Bonifacio (Corsica)  La Maddalena eilanden bij Sardinië

Woensdag 16 augustus 2023 zeilen we naar Bonifacio. De meest zuidelijke gelegen stad van Corsica. Gebouwd hoog boven op een witte kalkstenen rots 80 meter boven de zee. Je vaart langs hoge rotspartijen de haven binnen. Het is een drukte van jewelste. Doordat de loodrechte rotswanden uit het zachte krijtgesteente bestaat, heeft de zee merkwaardige uithollingen in de wanden gesleten. Bijzonder hoor.

We zeilen verder naar de Maddalena eilanden. Ja volgens sommigen moet je er geweest zijn. We verwisselen het Franse gastenvlaggetje weer voor het Italiaanse. De Maddalena-archipel bestaat uit de eilanden groep ten noorden van Sardinië. 7 grote en 20 kleine eilanden. We gaan eerst ten anker bij het eiland Spargi vlak bij een onwijs grote rots in azuurblauw water. Overdag een drukte van je welste met allemaal RIB’s die blijkbaar in de mode zijn zonder zon bescherming. Lekker “braden” in de zon: bruin, bruiner, bruinst. Maar ’s avonds keert de rust weder. We zien in de verte op het strand zelfs een wild zwijntje met een biggetje rondhuppelen. Da’s bijzonder.

We hebben voor 2 dagen gereserveerd in de haven van Maddalena stad. Koninklijke bedragen maar geen vorstelijk plekkie. Ach je kan niet alles hebben. De boot wordt weer eens vertroeteld met zoet water. Oja we zijn weer in Italië en daar gelden strenge regels wat betreft afvalscheiding: wee je gebeente als je zomaar je afval weggoot. Nee er zit een speciale gast die alles controleert. Er zijn ’s avonds heel wat mensen op de been. Echt de ‘place to be’ zo blijkt. Wat is het toch heerlijk om buiten te kunnen eten. Dit doen we voortreffelijk bij La Maison. Geen Italiaanse naam maar de kok kan er wat van. Super mooi opgediend, want ja het oog wil ook wat. Als we daarna nog wat door het stadje slenteren is er een optreden van één of ander Italiaanse gast. Wat een gezellig sfeertje.

De volgende dag nemen we de bus naar I Due Mari= 2 zeeën met bijbehorende strandjes. Niet dat we zulke strand/zon aanbidders zijn maar we zitten lekker koel in de bus en hebben gelijk een soort van sightseeing toertje over een deel van het eiland Maddalena en het eiland Caprera. Verbonden met een 600 meter lange dam. We zien helder aquablauw water, verborgen baaien met wit zand en schitterende rots partijen. Het wordt ook wel de “Caraiben”of de “Maladiven” van Europa genoemd. We zijn het er over eens, dit is een bijzondere plek. Maar zeker ook overgewaardeerd. En dan ineens tegen de avond liggen we temidden van een aantal motor boten, van het grotere soort zeg maar en uiteraard met personeel. Hi hi ze gunnen ons geen blik waardig maar we kijken onze ogen uit. Cees gaat van schrik een sigaar roken om er een beetje bij te horen met…..  jawel een Irish Coffee.