Het eiland Elba

Na twee heerlijke lange zeildagen belanden we woensdag 12 juli bij het eiland Elba. De eerste avond krabben we behoorlijk omdat het anker is omwonden met een dot Poseidon gras. Maar daarna liggen we zowel in het oostelijk- en later in het westelijk deel van de baai als een huis. Niet te druk met ankerraars en een mooi zicht over de stad Portoferraio. Wel behoorlijk wat ferry’s (sommigen steeds in een andere outfit) die af en aan varen maar daar heb je nagenoeg geen last van. Op één ferry zien we zelfs, als je goed kijkt de naam Koningin Beatrix staan, grappig toch. Een goede plek waar je je dinghy achter kunt laten, altijd handig. En een grote Coöp supermarkt in de buurt voor de nodige boodschappen.

Van links en rechts krijgen we appjes of het nog uit te houden is hier in Italië. Het moet code rood zijn= boven de 40 graden in deze contreien. Maar hier is’t rond de 30 graden. Uiteraard warm, maar met af en toe wat wind, doeken tegen de zon en regelmatig een duik in’t zeewater, is het vooralsnog goed te doen. Elba dankt een groot deel van haar bekendheid aan Napoleon Bonaparte die hier 10 maanden (1814-1815) in ballingschap op het eiland verbleef. Nee niet sobertjes want hij verbleef in villa Mulini met tuin uitkijkend over de zee. Een must-see als je hier bent op Elba. Maar binnen 300 dagen ontsnapt meneer en komt weer aan de macht in Frankrijk. In 1815 dus niet veel later wordt Napoleon bij de zoveelste veldslag nu bij Waterloo definitief verslagen en verbannen naar Sint Helena (een stukkie verder van de bewoonde wereld) waar hij in 1821 op 51 jarige leeftijd sterft.

Echt geen lieverdje deze man maar is wel een invloedrijke figuur geweest in de geschiedenis. Dankzij Napoleon rijden we bijna overal ter wereld rechts, gebruiken we het metriek stelsel, hebben we allemaal een achternaam en gaf de aanzet tot ‘blikvoer’. Ja hoe moest hij anders zo ver in Rusland zijn manschappen te eten geven. Daarna bezoeken we fort Falcone met spectaculair uitzicht over de zee, de oude haven en de historische stad. En dan krijgen we via Navily een appje van Ed en Nicolet van zeilboot Lyonesse dat ze in de haven van Elba liggen. Eh ja geen idee wie het zijn. Blijken ze ons al jaren te volgen via onze website. Nou eh een ontmoeting is zo geregeld. Dus met z’n viertjes uit eten, wat een gezellige avond.