Romeinse nederzetting en het Rhône gebied

Op een heuvel staat een oud torentje en gelijk daarna zien we op de rechter oever het stadje St- Romein-en-Gal. Klinkt Romeins en dat klopt. Fijn dat hier een steiger is om aan te leggen. We  bezoeken aldaar het Musée Gallo Romein met veel mozaïek en opgravingen, ouwe meuk dus. Over een passerelle lopen we daarna naar het aan de linker oever gelegen stadje Vienne (niet te verwarren met Wenen). Tijdens het Romeinse keizerrijk kreeg Imperium Vienna al vroeg privileges als Romeinse kolonie. Het is een verrassing als we ineens op een pleintje staan met aan weerskanten huizen en in het midden de grote Temple d’Auguste.

 

 

 

 

Op de Saône zijn we langs de Bourgogne- en Beaujolais streek gevaren maar vanaf het water zie je daar niks van. Wel geproefd hoor, maar geen wijnrank gezien. In het gebied Côte du Rhône weer wel. Een prachtige bergachtige omgeving, echt genieten. Aan weerszijden wijngaarden in d’ Ardèche en Drôme. In Crozes Hermitage, zien we borden van het wijnhuis Paul Jaboulet Ainé. Cees is hier jaren, jaren geleden met zijn vader op wijnreis geweest en herkent veel plekken. Toen had hij zijn wijnatlas bij zich, nu jammer genoeg niet. Deze wijnen zijn goed binnen te houden, gewoon top.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de jachthaven Valence komt er net na ons ook een Nederlandse boot Circe binnen. Marijan en Klaas komen vanaf het zuiden. Ze moeten dus tegen de stroom opboksen, echt een hele klus nu het water zo hoog staat. Over en weer even borrel-time, gezellie en een demo van Marijan met de trekzak.  Het weer is van slag, veel regen en de mistral blaast behoorlijk. Ook behoorlijk is het verval  van 23 meter in een sluis. Je voelt je dan echt van ‘zij zijn groot en ik is klein’. Op naar Avignon in de Vaucluse.