Ajaccio, mistral en bilge-alarm

Ajaccio de hoofdstad van Corsica ligt aan de westkust. De Franse keizer Napoleon (in 1769) is hier geboren. Napoleon kwam uit een groot nest met 4 broers en 3 zussen. Als 9 jarig jochie ging hij al naar de militaire academie in Brienne, Frankrijk. Veranderde op 26 jarige leeftijd zijn naam in het meer Frans klinkende Bonaparte, voorheen Buonaparte. Er kon gerust gesproken worden van een familie bedrijf. In zijn glorie dagen benoemde Napoleon n.l. zijn broers en zussen op verschillende hoge posities. Zo werd Lodewijk Napoleon in 1806 als koning van het Koninkrijk Holland aangesteld.

We bekijken zijn geboortehuis en de citadel van Ajaccio en slenteren lekker wat rond. Er zijn hier vlak bij ons van die grote cruiseschepen afgemeerd. We liggen trouwens in de haven aan een vingerpiertje. Dat zie je hier niet vaak. Ja we schuilen hier voor de mistral die woensdag zou komen, niet dus. Jammer dat de wind zich niet aan zijn oorspronkelijk plan houdt. Nu liggen we voor “Jan met de korte achternaam ” in de haven, maar ….. we kunnen nu wel leuke dingen doen. Ook vrijdag niet, pas zondag 6 augustus gaat tie van acquit die mistral. Er is geen plekkie voor ons in de haven dus zoeken we ons heil weer aan de veilige kant van het eiland n.l. de zuid/oostkant van Corsica in de middle of nowere. De mistral is een noordwestelijke harde wind die vanaf het Rhone dal koude en droge lucht naar Corsica brengt. Op dit moment is best wel iets koeler hier, heerlijk.

En dan gaat ons bilge-alarm. In de slang van de boiler blijkt een ieniemienie gaatje te zitten en die sproeit nu als een douche de motorruimte kletsnat. Klus-time. Het is nog een heel gedoe om je via de stuurboord bakskist in de machine ruimte te wurmen. Ik mag als zijn assistente de nodige gereedschappen aangeven. Wel fijn dat Cees precies weet waar alles ligt want booties zijn bewaarders en hebben dat ding nog wel ergens liggen. We hebben allerlei slangen in de aanbieding maar deze nu net weer niet. Dus verkort Cees de warmwaterslang. Die komt weer op ons verlanglijstje te staan. Hellep de 230 volt omvormer van de generator is ook nat geworden en heeft maar een IP30 beveiliging. Dus niet bestand tegen water. Gedemonteerd, omhoog gehesen en nagekeken. Er is wel wat water in gekomen maar gelukkig niet op de elektronica. Al met al houdt het ons lekker van de straat.