Villa Romana del Casale en het stadje Caltagirone

Al vroeg rijden we woensdag 21 maart 2011 met z’n viertjes naar Catania airport. Elly en Wijnand vertrekken weer naar Nederland en de huurauto wordt in geleverd. Super gezellige dagen zo met elkaar. Ook het weer werkte mee. Elke dag een stralend blauwe lucht en weinig wind.  Onze overburen in de haven, Ingeborg en Willem van de WingIV, hebben een week een auto gehuurd en we gaan donderdag met ze mee naar Piazza Armerina. Zo’n twee uurtjes rijden. Het rij gedrag van de Sicilianen is even wennen geblazen. Ze halen in op plaatsen waar het eigenlijk niet kan. Rode stoplichten zijn niet voor hen bestemd. Heeft rechts nu voorrang of niet?  En bumper kleven kunnen ze als de beste. We bezoeken de Romeinse villa “Villa del Casale” die in de derde eeuw voor Chr. tot en met de vierde eeuw werd gebouwd.

DSC_0316.jpg_DSC3735.jpgDSC_0295.jpg
Van de villa is niet echt veel meer over maar na opgravingen in de twintigste eeuw zijn heel veel mozaïek vloeren en wanden blootgelegd die in die tijd door ambachtslieden zijn uitgevoerd afkomstig uit Noord- Afrika. Ja ma, de meisjes in bikini hebben we gezien hoor. We vervolgen onze tocht en onderweg krijgen we toestemming van een schapenhoeder om hem met zijn kudden schapen te fotograferen.
DSC_0345.jpg_DSC3748.jpg_DSC3772.jpg
We rijden verder naar de stad Caltagirone waar we de beroemde trap “Scala di Santa Maria del Monte” beklimmen met haar 142 betegelde treden. Een hele klim, maar we hebben het gehaald. Elke tree is versierd met Majalica tegels waarop de verschillende stijlen van de locale keramiek te zien zijn. We bezoeken ook nog de huisvesting van de VVV. Een schitterende ruimte met ook hier tegel tableaus, en een expositie van keramiek hoofden en avondkleding.
DSC_0388.jpgDSC_0403.jpgDSC_0416.jpg