Golf van Biskaje

Dinsdag 6 juli 2010 zijn we  na veel kijken op gripfiles (windvoorspellingen) dan toch echt vertrokken. Het weer ziet er allemaal goed uit. Voor het eerst drie dagen op zee. We vinden het heel spannend zo’n eerste keer. De tocht begint heeeeeel erg rustig met eigenlijk geen wind dus de motor aan. Ook ’s nachts. De lucht is helder en het lijkt net of er een sterrendeken over de boot heen ligt als je wacht loopt. Via de Wereldomroep hebben we naar het WK voetbal Nederland- Uruguay geluisterd. Weer eens wat anders dan televisie.  Deze tocht geen culinaire uitspattingen want je bent dan wel niet zeeziek, maar om nou een echte maaltijd voor te zetten is toch ietwat teveel gevraagd. En je voelt je niet echt topfit. Dus cup a soup, een magnetronmaaltijd, crackers, biscuit en thee en water. Daar blijft het eigenlijk wel bij. De 2e dag neemt de wind toe en zetten we de gennaker bij. Tegen de avond en de nacht komt de wind van achteren en wordt het dus een melkmeisje. Genua over bakboord en het grootzeil over stuurboord. Sommigen noemen het ook wel vlinderen. De Beau heeft het prima naar zijn zin met zo’n zes tot zeven knopen en soms acht.  Deze dagen veel dolfijnen gezien maar ik was jammer genoeg telkens te laat voor een foto. Het water ziet er trouwens aqua blauw uit. Donderdag ochtend worden de golven hoger en trekt de wind nog meer aan. We komen in een heftige onweersbui terecht. Niet echt een pretje zo midden op zee. Het is nu zo’n 30 knopen wind en niet echt fijn varen, want de deining komt uit het NW en de windgolven komen van het NO. Dat wordt hotsen klotsen. Het laatste stuk varen we op de motor. Uit gewoonte kijk ik altijd op de oliedrukmeters van de keerkoppeling en de motor. De druk van de keerkoppeling blijkt te zijn weggevallen. Nu is het zaak om op een heftig zeetje in de motorruimte het oliepeil weer aan te vullen. We zijn blij dat we rond de klok van half zeven de haven van la Coruña veilig en wel binnen lopen. Heerlijk hè Cees, die Fishermans friend. De grootste groep Nederlandse zeilboten zijn net vanochtend vertrokken, maar Hanneke en Nils van de Pélagie komen gelijk langs om kennis te maken. Daarna heerlijk onze kooi in, met een goed gevoel dat we dit toch maar weer hebben gefixed.

For the record: vertrek Brest 6 juli 2010 om 8u45, aankomst La Coruña 8 juli 2010 om 18u30, resulteert in 2 dagen en 10 uur varen over een afstand van 353 Nm, geeft een gemiddelde snelheid van 6,1 Kn. Jammer dat hiervan 38 uur op de motor waren, echter niet slecht, want we plannen altijd met 5 Kn.

DSC_0271.jpgDSC_0279.jpgDSC_0280.jpg

Reacties

 1. Marianne vd Lugt schreef:

  met toenemend respect, bewondering en soms wat jaloers, volgen we jullie tocht. Pfft lijkt me allemaal best spannend. Golvend, hotsen klotsen. Zo’n schip is dan maar klein, denk ik, op de grote zee.
  De foto’s zijn prachtig, de werkelijkheid vast nog mooier. We hopen dat jullie genieten van het onbekende dat jullie nog gaan ontdekken!
  Hartelijke groet,
  Marianne

  • Anneke schreef:

   Je bent inderdaad maar een heel klein scheepje op de Golf van Biskaje. Onderweg zie je praktisch geen ander schepen. Maar nu weer aan de wal en cultuur opsnuiven in la Coruña

 2. Hanny en Guido schreef:

  Cees en An, wat fijn dat jullie goed door de Golf zijn gekomen. Dacht vannacht aan jullie en dat er nu wel snel een berichtje op de site zou staan. Nu dus net gelezen. Wat een belevenissen. En wat kan je je nietig voelen onder zo’n grote sterren hemel. Leeft de wedstrijd van morgen ook zo in Spanje ? Wel bijzonder dat jullie tijdens dit historische moment in het land van onze tegenstander zijn. Ben benieuwd hoe jullie het gaan ervaren. Wie er ook wint jullie kunnen altijd de overwinning meevieren. Heel veel plezier in la Coruña, zie uit naar de foto impressie. (foto’s zijn fantastisch). Abrazo. Guido en Hanny

  • Cees en Anneke schreef:

   Olla,
   De wedstrijd leeft hier heel erg, zowel onder de circa 10 Nederlanders als onder Spanjaarden. Vanavond gaan op een plein naar een groot scherm voetbal kijken tussen allemaal Spanjaarden.

 3. Irma en Frank schreef:

  Hoi Ann en Cees,
  fijn dat jullie na zo,n heftig stuk op zee in La Coruña zijn.Weer vaste grond om te koken Ann!
  Maarre Cees je hoeft niet zo fanatiek met de Spaanse vlag te zwaaien hoor, of heb je vooruitziende blik? Zo ja,dan is het maar goed dat je in Spanje bent en niet in Nederland!
  Heeeeel veel plezier verder.

  Groetjes,
  Irma en Frank.

  • Cees en Anneke schreef:

   We hopen uiteraard dat de Nederlanders gaan winnen.Naast ons liggen Spanjaarden en die voorspellen uiteraard dat zei gaan winnen en dan zeggen wij weer nee Olanda natuurlijk. We gaan het zien vanavond op een groot scherm omringt door allemaal Spaanse fans.

 4. Monique schreef:

  Dag Ann en Cees,
  Naarmate ik meer van jullie blogs lees begrijp ik wel dat varen een echt vak is. Onbegrijpelijke termen zie ik voorbij komen. Het lijkt me overigens (net als anderen al schreven) buitengewoon spannend en vermoeiend om een aantal dagen en nachten onafgebroken te varen.
  Morgen lekker rust begrijp ik!? En dan de overwinning van ONZE JONGENS zien en vieren. Op die manier kunnen jullie gesterkt weer verder. Ik hoor net dat we voor de huldiging niet meer naar Amsterdam kunnen=al vol. Dus je mist niets.
  Alle goeds weer voor jullie verdere reis.
  Groeten, Monique

  • Cees en Anneke schreef:

   Drie dagje achter elkaar op zee is ook niet echt mijn hobby hoor. Maar als je dan weer in een haven ligt geeft dat wel weer een super gevoel. We zijn benieuwd hoe de wedstrijd vanavond gaat verlopen?

Laat een reactie achter

Highslide for Wordpress Plugin