Zoutkamp en Dokkum

We varen nog noordelijker naar Zoutkamp. We boffen dat bijna de gehele garnalen vissersvloot thuis ligt, een mooi gezicht. Maar dat blijkt een reden te hebben. Ze varen niet uit om kunstmatig een tekort te creëren zodat de prijs van de garnalen omhoog gaat. Ook hier ontmoeten we weer mensen die we voor’t eerst in La Coruña hebben ontmoet en daarna in de Ria’s van Spanje. Yvonne en Roderick.

 

 

 

 

Op naar Dokkum via het Lauwersmeer. Veel groene weilanden en kop-hals-romp boerderijen trekken aan ons voor bij. Met af en toe een brug waar je geld in zo’n Fries klompje moet doen om er doorheen te mogen. En dan zien we de Diamant, een luxe motor uit 1935 met een lengte van 44 meter, al liggen. De trotse eigenaren zijn Hans en Jannie. Een opknappertje zogezegd. Pfffff een méééér jarenplan. We krijgen een rondleiding en Cees mag zelfs de motor even starten, fisherman’s momentje.

 

 

 

 

 

 

 

 

En al is’t geen vrijdagavond er mag van mij toch een Irish Coffee gedronken worden. Jammer mannen, nee niet ‘s middags pas ’s avonds. Dokkum is trouwens de laatste doorkomstplaats van de Elfstdentocht voor de finish. Het beroemde keerpunt ligt aan de Vleesmarkt in het centrum van de stad. Dus ook hier weer een Elfsteden ‘IJs fontein’. We zien 2 molens genaamd ‘Zeldenrust’ en ‘de Hoop’, Sonnema Beerenburg komt hier oorspronkelijk vandaan en Bonifatius is hier gedood. Ik kan het toch niet laten. Weer even een piepklein stukje geschiedenis.