Verrassend Marseille

Omdat de mistral afgelopen dagen erg zijn best heeft gedaan zetten we alles binnen goed zeevast. We willen immers geen glasgerinkel of iets wat kan omvallen of verschuiven als we onderweg zijn van St. Louis naar Marseille. De trossen los hupsakee de vuurdoop van de Namasté op de Middellandse Zee. In het begin nog wat schuimkopjes maar we blijven dicht onder de kust dus de golven kunnen zich niet opbouwen dat is fijn. Cees zet de km weer om in zeemijlen als eenheid op de plotter. Ons bootje en haar bemanning houden zich uitstekend. Van verre zien we Marseille al liggen.

 

 

 

 

Via een mooie ingang doemt voor ons le Vieux Port op, aan drie kanten omringd door cafés en restaurants. Wat een geroezemoes, gezellie. En wat een zeilboten, een mega grote haven. Wij blijken een attractie met onze motor boot. We liggen op een A-locatie zo midden in de stad. Vanaf onze boot is het heerlijk mensen kijken en omgekeerd. Marseille ligt in de regio de Provence en is na Parijs de stad met de meeste inwoners in Frankrijk. Het is ook de stad van de ‘bouillabaisse’, een goed gevulde vissoep. Oorspronkelijk gemaakt door vissers en nu uitgegroeid tot een culinair streekgerecht. In restaurant Miramar staat dit gerecht op de kaart. Je moet het toch zeker 1 keer in je leven geproefd hebben nietwaar. Meestal zijn we enthousiast over het restaurant van onze keuze, maar dit keer niet. We krijgen  een bord gebonden visbouillon, pikant, geurig en saffraankleurig en dan wederom een bord met dezelfde soep maar nu met vis erin. Bij het 1e bord zit je al bijna vol zo zonde, dus die hadden ze beter weg kunnen laten. Voor dit gerecht betaal je 70 euro per couvert. Nou eh behoorlijk aan de prijs voor een soeppie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag wordt een sightseeing dagje. We slenteren om de haven, er wordt verse vis verkocht. Lopen door een stukje, naar zeggen, oud gedeelte van Marseille, maar zo oud vinden wij het niet. En we hangen de toerist uit door met zo’n treintje mee te gaan (we vinden het te ver om te lopen) omhoog naar de Notre Dame de la Garde. Vanaf hier een fenomenaal uitzicht, da’s genieten.