Sluizen, sluizen en nog eens sluizen

Tweede Pinksterdag, na een cappuccino met pain au chocola en een pain raisin, gaat Leon weer huiswaarts. Via Canal latéral à la Marne waar we de plaatsen Chalons-en-Champagne met zijn enorme kathedraal en Vitre la Francois met zijn mooie Hotel de Ville en het plein met de godin La Déesse, die troont op een gietijzeren fontein aan doen, belanden we op Canal Entre Champagne et Bourgogne (of te wel Canal de la Marne à la Saone) . De komende tijd gaan we 71 sluizen montant, dan hebben we een tunnel plateau l’Angres van 5 km en dan weer iets van 60 sluizen naar beneden. Bergie op en bergie af zogezegd.

 

 

 

 

We zijn nu 4 dagen onderweg en hebben 71 sluizen gehad, pffff.  De bediening varieert ook. Sommigen worden bediend door iemand die werkt voor het VNF (Voies Navigables de France), bij sommigen krijg je een kastje mee waarmee je de sluis op  afstand kan bedienen. Je hebt sluizen waarbij er een stang boven het water hangt waar je een kwartslag aan moet draaien om de sluis in werking te zetten en sommigen gaan nog op de ouderwetse manier gewoon met de hand. Onder water woekert hier een soort waterplant, ziet eruit als dennentakken maar boven water zie je slierten, waardoor de wierpot van de motor, aardig wat keertjes per dag geleegd moet worden. Op sommige stukken ploeg je er met je bootje doorheen zogezegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

We overnachten in St. Dizier waar we niet echt op een ideale locatie liggen maar wel tegen de avond getrakteerd worden op een gratis vliegshow van de Franse luchtmacht met 8 straaljagers. Via Joinville en Chaumont zijn we nu in Langres aangekomen, iets buiten het stadje maar wel in een bergachtige groene omgeving, een top plek. We zijn in totaal 350 m omhoog gegaan en bevinden ons op het hoogste punt van deze reis. En kennen jullie het liedje van de 7 kikkers in die boerensloot. Nou hier zijn het er geen zeven maar hebben ze de hele buurt uitgenodigd en deze kwekken en kwaken wel. We krijgen een hele serenade van niet 1 uur maar veeel langer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Leon schreef:

  Mooi verhaal en mooie foto’s weer. Succes in de tunnel straks.

 2. Hanny en Guido schreef:

  Geen Bach voor Cees dus. Oordopjes aan boord?
  Fijne zondag

 3. Ceeskoevoets@gmail.com schreef:

  Hi. Wat een belevenissen weer. Pfff die sluizen. Maar geweldig mooi en super ervaring om zo me je boot door Frankrijk te varen. Wij dit jaren geleden jaren met de caravan gedaan. Mooi verhaal en prachtige foto’s. Goeie vaart en heel groeten van ons

 4. Jullie gaan lekker! Wordt het al heter? Jij hebt mazzel dat je 2 wierpotten hebt, Cees. Wij liggen in Honfleur, gaan vandaag (28/5) de zee op, klein stukkie naar Le Havre (misschien de rollators gebruiken). Goeie vaart en groetjes van ons.

 5. Theo Ophorst schreef:

  Hoi Globe trotters,

  Op naar St-Jean de Losne. Vanaf hier is het weer top een schoon varen. Daar kan je prima aanleggen. Dit is een centrum van en voor de watersporters. Grote jachthaven ,met veel moois en puinzooi, maar daar moet je niet gaan liggen . Gewoon aan de Saône blijven. Er is ook een tankstation aan het water indien nodig. Tevens een grote watersport winkel. Prima stek. Hier vandaan zou je even naar Dion kunnen, als je zin hebt. Het zijn 25 sluizen die precies in een dag te varen zijn als je de eerste schutting neemt. Even kortsluiten met de sluiswachter van de VNF die zit op de sluis. Mooie stad met een prima aanlegplaats Maar kan natuurlijk ook goed met het O.V. Heel veel plezier en genieten, Wij zijn niet verder als Lion gevaren, toen weer terug. Maar je krijgt nog veel mooie plekken te zien op de Saône en Rhône. Groetjes

Laat een reactie achter

Highslide for Wordpress Plugin