JPG