De Champagnestreek

En dan scheiden onze wegen. Willem en Ingeborg gaan richting Le Havre en wij via de Marne naar het zuiden. Dus nemen we op maandag 14 mei afscheid van elkaar. Dag dag het was gezellig deze drie weken. In Mary-sur-Marne liggen we op een leuk plekje af gemeerd met 2 restaurants in ons vizier. Cees verheugt zich er enorm op maar tegen 19.00 uur zien we bij beiden restaurants nog geen beweging. Blijkt dat ze ’s avonds niet open zijn, is dat even pech. Dat wordt eten bij Chez Ann. Kaasfondue met stokbrood en een Griekse salade. Toe Iris Coffee, ook niet verkeerd toch. Via de kronkelige Canal de Marne belanden we in de Champagne streek met aan weerszijden tegen de helling wijngaarden.

 

 

 

 

We liggen inmiddels in Epernay in een leuk haventje waar we als welkomstdrankje …..Champagne krijgen hoe kan het ook anders. Vaak proberen we om streek producten te kopen. Dat wordt hier dus Champagne, echt afzien. Hi hi een Champagne ontbijtje, lunch en diner. Leon komt onze kant op en verheugt zich er al op. Lekker dat we nu een auto tot onze beschikking hebben. Zaterdag 19 mei rijden we naar Hautvillers. Hier prachtige uitzichtpunten over de wijngaarden. We nemen een kijkje in de abdijkerk van Dom Pérignon (waarnaar de beste Champagne van Moët & Chandon is genoemd, zelfs James Bond drinkt het). De ontdekker van Champagne door toevoeging van suiker waardoor er een tweede gisting optreedt en de wijn mousserend wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

We krijgen een interessante rondleiding in het Champagnehuis De Castellane in Epernay en lopen over Avenue de Champagne met zijn vele bekende champagnehuizen. Er zitten er hier wel zo’n 300. De Champagnehuizen kopen het sap van de druiven van de wijnboeren uit deze streek. Drie druivensoorten gebruiken ze n.l. Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. Er wordt met geduld, liefde voor het vak en passie gewerkt. Alles wordt met de hand geplukt, niet te geloven. Nou ze lusten er hier wel pap van want overal is het Champagne wat de klok slaat. En wij, wij genieten mee.