Slot Loevestein, Moederdag, de Vecht en Spakenburg

In het boekje ‘Varend door Nederland’ lees ik dat je met een veerpont vanuit Gorinchem naar slot Loevestein kunt. Heel toevallig zijn we in deze plaats dus organiseer ik een soort van ieniemienie schoolreisje naar dit slot. Het is wel de bedoeling dat je je groepje niet uit het oog verliest in dit geval bestaande uit jawel…. 2 personen. Ha ha, nog presteren we het om elkaar kwijt te raken. Fijn dat er mobiele telefoons zijn.

 

 

 

 

In het oer-Hollandse rivierenlandschap waar de Maas en de Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel Loevestein bouwen. Later, veel later, wordt het slot een staatsgevangenis. Iedereen kent het verhaal over Hugo de Groot wel. Die gevangen heeft gezeten en na 2 jaar gevangenschap met behulp van een boekenkist weet te ontsnappen. Dat is dus in dit kasteel. Leuk om hier rond te lopen.

 

 

 

 

Zondag 12 mei, tis moederdag tís moederdag tis moederdag vandaag, een moederdag surprise. Niels en Anneloes staan ineens voor onze neus. Hoe leuk is dat. Een cappuccino met muffins in overheerlijke smaken, gezellie. En ’s middags onverwachts Leon en Nynke in Vianen. Mijn dag kan niet meer stuk. ’s Avonds uit eten bij restaurant de Vrijstad te Vianen. Het blijkt een goede keuze, het verrassing’s menu. Heerlijk, met oog voor detail.

 

 

 

 

Op de Vecht mega veel van die sloepen langs beide oevers, oude- en veel modernere stulpjes. Af en toe een bijzonder scheepje zoals een op-stomertje van nog geen 4 meter en we zien ineens een huisje voorbij drijven. Woensdag 15 mei varen we het sluisje bij Muiden uit en zijn ze de Groene Draeck vaarklaar aan’t maken. Wij op naar Spakenburg.