De Moezel, Toul, kids en Nancy

Vlak langs het Canal des Vosges bij Cal de Bussang ontspringt de Moezel op 735 m hoogte in de Vogezen en mondt na 544 km in de Rijn, dus nog wat kilometertjes te gaan. Eerst een ondiep riviertje en nog niet bevaarbaar, maar bij Toul wel. Bij sommigen sluizen staan fruitbomen dus plukken we snel snel voordat de sluis naar beneden gaat wat fruit. Appels, pruimen en van die kleine mirabellen, mejammie.

 

 

 

 

Het plan is om Leon en Nynke in Nancy te gaan ontmoeten maar het toegangskanaal naar Nancy is afgesloten dus gaan we dat niet meer halen, het wordt Toul. Daar liggen we bij een graansilo, geen top plek, maar wel om je auto zo naast de boot te parkeren, handig toch. Vrijdagavond 17 augustus precies rond etenstijd zijn ze er, jippie. De dag daarna snel nog even een quick sightseeing Toul en dan hoppa via het dal waar de Moezel stroomt op naar Liverdun. In de buurt veel recreatie mogelijkheden. De auto wordt door Leon en Nynke met de vouwfietsen opgehaald en wederom een jeu de boules battle, wie o wie gaat afwassen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een kleine omweg via canal Marne et Rhine naar Nancy, een toppertje zo blijkt. Woh, Place Stanislas, naar zeggen het fraaiste plein van Europa, is een echte eye-catcher, geen wonder dat tie tot het Unesco Werelderfgoed behoort. Een zonnige dag een schitterende stad een heerlijke lunch en kids om je heen. Met goede tips van Jan-Jaap van office de tourisme, en Leon als onze reisleider. ’s Avonds nog een half uur durende muziek en light-show op place Stanislas, in één woord fantastisch, onze dag kan niet meer stuk.