Via Cherbourg naar Roscoff

Woensdag 23 juni 2021 zijn we al vroeg uit de veren (4.00 uur) en dat doe je voor je lol. Op naar Cherbourg zo’n 180 mijl. We starten met stroom mee (zeker 3 kn), altijd handig bij Cap Griz-Nez. We zien vanaf hier de krijtrotsen van Dover (Engeland) zo liggen. Een mooi N/O windje. We zitten trouwens met volledige bepakking of hoe je het ook mag noemen aan boord. Cees heeft zelfs zijn skibroek aan. En nog is het vooral ’s nachts piepie koud. In Cherbourg eten we onze eerste baquette met van die heerlijke Franse kaasjes en paté lapin mejammie.

Zaterdag 26 juni gaan we wederom een nachtje door. Maar deze tocht verloopt toch anders dan we  ons hadden voorgesteld. Ook hier houden we rekening met de stroom. Wat bij Cap de la Hague wel 4 kn stroom mee oplevert (Alderney race). Maar dan begint het te spetteren en weer wat later echt te regenen, wat een armoe en dat gaat zo bijna de hele nacht door. Gelukkig maken 2 dolfijnen die we tegenkomen en voor ons een showtje weggeven een hoop goed.

Al we ’s nachts de genua willen inrollen lukt dat niet. Gelukkig is dit euvel snel verholpen. Maar als de wind wegvalt en Cees de motor wil starten is het toch wel schrikken dat er geen water uit de uitlaat komt maar alleen rook. Blijkt de deksel van het wierfilter gescheurd te zijn. Fijn dat ik zo’n handige vent heb die hem provisorisch repareert, anders was het dobberen geworden. En dan wordt het, in de ochtend, ineens onwijs mistig. Niet fijn varen. Dus gaan we vandaag niet naar L’Aber-Wrac’h maar naar Roscoff. Ha ha fijn begin van mijn verjaardag. Maar hoe leuk dat ik door onze kinders via face time wordt toegezongen. Zo ook door Lia en Remco. En heel wat felicitaties krijg, echt fijn. Wat een hoogte verschil trouwens hier in de haven. Wel 7 meter. Dat zie je aan de lange palen en de hoge haven muur. We zijn precies een week geleden gestart met varen dus best al wel een eindje op weg.