Katakolon en Antiek Olympia

Op zondag 1 juni, Anneloes haar 22 ste verjaardag, is Cees wel heel enthousiast om te vertrekken. Het is 6 uur ’s morgens, hi hi meestal is tie niet zo vroeg. Het wordt een motordagje. Rond half 12 varen we de haven van Katakolon binnen. Er is niet veel te doen in het plaatsje maar wanneer er een cruiseschip afmeert zijn alle plaatselijke winkeltjes en restaurantjes open. Gelijk een heel ander sfeertje. De volgende dag huren we een auto. Op naar het opgravingsveld van antiek Olympia. Zo’n 37 kilometer hier vandaan.

100_4096.jpgDSC_0967.JPGDSC_0971.JPG

Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen. In de Griekse oudheid was het een religieus centrum en o.a het Heiligdom van Zeus. Elke 4 jaar vond er een festival plaats waaraan sportwedstrijden werden gekoppeld. Oorspronkelijk streden alleen mannen tegen elkaar. In de antieke vijfkamp verspringen, worstelen, hardlopen, speer- en discuswerpen. Vrouwen waren niet welkom waarschijnlijk omdat de mannen naakt streden.

DSC_1014 (2).jpgDSC_0976.JPGDSC_0983.JPGDSC_1000.JPGDSC_1021.JPGDSC_1024.JPG

De Chr. keizer Theodosius verbood de Spelen als zijnde heidens in het jaar 393 na Chr. In 1896 werden ze in ere hersteld door de Fransman baron Pierre de Coubertin en op 3 keer na ( 1916, 1940, 1944) zijn ze altijd door gegaan. Het olympisch vuur wordt nog altijd ontstoken in antiek Olympia en in estafette naar Athene gebracht en van daaruit vervoert naar de plek waar de Spelen plaatsvinden.

DSC_1000 (2).jpgDSC_1040.JPGDSC_1053.JPG

De ingang van het stadion en het grote sportveld, zandvlakte met gras eromheen, is nog altijd herkenbaar. Verder zien we een hoop oude stenen, heel veel zuilen galerijen, grote brokstukken van omgevallen zuilen van de Zeustempel, overblijfselen van het Leonidaion met zijn klaverbladvormige watertuin waar prominente gasten logeerden, ronde baden en nog veel meer. En dan bekijken we nog het Archeologisch museum met een schat aan kunstvoorwerpen en beelden. Dat we hier zomaar op een maandagochtend rondlopen, het blijft bijzonder.

DSC_1055.JPGDSC_1059.JPGDSC_1063.JPGDSC_1072.JPGDSC_1076.JPGDSC_1088.JPG

Reacties

 1. Wil en Arie O schreef:

  Wat een belevenis zeg om daar zo te wandelen, terwijl je weet dat er al zoveel mensen jullie zijn voorgegaan!
  Anneloes haar verjaardag was gezellig, met slingers èn heerlijke zelfgebakken taarten.
  Greets vanuit Schipluiden

  • Anneke en Cees schreef:

   Ik begreep dat jullie lekker buiten hebben kunnen zitten met Anneloes haar verjaardag. En heb een foto gezien van de taart. Die zag er echt geweldig uit.

 2. Guido en Hanny schreef:

  Als je weer in Nederland bent An zou ik Griekse geschiedenis gaan geven. Erg interessant de verhalen bij de foto’s

  Geniet.
  embrass

Laat een reactie achter

Highslide for Wordpress Plugin