Scilla. Bella Italia

En dan is er een ‘klein gaatje’ = goede wind om naar het vaste land van Italië te zeilen. We ronden op zondag 28 mei het eiland Korfoe (Griekenland) op naar Rochella Ionica. (Italië). We komen daar in de nacht aan. Omdat er ook deze week bijna geen wind is pakken we elke kans om verder te gaan dus gaan we ook vandaag verder en zeilen tot de wind ophoudt.

Dat is bij Africo Nuovo. We liggen only de lonely, een prima plek voor de nacht bij weinig wind. “We doen de luiken maar dicht “ zegt Cees vlak voor het donker word, en het bootje op slot. Hoezo dan? Cees heeft n.l. even gegoogled. We zitten in het armste gebied van Calabrië en we voelen ons niet helemaal veilig. Er vinden hier regelmatig arrestatie plaats die te maken hebben met de Italiaanse georganiseerde misdaad. Tegen 24.00 uur hoort Cees ineens een brullende motorboot en zien we felle schijnwerpers op onze boot gericht. We schrikken ons het apezuur. Pfffff het is de Guardia di Finanza maar. Cees doet geen oog meer dicht en als hij  rond 3.30 uur zaklantaarns op de kant ziet en een  motor hoort aanslaan houden we het voor gezien. Wegwezen, ‘better safe than sorry’. Dus gaan we in het donker anker op. Het wordt een heerlijke zeildag. We draaien mee met de wind die voorspeld is om de teen van de zool van de laars van Italië ( pff een hele mond vol) de straat van Messina in. Alles zeilend.

Het venijn zit hem in de staart want de wind trekt aardig aan. We liggen nu bij het prachtige plaatsje Scilla aan een mooring. Vanuit onze achtertuin hebben we een fantastisch uitzicht op alle huisjes die tegen de rotswand lijken geplakt en het Castello Rufo. Dit hier zou de plek zijn waar het mythische zeemonster Scylla uit de Odyssee op woonde. Scilla is vooral bekend om de traditionele zwaardvis vangst. De speciale boten, Lautra’s genaamd, hebben een 13 meter hoge mast met bovenin een vlonder waar mannen opstaan om zwaardvissen te spotten. Vanuit de punt van de boot steekt een 15 meter lange loopplank boven het water. Vanaf hier harpoeneert een bemanningslid de zwaardvis met een speer.