Scicli, Modica en het ruime sop

Op 1 mei, Festa del Lavoro = dag van de arbeid, hebben de meeste in Italië een vrije dag. Wij huren vandaag met Lia en Remco een hippe oranje Fiat Panda. Van het wat oudere soort maar dat mag de pret niet drukken. Op naar Scicli (spreek je uit shiek-lie) een stad gelegen in 2 smalle kloven en in barokstijl opgebouwd na de aardbeving van 1693. Bijna allemaal zandkleurige huizen, kerken en andere gebouwen met prachtig gekrulde balkonnetjes met versierde koppen. We bezoeken er een apotheek van vroegah. Er tegenover ligt het Palazzo Bonelli Patanè. De buitengevel ziet er ‘gewoontjes’ uit maar van binnen verrassend mooi. Veel antieke meubels, zijdebehang en prachtige plafonds. Op naar Modica die uit een beneden- en bovenstad bestaat. Vanwege ruimte gebrek op de heuvel breidde men steeds verder naar beneden uit. Ook hier veel van die zandkleurige huizen en ander moois. Bekend om zijn bijzondere chocola. Men gebruikt maar 2 ingrediënten n.l. cacao en suiker die op lage temperatuur wordt gesmolten en een smaakmaker. Antica Dolceria Bonajuto is de bekendste winkel waar al sinds 1880 deze chocola wordt gemaakt, ’t staat er proppie vol met mensen. De dame achter de balie neemt rustig de tijd en laat ons veel verschillende smaken proeven. Chocola met o.a. jasmijn, vanille, rode pepertjes, basilicum, gember, sinaasappel, citroen, kaneel, bergamot, johannesbrood, de keuze is reuze. De suikerkristallen blijven intact. Je proeft duidelijk de korrelige structuur. Wij zijn er niet echt fan van maar nemen uiteraard een paar repen mee.

Hoera ons wachten wordt beloond. Donderdag 2 mei 2024 kunnen we vertrekken. We gaan ons landrotten bestaan verruilen voor zeebenen. Het wordt een fantastische zeildag en het ‘in slingeren’ gaat toppie. Het plan is om 30 mijl te zeilen naar Portopalo maar we gaan als een speer dus gelijk maar door naar Siracusa.

Einde van de middag gooien we ons anker uit op een voor ons bekend plekkie. Aan de kade ligt een Nederlands cruiseschip de Oosterdam van de Holland America Line. De volgende dag lanceren we ons bijbootje om samen met de bemanning van de Norell de benen te strekken. Een uitstekend anker plek en echt geen straf om hier een paar daagjes te blijven liggen.