Historisch Gent

Het is nog zeker 55km van Rupelmonde naar Gent. Gelukkig hebben we donderdag 26 april vanaf 10.00 uur het tij mee (stroom mee, het gaat vloed worden) zodat we zeker 2 á 3 km/uur harder gaan door het water. Het hoogte verschil tussen hoog en laag water is hier tussen de 4 à 5 meter. Dus we komen in ieder geval nergens vast te zitten. Mmm een Nederlands vrachtschip wel, dat is bale. Het is op sommige plaatsen ook aardig ondiep. In de Merelbekesluis liggen we ineens met 10 motorboten aan verschillende bolders te bungelen. Waar al die boten ineens vandaan komen, geen idee. Rond 16.00 uur liggen we in het jachthaventje Lindelei vlak bij het historisch centrum van Gent. Hoe leuk is dat. Gelijk maar even wat rondgelopen met z’n viertjes. Een  compacte stad met de meeste high-lights dicht bij elkaar. Dus goed met de benenwagen te doen.

 

 

 

 

Maar er moet ook nog een waterwegenvignet op de kop getikt worden. Anders krijg je een boete, zeggen ze. Het is nog een hele toer om zo’n ding te bemachtigen, maar de aanhouder (Cees en Willem) wint. Op koningsdag zijn hier in België geen oranje moorkoppen of tompoucen te krijgen maar wel vers gebakken picolientjes bij de koffie, ook niet verkeerd. We zien twee kerken van binnen,  de Belfort, klokke Roeland, de stadshal, het Metselaarshuis met op de trapgevel 6 dansers bewegend in de wind, het stadhuis. We lopen over de St. Michielsbrug, de Gras- en de Korenlei, langs burcht Gravensteen en het graffitisteegje. Maar daar is alles over elkaar heen gespoten dus wel kleurrijk maar een zooitje ongeregeld. Hier geen mooie graffitikunst zoals vroeger in de Irenetunnel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cees maakt heerlijke bruchetta vergezeld met een overheerlijke lichtbruisende Vouvray, echt een feestmaal ter ere van koning Willem zullen we maar zeggen. ’s Avonds tegen de schemer lopen we de historische lichtwandeling van Gent. Al het moois wordt verlicht, een aanrader. Via de Leie met zijn telkens weer andere ‘optrekjes’ en mega grote tuinen belanden we in Deinze . Tjonge we zien zelfs een helikopter in de achtertuin geparkeerd, klaar voor woon-werkverkeer.  Hi hi wij zijn ook niks gewend.