Byzantijnse stad Mystrás en kustplaats Githion

Vrijdag 9 mei huren we een auto.Via Sparta (hier komt de uitdrukking ‘een Spartaanse opvoeding’ vandaan) rijden we naar Mystrás. Onderweg veel kleur door de geel bloeiende brem en de vele citrus boomgaarden. Overal zie je citroenen en sinaasappels in grote hoeveelheden aan de bomen hangen. En langs de weg heel veel van die ieniemienie kapelletjes in Madurodam stijl. Mystrás ligt op een uitloper van het Taigetosgebergte met op de bergtoppen nog sneeuw.

IMG_0637.JPGDSC_0483.JPGDSC_0585.JPG

Het heeft net als Monemvasia een boven- en benedenstad. We lopen langs heel veel gerestaureerde muren, door poortjes, in kerken en kloosters. Sommigen op een steile rotswand gebouwd. We zien een paleis die ze aan het restaureren zijn en dan mogen/moeten we nog hoger om bij het Kástro te komen. Ja ja je moet er wat voor over hebben om te kunnen genieten van het mooie uitzicht over de vallei en de benedenstad. Terug is het uitkijken geblazen dat je niet op je snufferd gaat door de gladde marmeren keien.

DSC_0494.JPGDSC_0503.JPGDSC_0512.JPGDSC_0536.JPGDSC_0544.JPGDSC_0581.JPG

En dan gaan we opzoek naar een goed plekje om de harde wind af te wachten die voorspeld is voor woensdag en donderdag a.s. Via het eiland Elafónisos, varen we een dag later, op Moederdag, naar de kustplaats Githion. Onderweg zien we aardig wat van die mega vrachtschepen voorbij varen. Vroeger in de Romeinse tijd werden vanaf hier purperslakken geëxporteerd die de kleurstof leverden waarmee kostbare stoffen van o.a.keizerlijke toga’s purper werden gekleurd. In de baai ligt het eilandje Marathonisi waarvan algemeen wordt aangenomen dat dit het door Homerus genoemde eiland Kranaï is. Hier brachten de gevluchte Paris en Helena (vanuit Sparta) hun eerste liefdesnacht door. En dan weer een dag later redt Cees een Canadese boot die van zijn anker is geslagen. De bemanning is aan wal, goe gedaan jochie. Het poeiert ondertussen aardig. De grote parasols aan de kant hebben het zwaar te verduren.

DSC_0558.JPGDSC_0573.JPGDSC_0579.JPGDSC_0587.JPGDSC_0590.JPGDSC_0601.JPG

Reacties

 1. Truus schreef:

  Verdiep je je altijd in het verhaald achter de plaats waar jullie aanleggen? Is er ook iets te vertellen op de blauwer dan blauwe typisch grieks blauw dat er te zien is?

  • anneke schreef:

   ha Truus,

   We hebben van die ‘Capitool reisgidsen’ bij ons waar veel achtergrond informatie instaat en ook de ‘Greek Waters Pilot’geeft vaak tips. De wit/blauwe huizen vinden toeristen mooi dus kassa. Op het eiland Santorini mochten ze van de Turken niet de Griekse vlag voeren. Uit protest hebben ze toen de huizen wit/blauw geverfd in de kleuren van de Griekse vlag. Wat hier van waar is geen idee.Op heel vel plekken in Griekenland vind je die blauw/witte huizen trouwens helemaal niet.

   gr van Anneke

 2. marieke en dick schreef:

  An en Cees, wat schitterend allemaal
  Toch weer heel anders dan Turkye.

 3. marijke en Cees schreef:

  Wat een mooie plek en leuke uitstapjes.

  • anneke schreef:

   ha Marijke en Cees,

   We duimen dat het maar snel beter weer mag worden. Veel plezier met elkaar en een goede vaart richting Istanboel.

   Cees en Anneke
   \

Laat een reactie achter

Highslide for Wordpress Plugin