De Beau in 15 dagen de Atlantische oceaan over

Maandag 21 december 2015 klaren we uit en drinken we nog een laatste cappuccino bij de Floating bar. Rond 10.00 uur gooien we de trossen los en worden door de bemanning van de Helena, de Jonas en de Long John Silver uitgezwaaid en getoeterd. De Hullu Poro en de Lena vertrekken gelijk met ons. De LJS een dag later. De hele overtocht slingeren we echt niet normaal van links naar rechts, een kermis attractie is er niks bij. Het is een hele kunst om je staande te houden, laat staan koffie te zetten, warm eten klaar te maken, het opeten daarvan, douche momentjes, toiletbezoek en het rustig liggen op bed. Echt geen sinecure en dat twenty-four seven 15 dagen lang. Wij vinden het doorbijten. Bijna de hele 2037 mijl varen we op met de Hullo Poro, de laatste paar dagen komt daar de Long John Silver bij. Best bijzonder want vaak ben je elkaar na een dag al kwijt op deze grote oceaan. Elke dag een paar keer marifoon contact en elke avond is er om 21.00 uur UTC het radio netje via de SSB met Nederlandse/ Belgische boten onderweg en in de haven van Mindelo. Je geeft je positie door en meldt wetenswaardigheden van die dag. We genieten van de sterrenhemel, de ondergaande zon, de opkomende maan, de strak blauwe hemel en de oneindige blauw/grijze golven. Maar na 7 dagen hoop je stiekem dat je er al bent hellup dan moet je zeker nog 8 dagen.

DSC_0861.JPG Die_Ueberfahrt_2015 12 21_0974.JPG Die_Ueberfahrt_2015 12 21_0973.JPG

 Wist u dat:

 • Er een noord/oost passaat waait op de Atlantische oceaan. Het een makkie is wat zeilvoering betreft (melkmeisje) Je vanzelf de goede kant wordt opgeblazen. Cees toch af en toe halsbrekende toeren moet uithalen op het voordek.
 • Het radio netje en marifoon contact erg gezellig is onderweg. We ons nu niet zo only de lonely voelen op deze grote oceaan.
 • Er met kerst een postduif is overgevlogen met een kerstkaart. Lief hoor. Thanks Ria en Peter.
 • Om te vieren dat we halverwege de oversteek zijn wordt er als verrassing een zak drop tevoorschijn getoverd.
 • Sommigen deze overtocht een eitje vinden maar wij meer van vallen, opstaan en weer doorgaan.
 • We regelmatig een hengeltje uitgooien maar er zoveel okergeel zeewier in zee drijft dat we dat aan onze haak krijgen en jammer genoeg geen vissie.
 • De Old Amsterdam, chocolade letters, kruidnootjes, speculaas en drop inmiddels op zijn. We er van gesmuld hebben.
 • Ik een bakje uit één van de kastje wil pakken en denk “het ken net” met dat gewobbel, niet dus. Gevolg een deel van het servies aan gruzelementen op de kombuisvloer.
 • We overdag om de beurt met het handje sturen. De stuurautomaat dit ’s nachts van ons overneemt.
 • We de kids wel erg missen.
 • Het kicken is om met de Beau op een golf te surfen.
 • De maan ons deze 15 dagen bijstaat als lichtje in de duisternis.
DSC_0904.JPGDSC_0900.JPGDSC_0897.JPGDSC_0887.JPGDSC_0884.JPGDSC_0882.JPG

Bezint voordat je eraan begint. Het is geen rozengeur en maneschijn, geen peace of cake, het is afzien zo’n oversteek. Dat vinden wij tenminste. We zijn ingeklaard en hebben ons anker laten plonzen in de Carlisle Bay bij Bridgetown. Even naar de kant en dan…..een heerlijk tukkie doen.

DSC_0963.JPGDSC_0907.JPGP1090695.JPG

Reacties

 1. Willem schreef:

  RESPECT!!! VOEL ME NU HELEMAAL EEN LAFAARD! We wensen jullie een fijne tijd in de Cariben! Rust maar eens lekker uit! Jullie hebben dat zeker verdiend! Groetjes van Willem en Ingeborg (weet je nog dat ik, Willem, kiespijn had? Vandaag pas is ie eruit gerukt!)

 2. Marc Pelgrims schreef:

  Beste vrienden,
  Laat me maar “vrienden” noemen al hebben we enkel per email eens gecorrespondeerd maar jullie website is zo heerlijk om te lezen dat ons een gevoel geeft alsof we elkaar jaren kennen of familie zijn.
  Eigenlijk ben ik blij eens een eerlijk en helder verhaal te lezen over de oversteek. Meestal lezen we alsof de oversteek een kinderspel is, als een weekendje Noordzee.
  Wij zijn er nog nooit aan toe gekomen en zullen waarschijnlijk op de Middellandse zee blijven dobberen. Toch proficiat voor jullie oversteek (er zullen waarschijnlijk bij jullie nog langere oversteken volgen). Wij wensen jullie een zeilvol en veilig 2016 en hopen nog lang van jullie blog te mogen genieten. Marc en Corine, SY Cosi.

 3. Ingrid de Kort schreef:

  Oh, wouw, gefeliciteerd! Jullie zijn er! Fijn! Ik heb vaak aan jullie gedacht. Wat ongelofelijk stoer samen de Atlantische over varen. Of stuiteren naar ik begrijp, pfft. Fijn dat alles goed gegaan is. Nou ja op wat scherven na…. Geniet van de Cariben, enne een gelukkig Nieuwvaarjaar (mag nog net, denk ik, jullie lopen een paar uur achter toch?).
  Liefs uit Den Hoorn

 4. Bart schreef:

  Jeetje Cees en Ann,
  Het is dus eindelijk gelukt! geweldig. Volgens mij een bekroning op een droom die al een paar jaar aan het uitkomen is.
  Mooi verhaal.

  Geniet ervan!

  Bart

 5. Anoniem schreef:

  Cees en Anneke, geweldig dat jullie daar zijn nu. Geniet ervan, alleen ik had gehoopt dat het iets makkelijker was die oversteek. Groetjes vanaf de Beeke op de Middelandse zee

 6. Anoniem schreef:

  Goed gedaan hoor, we wensen jullie nog een super mooi 2016 met wel wind en geen hobbels op zee. Geniet er van saampies! Liefs van de Martiny’s.

 7. Hanny en Guido schreef:

  Goh heb ik ooit nog eens gedacht: best een beetje jaloers, zou best mee willen.
  Als ik het zo lees was het een heel circus. Mooi dat jullie er zijn.

 8. Bert schreef:

  Hoi Cees & Anneke,

  Respect! Wij zouden dit niet hebben gedurft!
  Heel fijn dat het allemaal zo goed is gegaan.

  En nu wat mooi serviesgoed uitzoeken in het Caraibisch gebied!

  Gr Mieke & Bert

 9. Marion & Philip schreef:

  Knap hoor. Goed te lezen dat jullie aan de overkant zijn. Wij durven niet meer, te lang gewacht denk ik. Geniet daar en stuur wat foto’s van dat prachtige gebied waar jullie nu zijn. Groetjes van ons beiden.
  P.s. Het is een jongetje, zijn naam: Fynn. We zijn trots.

 10. rik en co schreef:

  Toppie en goed 2016

Laat een reactie achter

Highslide for Wordpress Plugin