Mystiek Konya en een ballonvlucht boven overweldigend Cappadocië

Konya staat vandaag op het programma. Zeker 235 km rijden. We zien sneeuw op de bergen en fruitbomen. We  belanden eerst bij de Ismail Aga moskee. De vrouwen onder ons bedekken het hoofd en iedereen trekt zijn schoenen uit. Een moskee die van binnen voor een groot deel bestaat uit hout, cederhouten palen en turquoise vloerbedekking. Een Imam vertelt over de moskee en deelt met ons zingend het gebed.

DSC_4489.JPGDSC_4494.JPGDSC_4511 (2).JPGDSC_4547.JPGDSC_0007.JPGDSC_0019.JPG

We vervolgen onze tocht naar Konya. Eén van de meest conservatieve religieuze steden in Turkije. We bezoeken hier het Mevlàna museum wat is gevestigd in het beroemdste gebouw van Konya, het voormalige klooster waar de derwisjenorde werd gesticht en als één van de heiligste plaatsen van de islam wordt beschouwd. We zien hier o.a. de sarcofagen van Mevlàna en zijn vader, fraaie Koranteksten langs de wanden en allemaal biddende mensen.. Daarna is het nog zeker 245 km naar Avanos waar we ’s avonds rond acht uur belanden in ons hotel. Het Avrasya Hotel.

DSC_0035.JPGDSC_0041.JPGDSC_0047.JPGDSC_0118.JPGDSC_0145.JPGDSC_0160.JPG

Zondag 24 maart 2013 stappen we om vijf  uur ‘s morgens dik aangekleed en toch wel een beetje gespannen een busje in die ons brengt naar de opstap plaats van onze ballonvlucht. We zijn niet de enige. Wat een drukte, dit valt onder de categorie massatoerisme. Rond zes uur zien we zo’n honderd ballonen zweven boven een fantastisch landschap genaamd Cappadocië. Woh zeer indrukwekkend.

Een paar uur later bekijken we met onze gids Tas vanaf de grond dit sprookjesachtige gebied met rotsen in de vorm van puntmutsen en zogeheten feeënschoorstenen, grotwoningen en het openluchtmuseum van Göreme een kloostercentrum met rotskerken en fraai bewaard gebleven muur en plafond schilderingen. Dit gebied is ontstaan door vulkanen die hun as en lava uitspuwden. Dit is door de eeuwen heen tot zacht  poreus tufsteen samengeperst en door de erosie verder uitgeslepen En dan nog een demonstratie in een pottenbakkerij. Wat een dag. Om nooit te vergeten.

DSC_0165.JPGDSC_0213.JPGDSC_0222.JPGDSC_0225.JPGDSC_0305.JPGDSC_0350.JPG