Itéa en Delphi
Zaterdag 28 juli 2012 varen we verder. Nu naar Itéa. In de onafgemaakte haven meren we af aan de kademuur. Vanaf hier kunnen we makkelijk de bus pakken naar Delphi, zo’n half uurtje van Itéa. Op zondag 29 juli 2012 staan we extra vroeg op om de bus van 7.15 uur te nemen naar Delphi. Het is dan nog niet zo druk en we hebben minder last van de warmte.
Volgens de legende liet Zeus twee adelaars uitvliegen van de uiteinde van de wereld. Hun paden kruisten elkaar boven Delphi en daarmee werd vast gesteld dat Delphi het middelpunt van de aarde was. Delphi was in de klassieke oudheid één van de beroemdste cultus plekken van de god Apollo. We zien resten van schathuizen die geld en kunst bevatten van steden die dankbaar waren voor de ondervonden voorspoed na een gunstige voorspelling van het orakel. We lopen langs de tempel van Apollo en de rots van Sibille. We klimmen verder omhoog naar het theater met wel 5000 zitplaatsen en ten noorden hiervan ligt het stadion. Deze heeft een lengte van 2000 meter en is gedeeltelijk uit rotsen boven het heiligdom gebouwd. Hier vonden de vierjaarlijkse Pythische Spelen plaats. Dat waren wedstrijden in muziek, dichtkunst en later ook atlethiek. Vlak buiten dit gebied loopt een pad naar de Marmergroeve. Hier liggen de ruïnes van de Athene tempel en daarnaast de rond Tholos oorspronkelijk omringd door 20 zuilen. Dan is het tijd voor een stop op een terras. Mmmm we zitten niet echt relaxed door al die zwerfkatten en de vele wespen. Daarna brengen we een bezoek aan het museum met de goed bewaard gebleven resten en beelden van antiek Delphi. Erg indrukwekkend en zeker een aanrader.
Interessant allemaal. Weet je deze bijzonderheden van jezelf of verdiep je je vooraf in de omgeving waar je komt. Zoveel details! Leuk!
Ha Truus,
De informatie heb ik uit een capitool reisgids hoor. En wat je ter plekke erover leest.
gr. Anneke
Wauw.