Een processie in Korfoe-stad

Sjonge we lijken wel een veerdienst. We zijn binnen een week al 3 keer heen en weer gezeild  van de Komeno bay naar Kerkira (Korfoe-stad) en terug. Donderdag 7 en zondag 10 augustus een heerlijk loungedagje bij het Paradison Commenobay zwembad. Het is nog best even een gedoe om daar aan wal te komen omdat er geen aanleg mogelijkheden zijn voor je bijbootje. Temeer omdat je die goed wil achterlaten in het hobbelige water veroorzaakt door de speedboten die hier rondsjezen. Je wil immers geen schade aan je bijbootje door de omliggende rotsen.

DSC_0060.JPG100_5669.jpgDSC_0074.JPGDSC_0084.JPGDSC_0101.JPGDSC_0135.JPG

Maandag 11 augustus 2014 moet het een hele happening worden rondom een processie van de eilandheilige in Korfoe-stad die door de straten wordt gedragen. Dat willen we uiteraard mee maken, dus zitten we rond 8.15 al pontificaal klaar op een muurtje om dit alles te gaan aanschouwen. Er zijn op dit tijdstip al heel wat politie, eilandbewoners en toeristen op de been, en dat worden er nog veel meer. Altijd leuk om “mensen” te kijken. Pas anderhalf uur later horen we muziek. Eerst zien we verschillende fanfarekorpsen voorbij komen. Pfff zo te zien hebben ze het aardig warm in hun uniform. Daartussen lopen mannen met vaandels met een religieus tafereel erop. Sjonge nog een heel gesjouw.

100_5702.jpgDSC_0213.JPGDSC_0217.JPGDSC_0245.JPGDSC_0254.JPGDSC_0260.JPG

Dan stopt iedereen en is er een soort van toespraak waarbij mensen en geestelijken knielen. De processie wordt vervolgd met heel veel geestelijken waarvan een aantal kruiden in hun hand hebben en dat uitdelen of laten aanraken. De betekenis hiervan is ons onduidelijk. De kruiden ruiken naar basilicum en thijm. En dan zien we onder een soort van stoffen afdak, gedragen door matrozen, een zeer mooi gedecoreerd goudkleurige koker (schrijn) met raampjes waar de overblijfselen van de eilandheilige in zitten. Eh ja ik had het me iets anders voorgesteld. Een serveester had het over een glazen kist met een mummie erin, dus Ann denkt gelijk aan Sneeuwitje in haar glazen kistje maar dit is het. Even later zijn alle terrassen overvol. En nu liggen we weer een baaitje verder in de Kalámi baai te luieren. De temperaturen zijn er ook naar. Binnen is het 32 graden en buiten bij geen wind nog veel warmer.

DSC_0277.JPGDSC_0280.JPGDSC_0287.JPGDSC_0288.JPGDSC_0298.JPGDSC_0318.JPG