Pont ‘d Avignon, Palais des Papes toppertjes

Van Valence is het zo’n 130 km naar Avignon. We worden er, door de stroom en de wind, als het ware naar toe geblazen. Met de sluizen erbij doen we daar elf uur over. Einde van de middag liggen we aan de kademuur in Avignon. Oeps, de plantjes hebben het wel te verduren gehad dus even extra vertroetelen maar. We vangen vanaf het water al een glimp op van de stad. Nou dat belooft wat.

 

 

 

 

Net als we aan het eten zijn komt er een Spits aanvaren. Hij zal toch niet…… maar jawel hij gaat zonder iets te zeggen vlak voor ons liggen. Fijn dat we nog 2 meter naar achteren kunnen want het ‘ken net’. Het bestaande oud uitziende havenkantoor is niet in gebruik. Boffen voor ons dat ze dit niet met de Franse slag hebben opgelost want het havenkantoor zit nu tijdelijk in een minicruiseboot genaamd Chardonnay, je kunt er heerlijk chillen.Via Jardin du Rocher de Doms belanden we boven op een deel van de 14e -eeuwse stadsmuur met uitzicht over de Rhône, daarna naar Pont d’Avignon. Hier gaat het beroemde kinderliedje Sur le pont d’Avignon, L’on y dance l’on y dance over en daar lopen we nu, hoe leuk is dat. De 4 bogen die er nog staan zijn de resten van de brug die oorspronkelijk 900 m lang was en 22 bogen telden. Een toppertje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook top en indrukwekkend is het Palais des Papes met het daarvoor liggende plein. Hoge muren, zonder veel opsmuk. Bijna 70 jaar lang, van 1309 tot 1376, is Avignon de hoofdstad van het Katholieke rijkdom. 7 Pausen volgen elkaar op. Tijdens deze periode zijn er geen pausen in Rome.  En we drinken een chateauneuf du ‘papa’ tijdens de lunch op Vaderdag in een ……top restaurant, gewoon toppie.