Family meetings in het noorden des lands

Hemelvaartsdag belanden we in het kleine plaatsje Jirnsum (Irnsum). Niet veel te beleven maar hier blijkt Atje Keulen- Deelstra een groot deel van haar leven gewoond te hebben. Je weet wel die Nederlandse schaatsster, dus geen atleet. Ah jammer Cees, je bent niet door naar de volgende ronde. Via het Prinses Margriet kanaal belanden we in de provincie Groningen en wel in Briltil.

 

 

 

 

Achterneef Jan Roelf die hier in de buurt woont (Zuidhorn) komt samen met  Trienke op de fiets langs voor een borrel. Daarna met z’n viertjes gezellig uiteten. We varen verder over het van Starkenborghkanaal naar de stad Groningen. Hier liggen we in de Oosterhaven super dicht bij het centrum. De Martinitoren gelegen op de Grote markt heeft voor stadjers de bijnaam ‘Olle Grieze’. Zondag 2 juni, bij heerlijke tropische temperaturen, zien we neef Aad, Betty en oom Lambertus (87 jaar) op de Namasté verschijnen. Tjonge, lange tijd niet gezien.

 

 

 

 

Cees zijn roots liggen hier in de stad Groningen dus maandag gaan we naar de plek waar hij geboren is:  ‘Huize Tavenier ‘. Een prachtig woonhuis in Art Nouveau stijl, dat later een kraamkliniek werd. Als ik een foto aan’t maken ben hoor ik iemand zeggen ”daar is tie geboren zeker, houdt tie van wijn”? Hoezo vraag ik. Er waren 2 kraamkamers, één in de voormalige wijnkelder en één in de voormalige keuken. Aangezien Cees wel van lekker eten maar niet van koken houdt, denk ik maar zo dat tie in de wijnkelder geboren is. ’t Is immers een wijnliefhebber. We lopen verder naar’t Peerd van Ome Loeks en slenteren wat door de stad naar plekken waar Cees zijn vader, opa en oma hebben gewoond.